Οδηγός επιβίωσης για την τσικνοπέμπτη

Τι πρέπει να προσέχεις και τι να επιλέξεις σήμερα
Οδηγός επιβίωσης για την τσικνοπέμπτη



Ήρθε η τσικνοπέμπτη και φοβάστε ότι θα ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας; Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα!  Η ημέρα της Τσικνοπέμπτης, κατά την ελληνική παράδοση είναι η ημέρα που ο ελληνικός λαός απολαμβάνει μεγάλη ποσότητα κρέατος, είναι κοινώς η ημέρα κραιπάλης λίγο πριν την νηστεία της Σαρακοστής. Τι πρέπει όμως να φάμε για να μην ξεφύγουμε τελείως από το πρόγραμμα και για να μην δούμε την ζυγαριά να ανεβαίνει; Για να μην ‘’χαλάσουμε’’ λοιπόν την παράδοση σας προτείνω τα εξής :

- Το κρέας: Μέρη του ζώου όπως ο λαιμός να αποφεύγονται. Εάν φάτε χοιρινό, αφαιρέστε το ορατό λίπος και αν φάτε κοτόπουλο αφαιρέστε την πέτσα. Εάν πάλι φάτε λουκάνικο, επιλέξτε κοτόπουλου ή χοιρινού ή γαλοπούλας. Φροντίστε η ποσότητα του κρέατος γενικότερα να μην ξεπερνά κατά πολύ την καθημερινή κατανάλωση.

- Ξεκινήστε με σαλάτα:  Ένα καλό tip είναι να τρώτε αρχικά σαλάτα ώστε να φάτε αργότερα μικρότερη ποσότητα απ’ όσο θα τρώγατε διότι η σαλάτα προκαλεί κορεσμό.

- Δεν πρέπει να είστε νηστικοί όλη μέρα: Είναι λάθος να μην τρέφεστε όλη την υπόλοιπη ημέρα ώστε να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα το βράδυ. Δύο με τρεις ώρες περίπου πριν ξεκινήσει το φαγοπότι, μπορείτε να φάτε μερικούς ξηρούς καρπούς με ένα φρούτο ή 1 γιαούρτι.

- Πιείτε νερό: Έτσι θα αποφύγετε αναψυκτικά και αλκοόλ που θα σας προσθέσουν extra θερμίδες. Από αλκοόλ προτιμήστε μπύρα, κόκκινο ή λευκό κρασί.

 

- Σαν συνοδευτικό επιλέξτε πίτες του γύρου ή ρύζι ή ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου και όχι τηγανητές. Επίσης καλύτερη επιλογή, σε σχέση με την ρώσικη, είναι το τζατζίκι. Ελληνικό, παραδοσιακό και από αγνό γιαουρτάκι!

- Τα ορεκτικά να είναι κυρίως λαχανικά όπως ψητά μανιτάρια ή ψητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες αλλιώς πιπεριές Φλωρίνης.

- Προσοχή στο αλάτι: Το αλάτι ευθύνεται για μεγάλο μέρος της κατακράτησης υγρών στο σώμα μας.

- Χορέψτε! Γιατί να μην ρίξετε έναν χορό μέρα που είναι; Ευκαιρία για άσκηση λοιπόν! Παράλληλα η διάθεσή σας θα ανέβει καταπολεμώντας το στρες και τα προβλήματα της καθημερινότητας!

Καλή σας διασκέδαση!

 

Βασιλική Βαγιώτα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος