Αλλεργίες της άνοιξης: Μήπως έχεις και δεν το ξέρεις;

Δες πως θα απαλλαγείς από τα συμπτώματα!
Αλλεργίες της άνοιξης: Μήπως έχεις και δεν το ξέρεις;



Η άνοιξη είναι από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, όπου όλη η φύση ανθίζει, η διάθεση αλλάζει και προετοιμάζεσαι (ψυχολογικά)σιγά σιγά να υποδεκτείς το καλοκαίρι! Όμως δεν παύει να είναι περίοδος όπου οι αλλεργίες έχουν την τιμητική τους και για κάποιους αυτή η εποχή είναι απλά ένας εφιάλτης.

Αν έχεις καταρροή, κόκκινα και ερεθισμένα μάτια, φτερνίζεσαι συνέχεια, η μύτη σου είναι μπουκωμένη τότε μάλλον οι αλλεργίες της άνοιξης σου χτύπησαν την πόρτα. Μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα του κρυολογήματος αλλά συνήθως αυτά υποχωρούν σε 5-6 ημέρες. Αντιθέτως τα συμπτώματα από τις αλλεργίες διαρκούν πολύ περισσότερο.

 

Πως να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φίλτρο αέρα στο κλιματιστικό μπορεί να απομακρύνει τη γύρη. Ακόμα, ίσως βοηθήσει ένας υγραντήρας, ο οποίος μειώνει την υγρασία.

Η γύρη κολλάει επίσης και στα ρούχα, γι' αυτό όταν γυρίζεις  σπίτι να βάζεις  αμέσως τα ρούχα για πλύσιμο και να κάνεις ντους. Και το σημαντικότερο είναι να μην απλώνεις μπουγάδα σε εξωτερικούς χώρους. 

Επίσης μην αερίζεις το σπίτι το πρωί ή το σούρουπο, γιατί η γύρη κινείται περισσότερο όταν αλλάζει η θερμοκρασία και ειδικά όταν φυσάει, γι' αυτό να έχεις τα παράθυρα κλειστά. 

Δεδομένα επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D ενισχύει τα ανοσοκύτταρα και μειώνει τη φλεγμονή. Γι΄αυτό πάρε συμπληρώματα διατροφής!

Σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής συμπτωματολογίας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό (ωτορινολαρυγγολόγο, πνευμονολόγο, αλλεργιολόγο) ανάλογα του συστήματος του οργανισμού που έχει προσβληθεί. Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται κυρίως από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πρώτης γραμμής φάρμακα κατά της αλλεργίας είναι τα αντιϊσταμινικά και η κορτιζόνη τα οποία μπορούν να χορηγηθούν συστηματικά (χάπι, ενέσιμος μορφή) είτε τοπικά πχ. αλοιφές, σταγόνες για ρινική ή οφθαλμική εφαρμογή,spray για εισπνοές κλπ. Επίσης είναι και τα αποσυμφορητικά (πχ στην ρινική συμφόρηση). Μία άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιλευκοτριένια τα οποία χρησιμοποιούνται στο βρογχικό άσθμα.

Ανάλογα με την αλλεργική πάθηση και τη βαρύτητά της χορηγείται και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να είναι μακροχρόνια. Οι ασθενείς και ιδιαίτερα αυτοί με συχνά και σοβαρά συμπτώματα, πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους τα φάρμακα τους και να τα χρησιμοποιούν με βάση τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Σε οξείες και σοβαρές αντιδράσεις (π.χ. αναφυλαξία, ασθματική κρίση) μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή και παρακολούθηση σε ιατρικό κέντρο. 

Δες εδώ και 6 tips που σου δίνει ένας γιατρός για να μην αρρωσταίνεις!