Μην αφήνεις το άγχος να σε ταλαιπωρεί: Γύρισε το διακόπτη και χαλάρωσε!

7 τρόποι για να βρεις την χαμένη ηρεμία σου.
Μην αφήνεις το άγχος να σε ταλαιπωρεί: Γύρισε το διακόπτη και χαλάρωσε!



Τι ωραία και χαλαρά που θα κυλούσε η ζωή σου αν δεν υπήρχε άγχος. Όσο δημιουργικό και αν σε κάνει γιατί κάτω από πίεση λειτουργείς πολύ αποδοτικά κάποιες στιγμές υπερβαίνει τα όρια. Αυτό είναι ολοφάνερο όταν αρχίζεις και έχεις αναταραχές στον ύπνο σου. Δεν κοιμάσαι τις ώρες που πρέπει και όλο αυτό έχει επιπτώσεις στο υπόλοιπο της ημέρας σου. Δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Εκεί είναι που χρειάζεσαι όσο τίποτα έναν οδηγό ηρεμίας! 

Και πως θα “φορτίσεις τις μπαταρίες σου” αν δεν επαναφέρεις τον ύπνο σου σε φυσιολογικά πλαίσια; Για να βρεις τη χαμένη σου ενέργεια, λοιπόν, προσπάθησε να έχεις τακτικό ωράριο ύπνου. Να κοιμά­σαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα και έτσι το βιολογικό σου ρολόι θα ρυθμιστεί καλά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη χρειάζεσαι ξυπνητήρι.

Έχεις  μια ρουτίνα πριν πέσεις για ύπνο; Τόσο το καλύτερο! Συγκεκριμένες κινήσεις, πράξεις και δρομολόγια (π.χ. πλύσιμο δοντιών) βοηθούν το βιολογικό σου ρολόι να αντιληφθεί ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου και να προετοιμαστεί χαλαρώνοντας. 

Μην καταναλώνεις  οινόπνευμα ή καφεΐνη τις τελευταίες ώρες πριν πας για ύπνο. Το οινόπνευμα, αν και αρχικά σε χαλαρώνει, κάνει το συκώτι σου να εργάζεται πιο σκληρά κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάς κουρα­σμένη.  Επίσης, διεγερτική ουσία είναι και η νικοτίνη, οπότε καλύτερα να μην καπνίσεις  αρκετή ώρα πριν πέσεις για ύπνο.

Προσπάθησε να τρως ελαφριά το βράδυ. Οι παλιοί έλεγαν το βράδυ να τρώμε «σαν φτωχοί», εννοώντας ότι είναι καλύτερο το δείπνο να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρύ. Μην αγχώνεσαι για την πείνα σου γιατί μπορείς πάντα να φας πρωινό «σαν βασιλιάδες»!

Προσπάθησε να μην παίζει η τηλεόραση καθώς σε παίρνει ο ύπνος. Ακόμα και με κλειστά τα βλέφαρα, ο οργανισμός σου αντιλαμβάνεται το φως που εκπέμπεται και έτσι ο εγκέφαλος διεγείρεται, αντί να χαλαρώσει. 

Δοκίμασε  κάποιαν άσκηση χαλάρωσης (π.χ. διαλογισμό) ή πιες ένα ζεστό γάλα ή ένα αφέψημα από βότανα (όπως είναι το χαμομήλι ή το τίλιο ). 

Τέλος μπορείς να δοκιμάσεις την παρακάτω  τακτική αναπνοής  όπου θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα! Δες το παρακάτω βίντεο.