Έμαθα για την ψωρίαση στην πασαρέλα

Μήπως βλέπεις τη λάθος εικόνα;
Έμαθα για την ψωρίαση στην πασαρέλα



Πάντα είναι όμορφο όταν ένας κλάδος δεν εκπληρώνει απλά τον αυτονόητο σκοπό του αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα.  Το να χρησιμοποιείς την τέχνη, τη μόδα, την επιστήμη προκειμένου να πεις και κάτι παραπάνω που θα αλλάξει τη σκέψη κάποιων ανθρώπων το βρίσκω υπέροχο και όταν συμβαίνει, το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να το μοιράζομαι.

Σε αυτό το πνεύμα, λοιπόν, ο σχεδιαστής Stylianos σε συνεργασία με την παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie, επέλεξε να μιλήσει για την ψωρίαση. Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 16ης Athens Exclusive Designers Week αφού παρουσίασε την ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή collection του για το 2015 έκλεισε το fashion show με ένα ανατρεπτικό δρώμενο.

Τρία μοντέλα, εμφανίστηκαν πάνω στην πασαρέλα και με θεατρικό ρυθμό ξεκίνησαν να αποκαλύπτουν σημεία του σώματος τους με συμπτώματα ψωρίασης. Οι υπόλοιπες κοπέλες τις έκλεισαν μέσα σε μια τεράστια αγκαλιά και αποχώρησαν όλες μαζί από την πασαρέλα διαδίδοντας το εξής μήνυμα: «Μήπως βλέπεις τη λάθος εικόνα;»

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αυτό που ήθελαν να πουν τα όμορφα αυτά κορίτσια είναι ότι η ψωρίαση, η οποία είναι αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις, ΔΕΝ είναι μεταδοτική, όπως πολύ κόσμος νομίζει. Βέβαια, ένα αθώο μυαλό θα έλεγε ότι μιλάμε για τα αυτονόητα. Αλλά η εμπειρία μου λέει ότι εκεί έξω κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα άνθρωποι οι οποίοι θα δουν μία κοκκινίλα σε έναν αγκώνα, σε ένα γόνατο και στο άκουσμα της λέξης «ψωρίαση» θα αποφύγουν να σε αγγίξουν.  Υπάρχουν, επίσης, μαρτυρίες ανθρώπων με ψωρίαση τους οποίους έδιωξαν από το κομμωτήριο ή την πισίνα. Υπάρχουν άνθρωποι που βίωσαν και βιώνουν την κοινωνική απομόνωση και άλλοι που έχουν τεράστιο πρόβλημα στη σεξουαλική τους ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να πουν ότι κάπου χτύπησαν παρά να ξεστομίσουν ότι έχουν ψωρίαση. Και όλα αυτά επειδή κάποια άτομα βλέπουν τη λάθος εικόνα. Γιατί δεν ξέρουν. Και γιατί δυστυχώς κανείς δεν τους το εξήγησε ποτέ.

Φωτογραφίες: Johnny Panopoulos