Στοματική Υγιεινή: 10 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σου

Το όμορφο και περιποιημένο χαμόγελο θέλει σωστή φροντίδα. Μην πέφτεις σε αυτές τις παγίδες!
Στοματική Υγιεινή: 10 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια σου



Ποιο είναι το κόσμημα και η ομορφιά του προσώπου αλλά και ο καθρέφτης της ψυχής (εκτός από τα μάτια); Φυσικά το χαμόγελο! Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά σε ένα όμορφο χαμόγελο. Κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζεις καλά, γι’ αυτό και προσέχεις όσο μπορείς τα δόντια σου. Τα βουρτσίζεις όσο πρέπει και δεν αμελείς τις επισκέψεις σου στον οδοντίατρο. Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική, όμως οι περισσότεροι πέφτουμε σε ορισμένες παγίδες, που αντί να κάνουν καλό στα δόντια μας (όπως νομίζουμε) στην πραγματικότητα τα καταστρέφουν. Μην κάνεις λοιπόν κι εσύ το λάθος να ακολουθείς πιστά τις παρακάτω συνήθειες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, αν δεν θέλεις να βρεθείς προ –δυσάρεστων- εκπλήξεων.

#1 Είναι σημαντικό να βουρτσίζεις τα δόντια σου κάθε πρωί, μπροστά στον καθρέφτη σου, ώστε να τα καθαρίζεις σωστά, περνώντας την οδοντόβουρτσά σου πάνω από κάθε επιφάνεια των δοντιών σου. Μην βουρτσίζεις τα δόντια σου ενώ κάνεις ντους, ή απαντώντας σε μηνύματα στο κινητό σου. Η καθημερινή αυτή συνήθεια απαιτεί την ανάλογη προσοχή για να γίνει σωστά.

#2 Τα βακτήρια που υπάρχουν στην οδοντόβουρτσά σου δεν θα σε βλάψουν αν αυτό πιστεύεις. Γι’ αυτό, αν είσαι από εκείνους που χρησιμοποιούν σαπούνι για να καθαρίζουν καλά το βουρτσάκι της οδοντόβουρτσας, απλά μην το κάνεις! Ένα καλό ξέβγαλμα με νερό αρκεί! Άφησέ τη σε ανοιχτό μέρος για να στεγνώσει και μην την κλείνεις μέσα σε ντουλάπια, νεσεσέρ ή στο καπάκι που χρησιμοποιείς για τα ταξίδια σου. Είναι σημαντικό να παίρνει αέρα και να στεγνώνει καλά, μετά από κάθε χρήση.

#3 Σταμάτα να συμβουλεύεσαι το διαδίκτυο για τη στοματική υγιεινή σου, γιατί ανάμεσα στα λίγα σωστά που θα διαβάσεις, θα έρθεις αντιμέτωπη και με πληροφορίες που στην πραγματικότητα θα βλάψουν τα δόντια σου. Το ίντερνετ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον οδοντίατρό σου, ο οποίος είναι ο μόνος που πρέπει να συμβουλεύεσαι για τα δόντια και το χαμόγελό σου. Τα DIY που διαβάζεις παντού και δοκιμάζεις μόνη σου στο σπίτι, με σκοπό να πετύχεις πιο λευκό και αστραφτερό χαμόγελο, μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τα δόντια σου από όσο νομίζεις και φαντάζεσαι. Να είσαι λοιπόν πολύ προσεκτική και να χρησιμοποιείς προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί και είναι ασφαλή για την υγιεινή του στόματός σου.

#4 Η πανοραμική εξέταση είναι ορισμένες φορές απαραίτητη, ώστε ο οδοντίατρός σου να έχει καθαρή εικόνα για τα δόντια σου και να μπορέσει να δει και πράγματα που δεν είναι δυνατό να διακρίνει με γυμνό μάτι. Αν έχεις επηρεαστεί από απόψεις που εκφράζονται κατά καιρόυς ότι η ακτινοβολία αυτή μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στον εγκέφαλό σου, έρευνες που έχουν γίνει αποκδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι απλά μύθος. Γι’ αυτό αν κι εφόσον σου ζητήθεί να κάνεις μια πανοραμική εξέταση, μη φοβηθείς για την υγεία σου. Άλλωστε δεν θα σου ζητηθεί να κάνεις πολλές φορές.

#5 Τα σκουλαρίκια στη γλώσσα και στα χείλη δεν είναι τελικά τόσο αθώα. Πολλοί οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι ασθενείς τους είχαν αλλοιώσει το σμάλτο των δοντιών τους επειδή δάγκωναν συνέχεια το σκουλαρίκι που είχαν είτε στη γλώσσα, είτε στα χείλη τους. Επίσης ισχυρίζονται ότι κανείς δεν αντιλαμβάνεται το κακό που κάνει στα δόντια του με αυτά τα piercing αλλά είναι κάτι που θα καταλάβει στην πορεία, ύστερα από μερικά χρόνια.

#6 Η μόδα που έχει γίνει viral από το Hollywood, σύμφωνα με την οποία το μηλόξυδο βοηθάει στην λεύκανση των δοντιών, δεν είναι και τόσο αθώα, γιατί το μηλόξυδο δεν είναι και το καλύτερο για την υγεία του στόματος. Το οξύ που περιέχεται στο ξύδι είναι ό,τι χειρότερο για το σμάλτο των δοντιών σου.

#7 Τα σιδεράκια μπορεί να σου έφτιαξαν ένα υπέροχο χαμόγελο, αλλά δεν υπόσχονται ότι θα μείνει έτσι για πάντα. Γι’ αυτό, αν ο οδοντίατρός σου δεν σου έχει αφήσει το βοηθητικό σιδεράκι από τη μέσα πλευρά των δοντιών, το οποίο θα σου τα κρατήσει για πάντα ίσια και είναι κάτι που πρέπει να το κρατήσεις μόνιμα, σιγουρέψου ότι φοράς το μασελάκι που πιθανόν σου έχει δώσει, κάθε βράδυ στον ύπνο σου, για να μη χαλάσει το αποτέλεσμα που με τόσο κόπο, υπομονή και χρήμα κατάφερες.

#8 Αν ξεκινάς κι εσύ την ημέρα σου πίνοντας ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, ή ζεστό νερό με λεμόνι, πολύ καλά κάνεις! Αρκεί να μην βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά. Αν έχεις αυτή τη συνήθεια, πρέπει να την εγκαταλέιψεις, διότι καταστρέφεις το σμάλτο των δοντιών σου. Γι’ αυτό προτίμησε είτε να βουρτσίζεις τα δόντια σου με το που σηκωθείς από το κρεβάτι, πριν φας το πρωινό σου, είτε περίμενε μισή ώρα αφού πιεις το χυμό σου, το γάλα, ή το νερό με το λεμόνι για να τα βουρτσίσεις.

#9 Αν πονούν τα ούλα σου ή έχεις συχνά πονoκεφάλους, ειδικά το βράδυ, αφού βουρτσίσεις τα δόντια σου, δεν πρέπει να το αμελήσεις. Να ειδοποιήσεις αμέσως τον οδοντίατρό σου γιατί αυτά τα συμπτώματα προειδοποιούν ότι κάτι συμβαίνει με τα δόντια σου και πρέπει να προγραμματίσεις μια επίσκεψη μαζι του άμεσα.

#10 Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία έτσι κι αλλιώς. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζεις πολύ καλά. Εκτός από λεκέδες στα δόντια και τη δυσάρεστη αναπνοή που προκαλεί, βλάπτει και τα ούλα σου, κάτι που έχει άμεση επίδραση και για τα δόντια σου. Μήπως επιτέλους να το κόψεις;

Διάβασε ΕΔΩ τους πιο γνωστούς μύθους για την υγεία, οι οποίοι καταρρίπτονται! Θα πέσεις από τα σύννεφα...