Αναψυκτικά: εχθρός για την υγεία και τη σιλουέτα σου

Δεςγιατί πρέπει να τα ελαττώσεις.
Αναψυκτικά: εχθρός για την υγεία και τη σιλουέτα σου



Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι μια κρύα coca-cola είναι τόσο λαχταριστή ορισμένες φορές!  Μετά το φαγητό, στο σινεμά ή ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Τα αναψυκτικά όμως, ακόμα κι αυτά που δεν έχουν ζάχαρη,  κάνουν κακό στα δόντια, στη μέση και στα κόκαλά σου. Και όχι μόνο! Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που πρέπει να απαγορεύσεις στον εαυτό σου να καταναλώνει συχνά αναψυκτικά.

Πέρα του ότι έχουν πολλές θερμίδες, δεν προσφέρουν στον οργανισμό σου απολύτως τίποτα! Ούτε βιταμίνες, ούτε μέταλλα,  ούτε υδατάνθρακες. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη, οστεοπόρωση και να κάνουν κακό στα δόντια και τα κόκαλά σου.Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, μπορεί να μην έχουν θερμίδες, αλλά δεν σε βοηθούν να χάσεις βάρος! Από έρευνες μάλιστα προκύπτει, ότι κάνουν κακό στην καρδιά σου και δημιουργούν κατάθλιψη. Σε έρευνα που έγινε σε ανθρώπους που για περισσότερο από 10 χρόνια κατανάλωναν πάνω από 4 κουτάκια αναψυκτικού τη μέρα, αποδείχτηκε ότι έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καταθληπτικοί από εκείνους που αποφεύγουν τα ποτά με ζάχαρη.

Αν καταφέρεις να ελαττώσεις την κατανάλωση αναψυκτικών , θα δεις ότι θα ελαττώσεις και το junk food. Κι αυτό γιατί δεν είναι το ίδιο να τρως ένα cheeseburger ή μια πίτσα χωρίς coca-cola. Έτσι δεν είναι; Αν απαγορεύσεις στον εαυτό σου να σκέφτεται το αναψυκτικό, αυτόματα θα του δώσεις άλλες εναλλακτικές και μάλλον πιο υγιεινές για να ικανοποιήσεις την πείνα σου. 

Είμαι της άποψης ότι όλα είναι θέμα μυαλού. Αν λοιπόν αποφασίσεις κάθε φορά που διψάς και θες να δροσιστείς να πίνεις νερό, θα δεις ότι θα ξεγελάσεις εύκολα τον εαυτό σου. Από εκει και πέρα, ο οργανισμός σου θα συνηθίσει και θα  πάψει να ζητάει αναψυκτικά. Αν υποφέρεις από ημικρανίες και πονοκεφάλους, αυτοί σχετίζονται απόλυτα με την κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών και με τα υποκατάστατα ζάχαρης που περιέχονται στα αναψυκτικά διαίτης.  Επιπλέον, τα αναψυκτικά, όταν καταλώνονται σε ποσότητες , θα καταστρέψουν τα δόντια σου και το χαμόγελό σου.

Αν συνηθίζεις να συνδιάζεις το ποτό σου με αναψυκτικό και πόσο μάλλον με αναψυκτικό διαίτης, είναι ακόμα μια συνήθεια που πρέπει να αποβάλεις. Πίνοντας ένα κοκτέιλ με coca-cola διαίτης για παράδειγμα, λόγω του ότι έιναι γλυκο, πίνεις περισσότερο και το μεθύσι έρχεται χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις.  Αυτο συμβαίνει πολύ περισσότερο όταν τα ποτά περιέχουν αναψυκτικό διαίτης, παρά κανονική ζάχαρη. Κι αυτό γιατί  το αίμα μας απορροφάει γρηγορότερα  τα υποκατάστατα ζάχαρης, από τη φυσική ζάχαρη.

Έχεις πια αρκετούς λόγους για να σταματήσεις αυτή την εθιστική συνήθεια που βλάπτει την υγεία σου με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Όπως επίσης πλέον ξέρεις, ότι τα αναψυκτικά διαίτης κάνουν ακόμα μεγαλύτερο κακό στον οργανισμό. Επανέλαβέ το δυνατά μαζί μου: «Νερό και πάλι νερό»!