Μήπως να μπεις στην θέση του άλλου πριν τον κρίνεις;

Να μάθεις να δέχεσαι την διαφορετικότητα!
Μήπως να μπεις στην θέση του άλλου πριν τον κρίνεις;



Εκατοντάδες φορές (χωρίς υπερβολή) έχεις απογοητευτεί από συμπεριφορές ανθρώπων που άλλα περίμενες από αυτούς και αλλιώς αντέδρασαν τελικά. Το αποτέλεσμα ήταν να τους κριτικάρεις άσχημα και να βγάλεις συμπεράσματα που ίσως να μην στέκουν. Έχεις σκεφτεί ποτέ όμως την δική τους θέση; Ποιοι είναι οι λόγοι που τους έκαναν να συμπεριφερθούν έτσι; Είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να σου δημιουργείται πριν απογοητευτείς. Να θυμάσαι ότι ο καθένας έχει την προσωπικότητά του, τα όριά του, τις αδυναμίες του. Σκεφτόμαστε και αντιδρούμε όλοι διαφορετικά. Και αυτό είναι και η μαγεία των ανθρώπινων σχέσεων. Μαθαίνεις από τους άλλους και γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου. 
Για να μπορέσεις να μπεις στην θέση του άλλου, για άλλα πιο σοβαρά ζητήματα, θα πρέπει πρώτα να μπορείς να διαχειρίζεσαι απλά πράγματα, όπως π.χ έναν διάλογο.
Όταν διαφωνείς με κάποιον, για παράδειγμα, προσπάθησε να καταλάβεις το σκεπτικό του άλλου, γιατί το λέει, τι βιώματα έχει, τι τον έχει επηρεάσει και γιατί διαφωνεί μαζί σου. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει δίκιο; Μήπως είσαι ξεροκέφαλη και δεν δέχεσαι άλλη άποψη; Μπες στην θέση του και προσπάθησε να καταλάβεις τι σου λέει. Καμιά φορά ο λάθος τρόπος μπορεί να καταστρέψει μια λογική σκέψη. Μπορεί στην τελική να λέτε το ίδιο πράγμα, αλλά ο τρόπος να μην είναι σωστός και να τσακωθείτε χωρίς λόγο. Κάποιοι δεν έχουν την ευχέρεια του λόγου να μιλάνε και οι άλλοι να καταλαβαίνουν ακριβώς τι θέλουν να πουν.
Να είσαι ευγενική. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να καταφέρεις να κάνεις πιο ειρηνικό διάλογο. Να χρησιμοποιείς φράσεις που δεν προσβάλλουν τον άλλο. Με αυτό τον τρόπο ο συνομιλητής σου θα το σεβαστεί και θα καταλάβει και την δική σου άποψη. 
Να ακούς αυτά που σου λέει ο άλλος. Έχουν γίνει πολλές παρεξηγήσεις επειδή δεν έχεις αφήσει τον άλλο να ολοκληρώσει την άποψή του. Αφού ολοκληρώσει τότε μπορείς να εκφέρεις την άποψη σου.
Το σημαντικό είναι να είσαι ανοιχτόμυαλη και δεκτική σε διαφορετικές απόψεις και συμπεριφορές. 
Μπαίνοντας στη θέση του άλλου μπορείς να συλλέξεις πληροφορίες για τα συναισθήματα του άλλου και να τον μάθεις καλύτερα. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό. Υψηλότερα επίπεδα συναισθηματισμού οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και αυτά με τη σειρά τους σε υψηλότερα επίπεδα κατανόησης.