Θέλεις μία πιο παραγωγική και γεμάτη ημέρα στο γραφείο; 5 τρόποι για να δουλεύεις λιγότερο και να κάνεις περισσότερα

Γιατί το θέμα είναι να δουλεύεις έξυπνα και όχι επ’ άπειρον.
Θέλεις μία πιο παραγωγική και γεμάτη ημέρα στο γραφείο; 5 τρόποι για να δουλεύεις λιγότερο και να κάνεις περισσότερα



Συνηθίζουμε να συνδέουμε την παραγωγικότητα με την σκληρή δουλειά, αλλά το να κλείνεις δεκάωρα στο γραφείο πιθανότατα δεν θα σου δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν θέλεις να δουλεύεις σωστά, θα πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να εξετάσεις το πώς εργάζεσαι. Γιατί το θέμα είναι να δουλεύεις έξυπνα και όχι επ’ άπειρον.

Ακούγεται προφανές ότι ένα ισορροπημένο ωράριο με τακτικά διαλείμματα συντελεί στο να γίνεσαι πιο αποδοτική και να προλαμβάνεις τυχόν κινδύνους για την υγεία σου. Πολλές φορές όμως η πίεση για να διακριθείς και να αποδείξεις την αξία σου σε απομακρύνει από το να εργαστείς σωστά. Πώς μπορείς, λοιπόν, να γίνεις πιο παραγωγική και να εργάζεσαι λιγότερο;

Φτιάξε μία λίστα και εστίασε στο αποτέλεσμα

Αν ανησυχείς συνεχώς για όλα αυτά που πρέπει να κάνεις, πιθανότατα να αρχίσεις να ξεχνάς τι είναι πιο σημαντικό και να χάσεις τον προσανατολισμό σου. Για να αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα, καλό είναι να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητές σου, αφήνοντας προς το τέλος της εβδομάδας τα λιγότερο σημαντικά. Συχνά, σπαταλάς τον χρόνο σου ασήμαντες δουλειές με αποτέλεσμα να σε βρίσκει το βράδυ και ακόμα να παλεύεις να τελειώσεις το project.

Θέσε τακτικές προθεσμίες και παρακολούθησε την πρόοδό σου

Μόλις ορίσεις τι πρέπει να κάνεις, θέσε μία προθεσμία για να το φέρεις εις πέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι εργαζόμαστε μέσα στο χρονικό πλαίσιο που εμείς έχουμε επιλέξει, οπότε αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος αργούμε πολύ περισσότερο. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δώσουμε ένα πολύ στενό περιθώριο καταλήγουμε να μεγαλοποιήσουμε το θέμα χωρίς λόγο. Υπάρχει μία χρυσή τομή για να διεκπεραιώσουμε τα καθήκοντά μας σχετικά γρήγορα και χωρίς να ταλαιπωρηθούμε. Τα deadlines σου θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά αλλά και άκαμπτα.

Διαχειρίσου τα επίπεδα της ενέργειάς σου

Είναι η ενέργεια και όχι ο χρόνος που επενδύεις αυτό που παίζει ρόλο στην παραγωγικότητά σου. Αντί, λοιπόν, να δουλεύεις ατελείωτες ώρες χωρίς νόημα, αφιέρωσε όλη σου την ενέργεια σε πιο μικρά διαστήματα και κάνε συχνά διαλείμματα. «Δούλεψε σε μικρές δόσεις ώστε να μην αρχίζει να αποσπάται η προσοχή σου είτε ψυχικά είτε σωματικά»  συμβουλεύει η Clare Evans, συγγραφέας του Time Management for Dummies. Μία βόλτα στο πάρκο, ένα γρήγορο διάλειμμα για καφέ εκτός γραφείου ή μία σύντομη προπόνηση αποτελούν ιδανικές επιλογές για να ξεφύγεις από τη δουλειά και να επιστρέψεις με περισσότερη όρεξη.

Απόφυγε το multitasking, τις διακοπές και τις ενοχλήσεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα χάνουν έως και 40% περισσότερο χρόνο από αυτούς που ασχολούνται με ένα τη φορά. «Η λέξη multitasking είναι ανακριβής, γιατί στην πραγματικότητα δεν κάνεις πολλές δουλειές μαζί, αλλά πας από τη μία στην άλλη και στο τέλος αυτό κοστίζει» εξηγεί ο Dave Crenshaw, business coach και συγγραφές του The Myth Of Multitasking.

Κάνε διάλειμμα

Το να κάνεις τακτικά διαλείμματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Όταν δεν έχεις χρόνο για να αποφορτιστείς, νιώθεις υποτονικά και χωρίς κίνητρο. Όσο περισσότερο αφήνεσαι τόσο λιγότερο παραγωγική γίνεσαι. Έρευνα έχει δείξει ότι το μυαλό σου μπορεί να εστιάσει μόνο για 90 έως 120 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Μετά τα 90 λεπτά περνάμε από το υψηλό στάδιο εγρήγορσης σε ένα πιο χαμηλό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις.