Γιατί η μοναξιά σού κάνει καλό και πώς να απομονώνεσαι χωρίς να φαίνεσαι αγενής

Γιατί χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου.
Γιατί η μοναξιά σού κάνει καλό και πώς να απομονώνεσαι χωρίς να φαίνεσαι αγενής



Περνάμε σχεδόν κάθε μας ημέρα με τους συναδέλφους στη δουλειά, μιλώντας το απόγευμα με τους φίλους μας και στριμώχνοντας εξόδους για διασκέδαση. Σπάνια όμως έχουμε λίγο χρόνο μόνο για τον εαυτό μας. Πόσο καλό είναι άραγε αυτό;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του Harvard Business Review, κατά την οποία διερευνήθηκαν οι χώροι εργασίας σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι πλέον περισσότερο από το 70% των εργαζομένων δουλεύουν σε ένα ανοικτό περιβάλλον γραφείου και το μέγεθος των προσωπικών χώρων εργασίας τους συρρικνώνεται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που λένε ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο γραφείο τους και ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ήσυχα μέρη για εστιάσουν σε αυτό που κάνουν.

Από τα ανοιχτά γραφεία μέχρι τα κινητά τηλέφωνα, η ανθρωπότητα έχει υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής που διευκολύνει στον μέγιστο βαθμό την επικοινωνία και τη συνεργασία. Τα εστιατόρια έχουν μεγάλους θαλάμους και τραπέζια για δύο, αλλά κανείς δεν δείχνει να έχει προβλέψει για κάποιον που θέλει να καθίσει μόνος του, η κρεβατοκάμαρα έπαψε πλέον να είναι χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης, αφού απαντάμε σε email δουλειάς και τα social media όπως το Twitter και το Instagram μπορεί να αποτελούν μέρος μίας συνομιλίας μας με κάποιον εντελώς άγνωστο. Είμαστε σε μία συνεχή συνομιλία.

Είναι όμως καλό να αρχίζουμε να αποζητάμε τη μοναξιά και να περνάμε χρόνο μόνο με τον εαυτό μας. Οι μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να δουλεύουν καλύτερα μόνοι τους ή σε ομάδες των δύο είναι πολλές, ενώ αρκετοί ήταν οι φιλόσοφοι και οι ρήτορες που τόνισαν τη σημασία της μοναξιάς. «Οι άνθρωποι σε ομάδες τείνουν να κάνουν πίσω και να αφήνουν τους άλλους να βγάλουν τη δουλειά. Ενστικτωδώς, μιμούνται τις απόψεις των άλλων και χάνουν τη δική τους σκέψη. Και συχνά, υποκύπτουν στην πίεση των γύρων τους» υποστηρίζει η  Susan Caine, συγγραφέας του Quiet: The Power of Introverts in a World that Can’t Stop Talking.

Πώς μπορείς όμως να απομονωθείς χωρίς να φανείς αγενής;

Αποσυνδέσου  από την τεχνολογία

Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp και Skype! Κλείστα όλα από την στιγμή που δεν κάνεις κάποια δουλειά που θα σου χρειαστούν. Κάνε συχνά διαλείμματα από την τεχνολογία και το Internet, ενημερώνοντας τους στενούς σου φίλους και την οικογένειά σου ώστε να μην σε ψάχνουν.

Αναζήτησε χρόνο μόνη σου στη δουλειά

Μιας και είναι δύσκολο να φύγεις από ένα γκρουπ στη δουλειά, προσπάθησε να βάλεις κάποια όρια. Φόρεσε τα ακουστικά σου και ενημέρωσε τους συναδέλφους σου ότι θέλεις την ησυχία σου για κάποια ώρα.

Ξύπνα μία ώρα νωρίτερα μία φορά την εβδομάδα

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να βρεις χρόνο μόνη σου μακριά από τους υπόλοιπους στο σπίτι. Η ευκαιρία σου είναι όταν κοιμούνται όλοι το πρωί. Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις – μπορείς να πας μίας βόλτα, να απολαύσεις τον καφέ σου ή απλά να δεις την ανατολή – αρκεί να μην χρειάζεται να επικοινωνήσεις με κάποιον άλλον.

Βγάλε ραντεβού τον εαυτό σου

Οργάνωσε να περάσεις ένα απόγευμα μόνο με εσένα και μην προσκαλέσεις κανέναν άλλον. Επισκέψου μία έκθεση, ένα μέρος που ήθελες καιρό ή ένα νέο εστιατόριο. Καθιέρωσέ το μία φορά τον μήνα και θα δεις την αυτοπεποίθησή σου να αυξάνεται.

Κλείσε ένα ταξίδι μόνη σου

Το να ταξιδέψεις μόνη σου μπορεί να αποδειχθεί μία υπέροχη εμπειρία και είναι μία συνήθεια που διαδίδεται όλο και περισσότερο. Αν νιώθεις άγχος, μπορείς να οργανώσεις τα πάντα από πριν.