Digital Detox: Απλά βήματα για να αποτοξινωθείς από την τεχνολογία στις γιορτές

Επειδή το smartphone δεν είναι ο καλύτερός σου φίλος, ίσως ήρθε η στιγμή να το αποχωριστείς. Για λίγο, μην τρομάζεις!
Digital Detox: Απλά βήματα για να αποτοξινωθείς από την τεχνολογία στις γιορτές



Μήπως δίνεις περισσότερη σημασία στο να ανεβάσεις φωτογραφίες στο Instagram παρά να περάσεις καλά στον χώρο που βρίσκεσαι; Δεν θα πω ψέματα, εγώ το κάνω. Μέχρι πρότινος θεωρούσα κάπως αστείο το να μιλάμε για εθισμό στην τεχνολογία, αλλά όσο δεν λέω να σταματήσω να τσεκάρω το newsfeed μου ενώ μιλάμε τόσο σοβαρεύει το θέμα.

Οι μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κάνει κακό στις διαπροσωπικές μας σχέσεις πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας λένε κάτι καινούριο και πιθανότατα να είσαι κι εσύ όπως εγώ. Κολλημένη στο κινητό σου. Επειδή όμως το smartphone δεν είναι ο καλύτερος σου φίλος – όσο κι αν σε έχει βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές (το εταιρικό πάρτι που δεν άντεχες) ήρθε η ώρα να κάνεις (κι εγώ μαζί σου) αποτοξίνωση. Οι γιορτές αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να αποσυνδεθούμε.

Ενημέρωσε τους γύρω σου για την απόφαση που πήρες

Αν μέχρι τώρα ήσουν online 24 ώρες δεν μπορείς να εξαφανιστείς έτσι απλά. Ενημέρωσε το αφεντικό σου ότι δεν θα είσαι διαθέσιμη όλες τις ώρες της ημέρας – τα Σαββατοκύριακα ή αφού σχολάσεις – όπως επίσης και τους φίλους σου. Βεβαιώσου ότι έχουν όλοι ένα σταθερό τηλέφωνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αγόρασε ένα ξυπνητήρι

Πιθανότατα να μην θυμάσαι ποια είναι η τελευταία φορά που χρησιμοποίησες κανονικό ξυπνητήρι για να σηκωθείς το πρωί. Τώρα όμως χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα ρολόι – ξυπνητήρι ώστε να βγάλεις το κινητό από το υπνοδωμάτιό σου. Ένα βιβλίο θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις το βραδινό σερφάρισμα.

Βρες άλλες δραστηριότητες για να απασχοληθείς

Η περίοδος των γιορτών είναι ιδανική για να αποτοξινωθείς από την τεχνολογία. Μαγείρεψε, ξεκαθάρισε την ντουλάπα σου, κάνε βόλτες στα μαγαζιά και φυσικά αφιέρωσε χρόνο στην οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς σου κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο λόγω δουλειάς. Να είσαι σίγουρη ότι θα κάνετε πολύ πιο ουσιαστικές συζητήσεις χωρίς το κινητό στα χέρια σου.

Προσπάθησε να περάσεις μία ολόκληρη μέρα μακριά από την τεχνολογία

Στην αρχή θα σου φανεί παράξενο το να κάνεις μία βόλτα και να μην φωτογραφήσεις τίποτα για το Instagram, να μην κάνεις τα καθιερωμένα likes στο facebook και να μην ελέγξεις το newsfeed στο twitter σου, αλλά μόλις αρχίσεις και να ξαναζείς στην ‘πραγματική’ ζωή θα εκπλαγείς με το πόσα έχανες όλο αυτό το διάστημα.

Ζήτα από τους γύρω σου να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου

Δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να μην χρησιμοποιεί το κινητό σου, αλλά τι θα έλεγες για ένα δείπνο χωρίς gadgets; Ο κάθε καλεσμένος θα αφήσει οτιδήποτε ηλεκτρονικό σε ένα καλάθι το οποίο θα μεταφέρεις σε άλλο δωμάτιο από αυτό που θα καθίσετε. Αλήθεια, θυμάσαι ποια ήταν η τελευταία φορά που μαζευτήκατε με τους φίλους σου και δεν κοιτούσε ο καθένας το κινητό του;