Μικρά μυστικά για να αγαπήσεις τη δουλειά σου

Ενώ η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να προσπαθήσεις να αλλάξεις ό,τι δεν σε ευχαριστεί, αποδεικνύεται ότι αν εστιάσεις στα καλά της δουλειάς (αστείοι συνάδελφοι, ενδιαφέροντα projects) μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό.
Μικρά μυστικά για να αγαπήσεις τη δουλειά σου



Πάντα θα υπάρχει μία αφορμή για να γκρινιάξεις για τη δουλειά που κάνεις. Ίσως δεν είσαι ευχαριστημένος από τις χρηματικές απολαβές, δεν αντέχεις τον συνάδελφο που ‘καρφώνει’ τα πάντα στο αφεντικό ή νιώθεις ότι δεν κάνεις κάτι τόσο δημιουργικό. Ενώ η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να προσπαθήσεις να αλλάξεις ό,τι δεν σε ευχαριστεί, αποδεικνύεται ότι αν εστιάσεις στα καλά της δουλειάς (αστείοι συνάδελφοι, ενδιαφέροντα projects) μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2013 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι εστιάζοντας στα θετικά σημεία της δουλειάς σου μπορείς να γίνεις πιο ευτυχισμένος. «Πρόκειται για μία μελέτη που εξέτασε τι συμβαίνει όταν αλλάζετε ορισμένες πτυχές της εργασίας σας» λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Stephen Stansfeld, καθηγητής ψυχιατρικής στο Wolfson Institute of Preventative Medicine στο Λονδίνο. «Το γενικό συμπέρασμά μας ήταν ότι υπάρχουν διάφορες θετικές πτυχές της εργασίας που αυξάνουν την ευημερία και ότι είναι σημαντικό να εστιάσεις σε αυτές» καταλήγει. Να πώς μπορείς να βελτιώσεις την παραμονή σου στον χώρο εργασίας και να αγαπήσεις τη δουλειά σου:

Κάνε παρέα με cool συναδέλφους

Αν είσαι τυχερός, θα υπάρχει πάνω από ένας συνάδελφος που να μπορεί να γίνει φίλος σου. Ακόμα κι αν δεν κάνετε παρέα εκτός γραφείου, το να μπορείς να μιλήσεις μαζί του όταν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα ή είσαι πολύ αγχωμένος θα κάνει σίγουρα την ημέρα σου καλύτερη. Μία μελέτη που διεξήχθη από το American Psychological Association έδειξε ότι όταν έχεις συναισθηματική υποστήριξη στη δουλειά, μπορεί να κάνει τις αγχώδεις ημέρες πιο ανεκτές.

Συγκράτησε τις μικρές νίκες

Σύμφωνα με μία έρευνα του Harvard University, οι άνθρωποι που βρίσκουν ουσία στη δουλειά τους είναι και πιο χαρούμενοι. «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να παρακινούνται πιο εύκολα όταν προοδεύουν σε μία δουλειά με νόημα» εξηγεί η  επικεφαλής της έρευνας Teresa Amabile, Ph.D., καθηγήτρια ψυχολογίας στο Harvard και μία εκ των συγγραφέων του The Progress Principle. «Αυτό συμβαίνει ακόμα και με τη σταδιακή πρόοδο, αυτό που λέμε μικρές νίκες» συμπληρώνει.

Δώσε πίσω στην ομάδα σου

Όταν πρέπει να κάνεις δέκα διαφορετικές δουλειές ταυτόχρονα, το να βοηθήσεις κάποιον δεν είναι στις προτεραιότητές σου. Ωστόσο, το να μοιραστείς τις γνώσεις σου με το παιδί που μόλις ξεκίνησε την πρακτική του ή να βάλεις ένα χεράκι για να ξεμπλοκάρει ένας συνάδελφος, μπορεί να σε κρατήσει χαρούμενο στη δουλειά, σύμφωνα με ερευνητές από το University of Wisconsin-Madison. «Με το να βοηθάμε τους άλλους διώχνουμε τα αρνητικά συναισθήματα και μας νιώθουμε ότι κάνουμε τη διαφορά» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Donald Moynihan, Ph.D..