Γίνεται! Απαλλάξου από το στρες μέσα σε 25 λεπτά

Μία νέα μελέτηδείχνει τα θετικά αποτελέσματα ενός νέου είδους διαλογισμού, η δημοτικότητα του οποίου αυξάνεται συνεχώς.
Γίνεται! Απαλλάξου από το στρες μέσα σε 25 λεπτά



Αν ο δικός σου τρόπος για να ξεσπάσεις το άγχος σου περιλαμβάνει φωνές στον συνάδελφο ή επιδρομή στη σακούλα με τα πατατάκια, υπάρχει μία πιο απλή και υγιεινή ιδέα για σένα: Να αφιερώσεις λιγότερο από μισή ώρα στον διαλογισμό επίγνωσης (mindful meditation). Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology είναι η πρώτη που δείχνει τα θετικά αποτελέσματα αυτού του είδους διαλογισμού, η δημοτικότητα του οποίου αυξάνεται συνεχώς.

Πρόκειται για μία πρακτική που εστιάζει περισσότερο στο παρόν κι έχει να κάνει με εισπνοές και εκπνοές, ώστε να χαλαρώσουν σιγά σιγά οι μύες και να νιώσεις αποσυμφόρηση στον εγκέφαλό σου. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν 66 φοιτητές σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα εξασκήθηκε στον διαλογισμό επίγνωσης για 25 λεπτά κάθε ημέρα για τρεις ημέρες, ενώ η άλλη ομάδα υπέστη ένα είδος γνωστικής εκπαίδευσης για τρεις ημέρες. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα αγχωτικό στρες και έγιναν μετρήσεις βάσει των βιολογικών και ψυχολογικών δεικτών άγχους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που εξασκήθηκε στον διαλογισμό επίγνωσης σημείωσε χαμηλότερα επίπεδα στρες, καθώς επίσης και καλύτερη διαχείριση στο άγχος σε σχέση με το δεύτερο γκρουπ. Οι ερευνητές έγραψαν στη μελέτη ότι το να είσαι πιο προσεκτικός μπορεί να κάνει τα άτομα πιο ενεργά και δραστήρια, κάτι που πιθανότατα ελέγχει το πώς αντιλαμβάνονται το άγχος.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα αλλά προκαταρκτική μελέτη που χρειάζεται βαθύτερη παρακολούθηση» υποστηρίζουν οι ερευνητές. Προσφέρει όμως κάποιες αποδείξεις ότι ο διαλογισμός επίγνωσης δεν είναι απλά μια τάση, αλλά ένας έξυπνος και εύκολος τρόπος για να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις όταν είμαι υπερβολικά αγχωμένοι ή εκνευρισμένοι.