Η δουλειά σου προκαλεί τρομερό άγχος; Σκέφτεσαι να παραιτηθείς;

Δες πώς να το διαχειριστείς, για να επιβιώσεις!
Η δουλειά σου προκαλεί τρομερό άγχος; Σκέφτεσαι να παραιτηθείς;



Το άγχος στον εργασιακό χώρο, είναι ένα σοβαρό θέμα, που απασχολεί τους περισσότερους εργαζομένους. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Αμερική, ένας στους τρεις εργαζομένους υποφέρουν από χρόνιο άγχος που προκύπτει από την εργασία τους. Όλες οι έγνοιες που έχουμε για τη δουλειά μας, μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό, τόσο την καθημερινότητα, όσο και την υγεία μας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες και να μην του επιτρέπουμε να καταστρέφει τη σωματική και ψυχική υγεία μας. 

Το άγχος δεν είναι ανίκητο! Αρχικά, πρέπει να το πιστέψεις. Θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια; Τότε που νόμιζες ότι μπορείς να επιβιώσεις από καθετί και ότι είσαι τόσο δυνατή που τίποτα δεν μπορεί να σε ρίξει; Τότε, ρίσκαρες περισσότερο χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες, οδηγούσες γρήγορα, έπινες αρκετά και γενικά έκανες πράγματα επικίνδυνα, που σήμερα λες στα παιδιά σου να αποφεύγουν. Μόλις ενηλικιώνεσαι, αρχίζεις να καταλαβαίνεις πια ότι δεν είσαι άτρωτη. Ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σε βλάψουν και προσπαθείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από αυτά. Πλέον, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη δουλειά μας και στη οικογένεια. Εγκαταλείψαμε τις επικίνδυνες εκείνες συνήθειες της εφηβείες και περάσαμε σε άλλες, εξίσου επικίνδυνες. Δουλεύουμε αμέτρητες ώρες, το μυαλό μας είναι συνέχεια στη δουλειά, ακόμα και όταν δεν είμαστε στο γραφείο. Αγχωνόμαστε για το σπίτι και την οικογένειά μας, προσπαθούμε να είμαστε οι ιδανικές σύζυγοι και οι καλύτερες μανούλες και ταυτόχρονα τέλειες στη δουλειά μας. Όλα αυτά μας προσδίσουν άγχος. Κι αυτή είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι ακόμα πιστεύουμε πως είμαστε άφθαρτες και ότι θα ζήσουμε για πάντα. Όπως όταν είμασταν παιδιά... Έλα που δεν είμαστε όμως! Το άγχος είναι επικίνδυνο! Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο, διαβήτη, παχυσαρκία και αυτοάνοσα, ψυχοσωματικά νοσήματα.

Για να νικήσουμε το άγχος πρέπει να το εξετάσουμε από τρεις διαφορετικές σκοπιές:  τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και τον σκοπό της ζωής μας.

Βήμα #1 Απελευθέρωσε το σώμα σου!

- Τρώγε υγιεινά! Φρούτα, λαχανικά, τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, πρέπει να τα προσθέσεις οπωσδήποτε στη διατροφή σου! Αν έχεις ένα γερό σώμα που σφύζει από υγεία, μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία.
- Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου! Με τη γυμναστική, το σώμα σου παράγει την ορμόνη της ευτυχίας, η οποία αμέσως σου φτιάχνει τη διάθεση και καταπολεμάει το άγχος. Κάθε φορά που νιώθεις πολύ αγχωμένη, κινήσου! Ακόμα και να μην μπορείς να πας γυμναστήριο, κάνε έναν μικρό περίπατο, τεντώσου ή χόρεψε.
- Κοιμήσου αρκετά! Προσπάθησε να συμπληρώνεις ένα 8ωρο ύπνου. Ο ύπνος ξεκουράζει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, καθαρίζει το μυαλό σου και σου δίνει ενέργεια.

Βήμα #2 Απελευθέρωσε το μυαλό σου!

Το άγχος ξεκινάει από το μυαλό μας!

- Επικεντρώσου στα θετικά και όχι μόνο στα αρνητικά και τις δυσκολίες. Στο τέλος της ημέρας, σκέψου τα πράγματα εκείνα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων που υπάρχουν στη ζωή σου και με αυτή τη σκέψη πήγαινε για ύπνο.
- Πάρε βαθιές αναπνοές και σκέψου όμορφα πράγματα. Κάθε φορά που νιώθεις ότι το κεφάλι σου καίει από το άγχος, απλά κλείσε για λίγο τα μάτια σου και ηρέμησε.
- Μάθε να λες «όχι» αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι ή αν είναι πάνω από τις δυνατότητές σου. Άνθρωπος είσαι, όχι ρομπότ!

Βήμα #3 Μη ξεχνάς το σκοπό της ζωής σου!

Δεν είσαι μόνο η δουλειά σου, είσαι πολλά παραπάνω. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή σου που είναι εξισου σημαντικά ή και περισσότερο κι έχουν τεράστια σημασία για εσένα. Έχεις φίλους, οικογένεια, μια σχέση και χόμπι. Όλα αυτά σε χαλαρώνουν και σε κάνουν χαρούμενη και δεν πρέπει να τα εγκαταλείψεις ή να τα αμελείς! Αυτά είναι το φάρμακο στο άγχος της καθημερινότητας.

- Όταν είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, πέρνα μαζί τους ποιοτικό χρόνο. Άφησε στην άκρη το κινητό και μην κοιτάξεις καθόλου το facebook σου!
- Δημιούργησε! Ζωγράφισε, μαγείρεψε, γράψε! Τι είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενη; Κάνε το!
- Σκέψου ποια είσαι, τις δυνατότητές σου και που θες να φτάσεις, Κάνεις δε μπορεί να σε μειώσει γιατί ξέρεις ποια είσαι και γνωρίζεις ότι αυτό που κάνεις, το κάνεις καλά!

«Το άγχος δεν αδειάζει το αύριο από τις λύπες του, αλλά αδειάζει το σήμερα από τη δύναμή του».