Είσαι σίγουρη ότι χρησιμοποιείς σωστά το αντηλιακό σου; 8 λάθη που κάνουμε όλοι...

Για σωστή προστασία κάτω από τον ήλιο...
Είσαι σίγουρη ότι χρησιμοποιείς σωστά το αντηλιακό σου; 8 λάθη που κάνουμε όλοι...



Το καλοκαίρι μυρίζει θάλασσα. Μυρίζει ήλιο, αλμύρα και αντηλιακό. Είμαι σίγουρη πως έχεις προμηθευτεί τα αντηλιακά σου για φέτος. Εσύ πόσο σίγουρη είσαι ότι τα χρησιμοποιείς σωστά; Γιατί για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τον ήλιο, για να αποκτήσεις ένα σέξι μαύρισμα και όχι να καείς, δεν αρκεί απλά να βάζεις αντηλιακό, αλλά πρέπει να μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε σχεδόν όλοι. Ρίξε μια ματιά:

1. Δεν βάζεις τη σωστή ποσότητα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσεις αρκετή ποσότητα αντηλιακού, που θα απλώσεις προσεκτικά σε όλο το κορμί σου. Συνήθως βάζεις πολύ μικρή ποσότητα στο χέρι σου και την απλώνεις σε μεγάλη επιφάνεια του σώματός σου. Δεν είναι αρκετό! Με τον τρόπο αυτό το δέρμα σου δεν επωφελείται της προστασίας που κανονικά του παρέχει το αντηλιακό από τη βλαβερή ακτινοβολία του ηλίου! Το ίδιο κάνεις και με το πρόσωπό σου. Ειδικά ομως το πρόσωπο απαιτεί προσεκτική φροντίδα κάτω από τον ήλιο. Γι’ αυτό να είσαι γενναιόδωρη μαζί του, για να στο ανταποδώσει στο προσεχές μέλλον.

2. Δεν επαναλαμβάνεις τη διαδικασία.

Μια φορά δεν είναι αρκετή. Πρέπει να επαναλάβεις την όλη διαδικασία, απλώνοντας αντηλιακό προσεκτικά σε όλο σου το σώμα, αφού κάνεις την πρώτη σου βουτιά και ξαναβγείς να κάτσεις στον ήλιο. Η αν κάνεις αρκετή ώρα ηλιοθεραπεία κι έχεις ιδρώσει αρκετά. Πρέπει να ανανεώνεις το αντηλιακό στο δέρμα σου κάθε 2 ώρες.

3. Αγοράζεις λάθος δείκτη προστασίας.

Ο δείκτης προστασίας στα αντηλιακά είναι αυτός που σε προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και διατηρεί το δέρμα σου υγιές, εμποδίζοντάς το να πάθει έγκαυμα. Ο δείκτης προστασίας, δεν έχει να κάνει με την ηλικία, όπως λανθασμένα νομίζεις. Αυτό σημαίνει ότι ένα αντηλιακό με 50 SPF δεν είναι μόνο για μωρά ή για ηλικιωμένους! Έχε επίσης υπόψιν σου ότι κανένα αντηλιακό δεν σε προστατεύει πλήρως από τον ήλιο, όσο μεγάλος κι αν είναι ο δείκτης προστασία που έχει. Η καλύτερη επιλογή για αποτελεσματική προστασία είναι ένα αντηλιακό που προστατεύει το δέρμα σου τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB ακτίνες του ηλίου.

4. Δεν απλώνεις καλά στο δέρμα σου τα αντηλιακά σε μορφή spray.

Τα αντηλιακά σε μορφή spray βολεύουν πολύ, γιατί εκτός του ότι είναι πιο εύκολο να τα απλώσεις είναι και πιο ελαφριά τόσο στην υφή όσο και στην οσμή τους. Παρόλα αυτά, αν χρησιμοποιείς αντηλιακό spray, είναι πολύ πιθανό να μην το απλώνεις καλά σε όλα τα μέρη του σώματός σου. Για να είσαι σίγουρη ότι έχεις απλώσει το spray καλά, βάλε αρκετή ποσότητα και ύστερα άπλωσέ το στη γύρω περιοχή. Επανέλαβε τη διαδικασία σε όλο σου το σώμα.

5. Μη χρησιμοποιείς αντηλιακά με δείκτη προστασία μικρότερο του SPF 30.

Ο μεγαλύτερος καλοκαιρινός μύθος είναι ότι τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας εμποδίζουν το μαύρισμα. Λάθος! Αντίθετα, θα αποφύγεις να κοκκινίσεις ή να ξεφλουδίσεις και το μαύρισμά σου θα είναι πιο λαμπερό και πιο έντονο. Άσε που θα μαυρίσεις και πιο γρήγορα. Ποτε να μη χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας μικρότερο του SPF 30.

6. Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για την παραλία.

Πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνει ς στον ήλιο. Ακόμα κι όταν κάθεσαι στο μπαλκόνι του σπιτιού σου ή όταν οδηγείς.

7. Βάζεις αντηλιακό μόνο στο πρόσωπο.

Πριν βγεις από το σπίτι απλώνεις αντηλιακό μόνο στο πρόσωπο και ξεχνάς τα άλλα μέρη του σώματός σου που τα βλέπει ο ήλιος. Μην ξεχνάς τα χέρια, το λαιμό και το στήθος!

8. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη του σώματος που αμελείς.

Για παράδειγμα τα αυτιά, τα χείλη και το κουντεπιέ (την περιοχή κοντά στα δάχτυλα του ποδιού).Χρειάζονται κι αυτά προσοχή και περιποίηση. Το ίδιο και τα μαλλιά σου. Προμηθεύσου λοιπόν αντηλιακό stick για χείλη και αντηλιακό spray για τα μαλλιά.

 

Μην αμελείς τη φροντίδα του σώματός σου κάτω από τον ήλιο! Γιατί μπορεί να μην βλέπεις άμεσα τις συνέπειες που έχει ο ήλιος στην υγεία του δέρματός σου, αλλά θα φανερωθούν στο κοντινό μέλλον. Το λιγότερο με πρόωρη γήρανση του δέρματος, το περισσότερο με προβλήματα υγείας πιο σοβαρά, που καλό είναι να φροντίσεις από τώρα να αποφύγεις. Καλό καλοκαίρι!