Νιώθεις τσαντισμένη, λυπημένη; Ε, και τι έγινε!

Είναι οκ, είναι cool να μην είσαι χαρούμενη συνέχεια! Δες τους 5 λόγους.
Νιώθεις τσαντισμένη, λυπημένη; Ε, και τι έγινε!



Don't worry, be happy.  Μια έκφραση τόσο κλισέ η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον για να σου δώσει μία άμεση εναλλακτική όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Σκέψου θετικά και όλα τα σχετικά. Όμως  κακά τα ψέματα, η αισιοδοξία είναι πολύ καλή για να είναι μόνο αυτή
 
Όλοι έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας που κρατάνε μέρες, μήνες μπορεί και χρόνια. Και η αισιοδοξία δεν χωράει σε όλες τις περιπτώσεις. Διότι είναι και κάτι καταστάσεις που μόνο με την πάροδο του χρόνου “γιατρεύονται”. Ευτυχώς που υπάρχουν και βιβλία που μπορούν διαβάζοντάς τα να αποκομίσουμε οφέλη από τα αρνητικά των δυσάρεστων καταστάσεων που μας τυχαίνουν στη ζωή.
 
Δεν πρέπει να αποφεύγεις να νιώθεις τα αρνητικά αισθήματα αλλά αντιθέτως να τα αφήσεις να σε  κατακλύσουν και μέσα από αυτά να γίνεις πιο δυνατή και καλύτερη. Αναπόφευκτη στη ζωή μας η αλλαγή και η απώλεια. Η ευτυχία και η ελευθερία μας εξαρτώνται από την προσαρμοστικότητα και την ευκολία μας στην αλλαγή.
 
Δες λοιπόν πώς μπορείς μία δυσάρεστη κατάσταση να την “γυρίσεις”προς όφελός σου.
 
“Αμυντική” απαισιοδοξία. Αντί να βλέπεις το ποτήρι σου μισογεμάτο το βλέπεις μισοάδειο! Πρόκειται για μία  δοκιμασμένη πρακτική στρατηγικής, που σου επιτρέπει  να περιορίσεις το άγχος σου, και να είσαι  εξαιρετικά αποδοτική σε αυτό που κάνεις. Γιατί όταν λειτουργείς με λιγότερο άγχος συνήθως είσαι και πιο αποδοτική και τα πράγματα τα αντιμετωπίζεις πιο ρεαλιστικά.
 
Νιώσε τα συναισθήματα όπως έρχονται. Τσαντίστηκες με κάτι πάνω στη δουλειά, με τη φίλη σου, με την αδελφή σου; Μην το πνίγεις ξέσπασε. Έκφρασε αυτό που νιώθεις. Όλα είναι μέρος της ψυχής σου και των συναισθημάτων σου.
 
Άλλωστε οι σχέσεις, φιλικές, ερωτικές κ.τ.λ , έτσι γίνονται καλύτερες.  Αν η σχέση σου με κάποιον “καλύπτεται” μέσα από μόνο καλές καταστάσεις τότε δεν δοκιμάζεται και δεν ξέρεις αν αξίζει. Αναγνώρισε το συναίσθημα. Όταν το αγνοείς γίνεται μία χύτρα ταχύτητας που δεν ξέρεις πότε θα ξεσπάσει. Μην θεωρείς ότι δεν θα περάσει. Η αποδοχή θα σου δώσει τη δύναμη να το αντέξεις και σιγά-σιγά να το αλλάξεις.
 
Θύμισε στον εαυτό σου ότι μπορεί να μην ελέγχει αυτό που συνέβη, μπορεί όμως να αποφασίσει και να ελέγξει το πώς θα το διαχειριστεί. 
 
Βρες την θετική πλευρά της δυσάρεστης κατάστασης. Άκουσε με προσοχή τον εσωτερικό σου διάλογο και σε κάθε αρνητική πρόταση που κάνεις , πρόσθεσε κάτι θετικό. Αν για παράδειγμα στην οθόνη του μυαλού σου περνάει ξανά και ξανά η φράση «έχασα την δουλειά μου και δεν πρόκειται να βρω άλλη», εσύ πρόσθεσε το «σαν και αυτήν». Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τον αρνητισμό που σε αδρανεί και αυξάνεις την θετική σκέψη που σε δραστηριοποιεί. 
 
Μην κρίνεις τον εαυτό σου. Δεν είσαι «κακός» άνθρωπος επειδή έχεις αρνητικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα είναι απλά η αντίδρασή σου προς μία κατάσταση ή ένα άτομο. Είσαι ένα ον που βιώνει μία ανθρώπινη εμπειρία. Και τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας.