Χριστούγεννα στο χωριό: Ιστορίες γύρω από το τζάκι, χιονισμένα τοπία και καλό φαγητό

Η επιστροφή στο χωριό μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα. Και σου λέμε το γιατί...
Χριστούγεννα στο χωριό: Ιστορίες γύρω από το τζάκι, χιονισμένα τοπία και καλό φαγητό



Φτιάχνεις βαλίτσα, κοιτάς το ρολόι και αναρωτιέσαι τι στο καλό σε έπιασε και είπες ότι φέτος θα περάσεις τις γιορτές στο χωριό. Ε, λοιπόν θα σου δώσω μερικούς λόγους για να έχεις να σκέφτεσαι μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Γιατί όσο και να πιστεύεις ότι «αναγκάστηκες» - θέλεις γιατί μόλις χώρισες και δεν είχες διάθεση να μείνεις στην Αθήνα, γιατί δεν άντεχες να αρνηθείς στους δικούς σου ή γιατί απλά το budget δεν σου άφηνε περιθώρια για κάτι παραπάνω, η επιστροφή στο χωριό θα σε εκπλήξει ευχάριστα.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Δεν θα ξοδέψεις σχεδόν τίποτα. Η ζωή στην επαρχία είναι πολύ οικονομική, ειδικά στο φαγητό και τη διασκέδαση. Ο ίδιος καφές που θα πιεις στην πρωτεύουσα θα σου έρθει στη μισή τιμή και μαζί με λιχουδιά έκπληξη. Στην Αθήνα επιμένουν ακόμα να μας σερβίρουν καφέ χωρίς ούτε ένα βουτηματάκι. Στο χωριό προετοιμάσου για πολύ και καλό φαγητό, καθώς επίσης και για αρμένικες βίζιτες. Αν επιστρέφεις στα πάτρια εδάφη, ξεκινάς από το πρωί για καφεδάκι στη γειτόνισσα και καταλήγεις το βράδυ να τρως λουκούλλειο γεύμα στην τρίτη σου ξαδέρφη. Όλα τα παραπάνω φαντάσου τα με εσένα να χουχουλιάζεις στο αναμμένο τζάκι και να ακούς ιστορίες από τα παλιά – ξέρεις αυτές που δεν θέλεις να σταματήσουν.

Η αποσύνδεση από την τεχνολογία και η επανασύνδεση με τη φύση είναι αυτό που πραγματικά απολαμβάνεις όταν επιστρέφεις στο χωριό. Μετά την πρώτη ημέρα αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι δεν έχει και τόσο νόημα να ποστάρεις ό,τι βλέπεις, αλλά να το ζεις. Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το τι θα φορέσεις και πώς θα βαφτείς. Στο χωριό θα βιώσεις την απόλυτη ελευθερία. Θα αποκτήσεις ροδαλά μαγουλάκια χάρη στο οξυγόνο και κανένας δεν θα σε κρίνει για τις στιλιστικές σου παρασπονδίες.

Η επιστροφή στο χωριό επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν περιμένεις, όπως το να ξαναδείς τον εφηβικό σου έρωτα (το σχετικό άρθρο της Αθηνάς θα σε προετοιμάσει στιλιστικά) ή τον απρόσμενα όμορφο κολλητό του ξαδέρφου σου. Και κάπως έτσι, οι βόλτες στα αξιοθέατα του χωριού αποκτούν άλλο νόημα. Με έρωτες ή χωρίς πάντως, οι διακοπές στο χωριό θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις, να ξεκουραστείς, να κάνεις οικονομία και να αναθεωρήσεις πολλά από τα πιστεύω σου. Γιατί η ευτυχία κρύβεται στην απλότητα.