Χρόνια πολλά Barbie! Θυμόμαστε τις πιο αμφιλεγόμενες κούκλες στην ιστορία της Mattel

Σαν σήμερα έκανε το ντεμπούτο της η διάσημη Barbie.
Χρόνια πολλά Barbie! Θυμόμαστε τις πιο αμφιλεγόμενες κούκλες στην ιστορία της Mattel



Επετειακή είναι η σημερινή μέρα καθώς σαν σήμερα το 1959, έκανε το ντεμπούτο της η κούκλα Barbie, στη Διεθνή Αμερικανική Έκθεση Παιχνιδιών, στη Νέα Υόρκη. 
Κι όμως, πάνε τόσα χρόνια. Αν δεν το πιστεύεις παρακάτω μπορείς να δεις την πρώτη διαφήμιση της Barbie που δημιουργήθηκε ποτέ.

Για να το γιορτάσουμε, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στις πιο αμφιλεγόμενες Barbie στην ιστορία της Barbie. Γιατί και  Mattel έχει δικαίωμα στην... αποτυχία. 

1. Η Barbie baby sitter

Τίποτα αμφιλεγόμενο δεν υπάρχει σε μία Barbie που κάνει baby-sitting… Τώρα γιατί πρέπει μία babysitter να διαβάζει ένα βιβλίο που λέγεται «Πώς να χάσεις βάρος» και προτείνει «Μην τρως» είναι άξιο απορίας και διαφορετικό κεφάλαιο.

2. H Barbie κάνει πιτζάμα πάρτι

Δύο χρόνια μετά, το 1965, η Barbie ακόμα διαβάζει το «Πώς να χάσεις βάρος», αλλά τώρα πηγαίνει και στα λεγόμενα sleepovers. Και ένα από τα απαραίτητα εφόδια για το τέλειο πιτζάμα πάρτι είναι μία ροζ ζυγαριά της οποίας ο δείκτης είναι μονίμως κολλημένος στα 49 κιλά.

3. H Barbie έγκυος

Είχες ποτέ ακούσει για τον φίλο της Barbie με το όνομα Midge; Ε λοιπόν σε αυτό τον εφιάλτη, ο Midge την αφήνει έγκυο. Και φυσικά με δεδομένο ότι και οι δύο είναι θεωρητικά πολύ μικροί ηλικιακά, ο κόσμος θεώρησε ότι αυτή η Barbie ενθαρρύνει την εγκυμοσύνη στην εφηβεία.

4. Η Barbie που μεγαλώνει

2 κούκλες σε μία ήταν το concept της Barbie που μεγάλωνε, όταν της γυρνούσες κυκλικά το χέρι. Μόνο που εκτός από ύψος, κέρδιζε και πόντους στο στήθος.  

5. Oreo Barbie

Η Barbie Oreo ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την γνωστή εταιρία μπισκότων. Αλλά όταν η Mattel έδωσε στην κυκλοφορία μία Barbie με μαύρο χρώμα δέρματος, ο κόσμος θεώρησε ότι υπήρχε ένας συνειρμός μεταξύ μαύρης και λευκής φυλής. Ότι δηλαδή παρουσίαζαν με υποτιμητικό τρόπο ένα πρόσωπο που εξωτερικά ήταν μαύρο και προσπαθούσε να «συμπεριφερθεί σαν λευκό», όπως το μπισκότο Oreo που απ’ έξω είναι μαύρο και μέσα άσπρο.

6. Η ομιλούσα έφηβη Barbie

Είναι πολύ κακό που οι βασικές εκφράσεις της Barbie ήταν, «άραγε θα έχουμε αρκετά ρούχα;» και «αγαπάω τα ψώνια!»; Πάντως πιο πολύ ενοχλήθηκε ο Σύνδεσμος AAUW (American Association of University Women) με την έκφραση «Τα Μαθηματικά είναι δύσκολα!» αναγκάζοντας την Mattel να την αποσύρει από το λεξικό της Barbie.

7. Barbie η Becky  

Παρόλο που η ιδέα της Barbie σε αναπηρικό καροτσάκι ήταν ωραία, υπήρχε ένα μικρό προβληματάκι. Μία 17χρονη μαθήτρια, η Kiersti Johnson συνειδητοποίησε ότι το αμαξίδιο της Becky δεν χωρούσε στο ασανσέρ του ονειρεμένου σπιτιού της Barbie. (Η Mattel βέβαια το διόρθωσε).  

8. Barbie για πάντα και Tanner ο σκύλος

Άλλη μία ωραία ιδέα που κόλλησε στα τεχνικά προβλήματα…Η Barbie η φιλόζωη μπορούσε να βγάλει έξω τον σκύλο της τον Tanner και να του δώσει τροφή η οποία θα μετατραπεί σε ακαθαρσίες. Η Barbie μετά, ως ευσυνείδητη πολίτης θα μάζευε τα περιττώματα του σκύλου της με ένα ειδικό ραβδί. Μόνο που οι μαγνήτες του ραβδιού ήταν προβληματικοί και η διαδικασία έγινε αγγαρεία.  

9. Η Barbie με τα τατουάζ

Αλήθεια τώρα; Τατουάζ με το όνομα του Ken μέσα σε καρδιά; Μετά πώς να μην απορείς που η Barbie είναι ξανθιά;

10. Barbie Video Girl

Το Video Girl είναι μία ηθοποιός που φοράει μπικίνι και χορεύει ραπ βίντεο. Μια χαρά μέχρι εδώ. Το FBI βέβαια θεώρησε ότι η κάμερα που ήταν κρυμμένη στο στήθος της Barbie θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πορνογραφικού υλικού.

11. Barbie η Μεξικάνα

Η Barbie κάποια στιγμή βγήκε εκτός συνόρων και δυστυχώς, η ερμηνεία της Mattel για το Μεξικό δεν θα μπορούσε να είναι πιο στερεοτυπική. Το φόρεμα της φιέστας, ένα ροζ διαβατήριο και ένα τσιουάουα δεν φάνηκαν και τόσο αυθεντικά. Τελικά, την ξανασχεδίασαν φορώντας της στολή Mariachi.

12. Η Barbie εξώφυλλο

Όταν κοιτάξεις την λίστα των γυναικών που πόζαραν για το Sports Illusstrated θα βρεις την Kate Upton, την Heidy Klum, την Tyra Banks και την Barbie! H Mattel ισχυρίστηκε ότι ήταν μία ευκαιρία για την Barbie να γιορτάσει όσα έχει κάνει και να μην απολογείται.

13. H Barbie πρόσκοπος

Μία συνεργασία εκατομμυρίων δολαρίων έκαναν οι γυναίκες πρόσκοποι με την Mattel. Αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν πρόβλημα των προσκόπων. Η Mattel ήδη είχε χαρακτηριστεί από οργανισμούς ως άθλιο πρότυπο για τα κορίτσια, για όλους τους παραπάνω λόγους.

14. Barbie η μηχανικός υπολογιστών

Μηχανικός υπολογιστών έγινε πρόσφατα η Barbie αλλά όπως αναφέρει το βιβλίο της Barbie με τίτλο «Μπορώ να γίνω μηχανικός υπολογιστών», συνήθως προσβάλλει τους υπολογιστές και δεν μπορεί να κάνει  επισκευές χωρίς τη βοήθεια των συναδέλφων της. Τελικά, όμως, εξέλιξαν την Barbie σε χάκερ!

Πηγή: http://www.etonline.com