Πώς να διαλέξεις την ευτυχία! Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα κιόλας

Αν το σκεφτείς, είναι πολύ απελευθερωτικό και αναζωογονητικό να ξέρεις ότι μπορείς ν’ αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.
Πώς να διαλέξεις την ευτυχία! Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα κιόλας



Αν το σκεφτείς, είναι πολύ απελευθερωτικό και αναζωογονητικό να ξέρεις ότι μπορείς ν’ αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο, αρκεί να το αποφασίσεις. Τις αποφάσεις τις παίρνουμε μόνοι μας. Το Σύμπαν δεν συνωμοτεί ούτε εναντίον μας ούτε και υπέρ μας.

Από τη Νάνσυ Μαλέρου 

Τώρα που ξέρεις ότι η απόφαση είναι δική σου, τι θα διαλέξεις; Την γκρίνια, τον φόβο, τη δυστυχία ή τη χαρά και τη δύναμη ώστε να διεκδικήσεις τη ζωή και την ευτυχία; Η ευτυχία είναι προσωπική απόφαση και μάλιστα μία από τις σοβαρότερες που καλούμαστε να πάρουμε, γιατί καθορίζει όλη μας τη ζωή. Αναμφίβολα ζούμε σε μια περίεργη, διαφορετική, μεταβαλλόμενη περίοδο. Άλλοι τη χαρακτηρίζουν «δύσκολη», «τρομακτική», «ανησυχητική» κ.λπ. Εγώ, εν γνώσει μου, επιλέγω άλλες λέξεις για να την περιγράψω, γιατί οι λέξεις έχουν σημασία.

Ανάλογα με τη λέξη που χρησιμοποιούμε δημιουργούμε και το αντίστοιχο συναίσθημα, που οδηγεί στις αντίστοιχες πράξεις. Όταν χαρακτηρίσουμε μια συγκυρία «δύσκολη» ή «κακή», μπαίνουμε αυτόματα σε μια στάση άμυνας. Παρατηρήστε τη στάση του σώματός σας όταν νιώθετε ότι απειλείστε: συνήθως σφίγγουμε τους μυς μας, μαζευόμαστε για να προστατέψουμε τα ζωτικά μας σημεία (κεφάλι, καρδιά κ.λπ.) και εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο στην απειλή, σε τίποτε άλλο τριγύρω. Αν τη χαρακτηρίσουμε «διαφορετική», είναι σαν να δίνουμε εντολή στον εγκέφαλό μας να σκεφτεί πιο δημιουργικά, να ελιχθεί και να προσαρμοστεί, να είναι σε ετοιμότητα και να κοιτάξει τριγύρω να βρει λύσεις, υποστήριξη, διεξόδους.

Για αυτή τη διαφορετική περίοδο λοιπόν που περνάμε σου προτείνω:

1) Αποφάσισε να είσαι ευτυχισμένος. Κάθε μέρα, όσο πιο συχνά μπορείς, με όλο το πείσμα που διαθέτεις, χωρίς καμιά ιδιαίτερη αφορμή. Απλώς αποφάσισε πως ό,τι και να σου συμβεί εσύ θα είσαι ευτυχισμένος.

Ακούγεται δύσκολο; Όπως σε όλα τα πράγματα, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Επίλεξε συνειδητά, κάθε μέρα, κάθε ώρα, να είσαι ευτυχισμένος. Βάλε το ως πρωταρχικό σου στόχο. Κάθε φορά που βρίσκεσαι μπροστά σε κάποιο δίλημμα ή σε κάποια απόφαση που πρέπει να παρθεί ή πρόβλημα που πρέπει να λυθεί αναρωτήσου πριν από όλα: Τι θα με φέρει πιο κοντά στον στόχο μου;

2) Εξασκήσου σε αυτό.

Ξέρω, ξέρω... Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά όλα είναι στο μυαλό μας. Ο νους μας είναι ένας μυς όπως όλοι οι άλλοι. Όσο τον εξασκούμε τόσο δυναμώνει και μπορεί να κάνει αυτό που του ζητάμε. Ανάπνευσε όπως θα ανάπνεες, χαμογέλασε όπως θα χαμογελούσες, μίλησε, στάσου, κοίταξε τον κόσμο και σκέψου όπως θα έκανες αν ήσουν στο ζενίθ της ευτυχίας σου. Όσο περισσότερο εξασκείσαι σε αυτό τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η φυσική σου κατάσταση.

3) Γίνε ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος που ξέρεις!

Έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει όταν είσαι χαρούμενος κι ευτυχισμένος; (Τι συμβαίνει σε εσένα εννοώ. Γιατί στους άλλους ξέρεις τι συμβαίνει: Θα σε ρωτάνε τι έχεις, λες και πρέπει να απολογηθείς για τη χαρά σου, θα εκνευριστούν, θα σε πουν αδιάφορο, άσχετο, αιθεροβάμονα και σιγά- σιγά θα σε αποκλείσουν από τις συζητήσεις τους γιατί δεν θα ενισχύεις τη μιζέρια τους και δεν θα είσαι διαθέσιμος να σου ρουφήξουν την ενέργεια και την καλή σου διάθεση). Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβαίνει μέσα σου όταν επιλέγεις την αισιοδοξία. Το μυαλό σου δουλεύει καλύτερα, έχεις όρεξη να κάνεις πράγματα, είσαι πιο αποδοτικός, προσελκύεις θετικούς ανθρώπους, παίρνεις σωστές αποφάσεις, δημιουργείς ευνοϊκές ευκαιρίες για εσένα και τους γύρω σου, αντιδράς πιο σωστά στις περιστάσεις, έχεις περισσότερη διαύγεια και δύναμη να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που θα συναντήσεις, νιώθεις ανάλαφρος, περνάς καλύτερα. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό η ευτυχία να είναι η φυσική σου κατάσταση.

3) Χρησιμοποίησε την επιστήμη προς όφελός σου (αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξής της!).

Η νευροεπιστήμη μας δίνει άλλον έναν σημαντικό λόγο να εξασκούμαστε στην ευτυχία. Κάθε θετική σκέψη, πράξη, γκριμάτσα, στάση κ.λπ. δεν είναι παρά μια εντολή στον εγκέφαλό μας που πυροδοτεί έναν ηλεκτρικό παλμό στον πυρήνα των εγκεφαλικών κυττάρων, τους νευρώνες. Ο παλμός αυτός ταξιδεύει κατά μήκος των απολήξεων των νευρώνων (δενδρίτες) και αποζητάει να κάνει επαφή με άλλους νευρώνες, σχηματίζοντας έτσι αλληλουχία σκέψης. Παράλληλα, ερεθίζει έναν νευρο-διαβιβαστή στην άκρη τού δενδρίτη, ο οποίος απελευθερώνει μια γνωστή χημική ουσία, τη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η ουσία που μας κάνει να νιώθουμε καλά, να νιώθουμε ευτυχείς, να βλέπουμε το δάσος κι όχι το δέντρο, να έχουμε καθαρότητα πνεύματος. Επίσης, μας προκαλεί ένα αίσθημα παρακίνησης να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση. Αν δεν σε έχω πείσει ακόμα, θα σου πω κι αυτό: πρόκειται για την ουσία που βρίσκεται μέσα σε όλα τα αντικαταθλιπτικά!

4) Μην παραχωρείς τη δύναμή σου!

Θυμήσου: η δύναμη βρίσκεται μέσα σου, πηγάζει από εσένα και ο μόνος διαχειριστής της είσαι εσύ. Μην την παραχωρείς ποτέ στους άλλους. Κάθε φορά που αφήνεσαι και παρασύρεσαι από τη γενικότερη κατήφεια, την ανησυχία και το άγχος, παραχωρείς τη δύναμή σου στους άλλους. Κάθε φορά που αφήνεις τις Ειδήσεις να σε στρεσάρουν, το αφεντικό σου να σε στενοχωρήσει, τον σύντροφό σου να σε κάνει να νιώσεις μειονεκτικά... παραχωρείς τη δύναμή σου στους άλλους. Μην το κάνεις!

Όλοι μας έχουμε μέσα μας τη δύναμη να αποφασίσουμε και να επιλέξουμε τι θέλουμε, πώς θέλουμε να περνάμε τη ζωή μας, πώς θέλουμε να νιώθουμε. Η απόφαση είναι δική σου. Και μόνο όταν πηγάζει από μέσα σου θα βρεις τη δύναμη να την υλοποιήσεις, να ξεπεράσεις τα εμπόδια και τις δυσκολίες και να ζήσεις όπως ονειρεύεσαι, όπως σου αξίζει. Για αυτό θα σε καλέσω να απελευθερώσεις τη δύναμη που έχεις μέσα σου, να πάρεις την απόφαση να είσαι ευτυχισμένος και να εξασκείσαι σε αυτό όσο πιο συχνά γίνεται. Δοκίμασέ το και δες πώς νιώθεις. Ό,τι κι να προκύψει, όσα προβλήματα, όσες δυσκολίες, ανασφάλειες, αναποδιές προκύψουν, θα τα ξεπεράσεις όλα! Η δύναμη βρίσκεται μέσα σου.

Τι λες λοιπόν, είσαι έτοιμος να πάρεις τη μεγάλη απόφαση;

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ DOWNTOWN