Ψυχολογία: 7 τρόποι για να μην «το κάψεις» (το σύστημα)!

Ψυχολογία: 7 τρόποι για να μην «το κάψεις» (το σύστημα)!



Είμαι σε άλλη διάσταση κούρασης και αϋπνίας αυτές τις ημέρες. Τρέχω  για ένα σωρό πράγματα: καινούρια επιχειρηματικά ανοίγματα, συνεργασίες, εταιρικοί πελάτες, συνεδρίες, εκπομπές, ομιλίες... Και φυσικά είμαι μαμά και σύζυγος και νοικοκυρά και κόρη και φίλη... Α! Και πρέπει να κάνω και λίγη γυμναστική, να φροντίσω τη διατροφή μου, την εμφάνισή μου... Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούω τον τελευταίο καιρό είναι « Μα πώς τα προλαβαίνεις όλα αυτά;». ή ακόμη καλύτερα : «Πώς τα κάνεις όλα κι είσαι και μέσα στην καλή χαρά; Ήσουν πάντα έτσι;».

Από τη Dr Νάνσυ Μαλλέρου 

Όχι, δεν ήμουν πάντα έτσι. Και σίγουρα όχι, δεν είμαι πάντα μέσα στην καλή χαρά. Όμως έχοντας περάσει ένα κανονικό burnout και μετά από μια δεκαετία ενασχόλησης με το coaching, είμαι σε θέση να αντεπεξέρχομαι σε απαιτητικές φάσεις όπως αυτή. Αυτή η «εκπαίδευση» ήταν το μεγαλύτερο δώρο που χάρισε  το coaching σαν επάγγελμα. Αυτό το άρθρο ήταν μια καλή αφορμή για μένα για να συστηματοποιήσω κάτι που μου βγαίνει αβίαστα – ή με μικρή προσπάθεια- με την ελπίδα ότι θα σας βοηθήσω να μην «το κάψετε»:

1)    Αναγνώρισε ότι έχεις υπερφορτώσει το σύστημα. Κάθε ανισορροπία έχει ένα τίμημα σε όλα τα επίπεδα. Το σωματικό είναι συνήθως το τελευταίο καμπανάκι. Ιδανικά πρέπει να κάνεις τις βελτιωτικές σου κινήσεις πριν αρχίσει να καταρρέει το σώμα σου, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι παραβλέπουν, με ολέθριες συνέπειες. 
2)    Όρισε ένα χρονικό όριο που δεν θα σε εξαντλήσει. Όσο σημαντικός και δικαιολογημένος κι αν είναι ο λόγος που ζεις στο κόκκινο, καλό είναι να βάλεις από μόνος σου ένα όριο και να το σέβεσαι με ευλάβεια. Φυσικά και θα υπάρχουν εξαιρέσεις. Μήπως όμως η ηρεμία κι η ισορροπία είναι η εξαίρεση στη ζωή σου; Κάνε τον απολογισμό σου τώρα, αποφάσισε πόσο αντέχεις και φρόντισε τον εαυτό σου στο ενδιάμεσο. Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμη να πούμε «στοπ». Τι αξία έχει οτιδήποτε μας έχιε στερήσει την ευτυχία στην καθημερινότητά μας;
3)    Θυμήσου το «γιατί» σου. Συχνά ξεκινάμε να κάνουμε κάτι που αγαπάμε και στο δρόμο μας απορροφάνε οι προκλήσεις, η ρουτίνα και οι ανάγκες σε βαθμό που ξεχνάμε γιατί το ξεκινήσαμε «όλο αυτό». Κρατήστε το γιατί σας ζωντανό. Μερικές παρακάμψεις είναι στο πρόγραμμα αρκεί να μην ξεχάσεις τον αρχικό σου προορισμό. 
4)    Ζήτα βοήθεια και κατανόηση. Εξήγησε το «γιατί σου»  στους γύρω σου, οικογένεια, συνεργάτες, φίλους και ζήτα ό,τι κρίνεις εσύ πιο αρμόζων. Αν για παράδειγμα περνάς μια περίοδο πολύ απαιτητική σε χρόνο, εξήγησε τον απώτερο σου στόχο στους κοντινούς σου ανθρώπους και ζήτα τους βοήθεια. Ακόμα κι αν δεν μπορέσουν να σε βοηθήσουν, σίγουρα θα τους είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν και να σε ανεχθούν (έως και συγχωρήσουν!) 
5)    Απόλαυσε και γιόρτασε μικρά κ μεγαλύτερα επιτεύγματα. Ο μεγαλύτερος εχθρός της αυτοπεποίθησης και της ευτυχίας είναι το αίσθημα του ανικανοποίητου. Ευχαριστήσου λοιπόν κάθε μικρό (και μεγάλο) κατόρθωμα. Γιόρτασέ το και,  ιδανικά, μοιράσου τα όλα με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Μην ξεχνάς ότι με τον τρόπο του ο καθένας σε έχει βοηθήσει. 
6)    Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό. Τα ερωτήματα είναι αμέτρητα και οι εγγυήσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές αποφάσεις. Υπάρχουν μόνο αποφάσεις στις οποίες πιστεύουμε ή όχι. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς μαθήματα. Κράτα το μυαλό και την καρδιά σου ανοιχτή και σε κάθε περίσταση θυμήσου: Κάτι έχεις να μάθεις από αυτό. Άσε που ... κι αυτό θα περάσει! 
7)    Κάνε reboot – Ξεκουράσου, φρόντισε τον εαυτό σου, ασχολήσου με φίλους και οικογένεια, βγες, εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία κι εμπιστεύσου άλλους να κάνουν τη δουλειά του ο καθένας. Φρόντισε τον ύπνο σου.

Πηγή: Περιοδικό DownTown