Sigmund Freud: Γνωρίζοντας τον Πατέρα της Ψυχανάλυσης μέσα από τα λόγια του

Πέθανε σαν σήμερα το 1939 και το έργο του διδάσκεται ακόμα σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
Sigmund Freud: Γνωρίζοντας τον Πατέρα της Ψυχανάλυσης μέσα από τα λόγια του



Στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου, ακούστηκαν για πρώτη φορά οι παράξενες λέξεις, Υπερεγώ, ασυνείδητο, το Εκείνο, ψυχανάλυση. Για την εποχή τους ήταν από δυσνόητες, μέχρι προχωρημένες αλλά το έργο του ήταν ορόσημο στην ψυχιατρική.

Μίλησε για τον πολιτισμό ως πηγή δυστυχίας του σύγχρονου ανθρώπου, για τις σεξουαλικές ενορμήσεις των παιδιών, για την άμεση συσχέτιση των ενήλικων συμπεριφορών μας με τα βιώματα των παιδικών μας χρόνων, για την ερμηνεία των ονείρων όχι με βάση τις δεισιδαιμονίες ή τους ονειροκρίτες. Ο Freud επηρέασε καλλιτεχνικά κινήματα (βλέπε Ντανταϊστές και Σουρεαλιστές), δέχτηκε σπουδαίας αποδοχής από τον επιστημονικό κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητήθηκε, σε άλλες επικροτήθηκε, σε άλλες θεωρήθηκε πρωτοπόρος, σε άλλες σχεδόν υβριστής. 

Καταγόταν από τη Βιέννη, μιλούσε πολλές γλώσσες, ανάμεσα σε αυτές Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά, Γαλλικά και Αγγλικά, κέρδισε ένα βραβείο Γκαίτε, είχε μια κόρη και έναν εγγονό που τον έχασε νωρίς. Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 83 ετών.

Τα λόγια του Freud γράφτηκαν στα οπισθόφυλλα των πανεπιστημιακών μας τετραδίων, κρεμάστηκαν σε κάδρα στο σαλόνι μας, διαβάστηκαν στο "ντιβάνι" μας, έγιναν backround στην οθόνη του υπολογιστή μας. Γιατί αναγνώρισε, μελέτησε και ερμήνευσε την πιο άυλη ύλη. Την ψυχή.

- Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία

- Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια.

- Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας.

- Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.

- Τα παιδιά είναι εντελώς εγωκεντρικά. Αισθάνονται τις ανάγκες τους έντονα και αγωνίζονται ανηλεώς για να τις ικανοποιήσουν.

- Η ελευθερία του ατόμου δεν είναι αγαθό του πολιτισμού. Ήταν στο μέγιστο σημείο πριν από κάθε πολιτισμό.

- Η σκέψη είναι δράση σε πρόβα.

- Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό.

- Δεν είμαστε ποτέ περισσότερο ανυπεράσπιστοι στον πόνο από όταν αγαπάμε.

- Ο στόχος της ζωής είναι ο θάνατος.

- Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.

- Η Αμερική είναι το πιο μεγαλειώδες πείραμα που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, αλλά φοβάμαι πως δεν θα επιτύχει τελικά.

- Η αρχή κάθε θρησκείας, ηθικότητας, κοινωνικότητας και τέχνης συνυπάρχει στο οιδιπόδειο σύμπλεγμα.  

Διάβασε εδώ την ιστορία του συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, J.R. Tolkien.