7 πράγματα που δεν ήξερες για τα όνειρα

Πόση σημασία πρέπει να τους δίνεις τελικά;
7 πράγματα που δεν ήξερες για τα όνειρα



Όλοι βλέπουμε όνειρα, κάθε νύχτα που κοιμόμαστε κι όμως είναι τόσο λίγα αυτά που ξέρουμε για τον κόσμο των ονείρων. Από πού έρχονται και τι σημαίνουν; Μπορούμε να τα ελέγξουμε και να επέμβουμε σε αυτά; Αυτά και άλλα πολλά μάθαμε από ανθρώπους που ειδικεύονται στα όνειρα και την ερμηνεία τους και είπαμε να μοιραστούμε μαζί σου όσα μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση. Πριν πας για ύπνο, ρίξε μια ματιά...

Τα όνειρα σε βοηθούν στο διάβασμα.

Όταν έχεις πολύ διάβασμα ή όταν κάνεις μια μελέτη, είναι πολύ πιθανό, ύστερα από κάποιες ώρες, να νιώσεις την ανάγκη να κοιμηθείς για λίγο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν το κεφάλι σου είναι γεμάτο έγνοιες και προβλήματα που χρειάζονται λύση. Ύστερα από αρκετή σκέψη, το μυαλό σου χρειάζεται ξεκούραση. Γι’ αυτό και νιώθεις ότι νυστάζεις. Και καλά θα κάνεις να κοιμηθείς, γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου, κι ενώ το μυαλό σου παράγει τα όνειρα, βοηθάς τον εαυτό σου να αφομοιώσει όσα διάβαζες πριν, αλλά και να βρει λύση στα προβλήματα που σε απασχολούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα όνειρα είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να επεξεργάζεται, να ενσωματώνει και να αντιλαμβάνεται ορθά τις νέες πληροφορίες. Για να επωφεληθείς πλήρως από αυτή τη διαδικασία, φρόντισε την ώρα του ύπνου να μην υπάρχει θόρυβος στο δωμάτιο (μην κοιμηθείς δηλαδή με ανοιχτή την τηλεόραση), γιατί η φασαρία μπορεί να εμποδίσει και να επηρεάσει αρνητικά αυτή την τόσο παραγωγική διαδικασία και τα όνειρά σου.

Υπάρχει η πιθανότητα να έρθουμε σε οργασμό όταν ονειρευόμαστε.

Αν πίστευες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο στους άντρες, είσαι γελασμένη. Αυτοί οι οργασμοί είναι απόρροια των ονείρων με ερωτικό και σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά μπορεί να συμβούν και από πιο απλά όνειρα, που δεν είναι ερωτικής φύσεως. Όταν μια γυναίκα ονειρεύεται, τα γεννητικά της όργανα ερεθίζονται και υγραίνονται. Αυτό μπορεί να συμβεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια που κοιμάσαι. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στους άντρες.

Το πιο κοινό όνειρο που βλέπουμε όλοι είναι ότι η σχέση μας, μας απατάει.

Δεν είσαι η μόνη που πετάγεσαι μες στο άγχος από ένα τέτοιο όνειρο. Είναι το πιο σύνηθες και το βλέπουν όλοι. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει κάτι για την πραγματική σας ζωή, ούτε πρέπει να σου μπουν υποψίες για το έτερόν σου ήμισυ. Έχει να κάνει απλά και μόνο με το φόβο και την ανασφάλεια που έχει ο καθένας, να μείνει μόνος του και να εγκαταληφθεί ή να χάσει τον έρωτά του.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να δεις πολλά όνειρα.

Ακόμα κι αν θυμάσαι μόνο ένα όνειρο όταν ξυπνάς, ή σκηνές αυτού, την ώρα που κοιμάσαι βλέπεις πολλά όνειρα. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να τα θυμηθεί όλα, καμιά φορά κιόλας, με το ζόρι θυμάται ένα. Ονειρευόμαστε κάθε 90 λεπτά κατά τη διάρκεια του ύπνου και κάθε επόμενο όνειρο, είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Το πρώτο όνειρο που θα δεις τη νύχτα, δεν διαρκεί πάνω από 5 λεπτά, ενώ το τελευταίο όνειρο που θα δεις και με το οποίο θα ξυπνήσεις, μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά, μέχρι και 1 ώρα. Έχει υπολογιστεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν πάνω από 100.000 όνειρα, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Μπορεί να νιώσεις ότι βρίσκεσαι ακόμα μέσα στο όνειρο, αφού έχεις ξυπνήσει.

Πόσες φορές έχεις δει ένα τόσο τέλειο όνειρο, που μόλις ξύπνησες ευχήθηκες να μπορούσες να ξανακοιμηθείς και να συνεχίσεις πάλι από εκεί που το άφησες; Κι όμως, γίνεται! Απλά μείνε ξαπλωμένη, χωρίς να κουνήσεις το σώμα σου και μπορείς να συνεχίσεις για λίγα ακόμα λεπτά το όνειρο που έβλεπες, όντας σχεδόν ξύπνια. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις στη θέση στην οποία ξύπνησες και να μην κουνηθείς. Αν μετακινηθείς, τότε αυτόματα αποσυνδέεσαι και από το όνειρο.

Ακόμα και τα πιο περίεργα όνειρα, έχουν κάποια ερμηνεία.

Κάθε τι που βλέπεις στο όνειρό σου, κάθε αντικείμενο που μπορεί να σου φανεί ανούσιο, έχει τεράστια σημασία στα όνειρα και πίσω από όλα κρύβεται ένας συμβολισμός και μια ερμηνεία. Αρκεί να το ψάξεις. Συνήθως τα όνειρα που βλέπουμε, σχετίζονται με την ανάγκη μας να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στα πιο παράξενα όνειρα, αυτά που αδυνατούμε να τα ερμηνεύσουμε, είναι το αίσθημα που μας δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια αυτών. Εκεί πρέπει να επικεντρώσεις την προσοχή σου περισσότερο. Τα αντικείμενα που βλέπουμε στα όνειρά μας, αντιστοιχούν τις περισσότερες φορές στα συναισθήματα που έχουμε. Αν για παράδειγμα δεις τη μητέρα σου και δίπλα μια χιονόμπαλα, είναι δύσκολο να αντιληφθείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό το όνειρο. Σκέψου όμως πώς ένιωθες όταν το έβλεπες και ποια είναι τα αισθήματα και η σχέση σου με τη μητέρα σου και θα δεις ότι το αντικείμενο αυτό, θα αποκτήσει αυτόματα τη σημασία του.

Αν βλέπεις συχνά το ίδιο όνειρο, είναι γιατί το μυαλό σου προσπαθεί κάτι να σου πει.

Βλέπεις συχνά τον ίδιο εφιάλτη; Ψάξε να βρεις το κρυμμένο νόημα. Όταν το βρεις, δεν θα τον ξαναδείς. Μια φίλη μου, μου είχε εκμυστηρευτεί ότι έβλεπε συχνά έναν άντρα με ένα κράνος να την κυνηγάει, κρατώντας κάτι στο χέρι του. Εκείνη πίστευε ότι θέλει να της κάνει κακό και έτρεχε να του ξεφύγει. Φοβόταν πολύ και έκλαιγε. Κάθε φορά, πριν εκείνος την πιάσει, ξυπνούσε λουσμένη στον ιδρώτα. Την τρόμαζε τόσο αυτός ο εφιάλτης, που αποφάσισε να επισκεφθεί ψυχολόγο. Η ψυχολόγος της είπε να προσπαθήσει να πείσει τον εαυτό της να σταματήσει και να τον ρωτήσει τι θέλει από εκείνη. Μετά από καιρό το κατάφερε. Σταμάτησε κλαίγοντας και φώναξε στον άγνωστο άντρα «Τι θες από εμένα; Γιατί με κυνηγάς τόσο καιρό; Τι σου έχω κάνει;». Εκείνος σταμάτησε, έβγαλε το κράνος και είδε ότι ήταν ένα πανέμορφο παλικάρι ο οποίος της είπε ευγενικά «Μα γιατί τρέχεις τόσο καιρό; Προσπαθώ να σου δώσω αυτό το δώρο». Από τότε, δεν ξαναείδε ποτέ εκείνο το όνειρο.

Αν θέλεις να μάθεις τι σημαίνουν τα όνειρα ερωτικού περιεχομένου, δεν έχεις παρά να διαβάσεις αυτό το άρθρο!