Νιώθεις να λυγίζεις; 3 αθλητές σου λένε τα μυστικά της δύναμής τους

Η Ρούξι Ντουμιτρέσκου, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, έχουν κάτι να σου πουν...
Νιώθεις να λυγίζεις; 3 αθλητές σου λένε τα μυστικά της δύναμής τους



Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, οι σκληροί επιβιώνουν... Αυτή τη στιγμή μπορεί να μην το πιστεύεις γιατί όλα σου πάνε στραβά αλλά ναι, όλοι μας έχουμε την εσωτερική δύναμη όταν πέσουμε να σηκωθούμε. Αυτό το ξέρουν καλά οι αθλητές. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει από μικρή ηλικία να ιδρώνουν, να κοπιάζουν και να προπονούνται σκληρά, ώστε να κατακτήσουν τους στόχους τους και να διακριθούν σε αυτό που κάνουν. Παλεύουν με την κούραση, το άγχος, την απογοήτευση και τελικά, με τον ίδιο τους τον εαυτό. Αλλά δεν το βάζουν κάτω! Ποτέ! Γιατί αυτή η κατάσταση, έχει γίνει πια τρόπος ζωής. 

Ο καρπός της επιτυχίας άλλωστε, είναι τόσο γλυκός, που άπαξ και τον γευτείς μία φορά, θέλεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Πολλοί νομίζουν ότι είναι εύκολο να είσαι αθλητής, επειδή κάνεις κάτι που αγαπάς, ενώ ταυτόχρονα πληρώνεσαι από αυτό. Μάλλον όσοι το πιστεύουν, δεν έχουν υπάρξει αθλητές και δεν γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και δη με τον πρωταθλητισμό. Απαιτούνται πολλές θυσίες, πολύ κόπος, γερά νεύρα, τρομερή προσήλωση στον στόχο και υπομονή για να φτάσεις ψηλά.

Οι αθλητές έχουν μάθει να μην εγκαταλείπουν. Οι δυσκολίες τους πορώνουν και αν κάποια καταφέρει να τους ρίξει, θα σηκωθούν ακόμα πιο δυνατοί. Κοιτούν ψηλά, γιατί τα μάτια τους είναι στραμμένα στον στόχο, αλλά τα πόδια τους πατούν γερά στη γη. Γιατί ξέρουν πως απαιτούνται σίγουρα και σταθερά βήματα για να φτάσει κανείς στην κορυφή. Γιατί άπαξ και φτάσεις, αυτό που έχει σημασία είναι να μείνεις εκεί.

Από τους αθλητές μπορεί κανείς να μάθει πολλά και να παραδειγματιστεί. Τρεις καταξιωμένοι πρωταθλητές διαφορετικών αθλημάτων, μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά της επιτυχίας τους:

Παναγιώτης Βασιλόπουλος, μπάσκετ

Ο Παναγιώτης είναι από τους πιο σωστούς αθλητές που γνωρίζω και η πορεία του στον αθλητισμό, η επιμονή, η υπομονή και το πείσμα του, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Αν και ήρθε αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες, δεν το έβαλε κάτω. Ούτε για μια στιγμή. Έπαιρνε δύναμη και θάρρος από τους γονείς του, τη γυναίκα του που λατρεύει και το γιο του. Ποιο είναι το μυστικό της δύναμης και της επιτυχίας του; Ο ίδιος λέει:

«Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό που ακολουθώντας το γίνεσαι επιτυχημένος. Τα πάντα είναι θέμα δουλειάς, πίστης, αφοσίωσης και να είσαι ένας άνθρωπος με φιλοδοξίες. Να μην επαναπαύεσαι ποτέ κ να θέλεις να βελτιώνεσαι κάθε μέρα.  Μόνο όσοι δεν αφήνουν μια μέρα να περάσει χωρίς να κάνουν κάτι για να γίνουν καλύτεροι, καταφέρνουν να ξεχωρίζουν από τη μάζα. Το θέμα ειναι να μην θέλεις να είσαι ένας από τους πολλούς, αλλά ο ένας ανάμεσα στους πολλούς. Πάντα πρέπει να βάζεις στόχους κ να προσπαθείς να τους πετύχεις. Και φυσικά, να μην ακους τους γύρω σου που θα προσπαθήσουν να σε κανουν να βγεις απο τον στόχο σου».

Ρούξι Ντουμιτρέσκου, βόλεϊ

Η Ρούξι, υπήρξε συμπαίκτρια και αρχηγός μου. Είναι από τις πιο δυναμικές και επιβλητικές παρουσίες που έχω γνωρίσει στο χώρο του βόλεϊ και εμβληματική αθλήτρια (τόσο για τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό όσο και με την Εθνική Ελλάδος). Πάντα τη θαύμαζα για την αφοσίωση στον στόχο, το πείσμα και την αγωνιστικότητά της. Είναι από τους ανθρώπους που έχουν να σου διδάξουν πολλά, κάτι που έκανε και σε μενα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχει καταφέρει τόσα πολλά και σημαντικά πράγματα στην καριέρα της. Τη ρώτησα πoιο είναι το μυστικό της εσωτερικής της δύναμης και μου απάντησε:

«Λοιπόν, ποιo είναι το μυστικό μου; Επιλέγω 3-4 στοιχεία (τεχνικής, τακτικής και φυσικά συμπεριφοράς) απο παίκτες υψηλού επιπέδου και προσπαθώ μέσα απο τη προπόνηση να τα φέρω στα δικά  μου μέτρα. Ήμουν τυχερή και είχα συμπαίκτριες τέτοιου επιπέδου και έτσι έμαθα πολλά απο αυτές.  Επίσης, βάζω στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν και οχι απίθανους, που στο τέλος μπορούν να σου φέρουν απογοήτευση. Με αλλα λόγια, χρειάζεται αρκετή δουλειά για να μάθεις τα όριά σου και να βαλεις στόχους σύμφωνα με αυτά».

Αλέξανδρος Νικολαϊδης, kick-boxing

Τον Αλέξανδρο, δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Ξέρω όμως τη γυναίκα του, τη Μάντη Περσάκη, ή αλλιώς βασίλισσα του pilates. Αν κρίνω από το πόσο δυναμική γυναίκα είναι η ίδια, σίγουρα άλλο τόσο θα είναι και ο Αλέξανδρος. Άλλωστε, είναι φανερό και από το άθλημα που έχει επιλέξει να κάνει, αλλά και από το γεγονός ότι επέστρεψε και πάλι στο ring, ύστερα από το σοβαρό ατύχημα που είχε με τη μηχανή του. Αν και οι γιατροί απέκλειαν το ενδεχόμενο να επιστέψει στο άθλημα που τόσο αγαπάει,αμφισβητώντας ακόμα και το αν θα καταφέρει να περπατήσει σε λιγότερο από 6 μήνες, εκείνος πείσμωσε και με δύναμη ψυχής τους δίεψευσε όλους! Με σκληρή δουλειά εκτός ring και με την βοήθεια της αγαπημένης του που τον στήριξε όλο αυτό το διάστημα, κατάφερε μέσα σε 1 μήνα να ξαναπερπατήσει κι επέστρεψε και πάλι δυνατός. Ή μάλλον, ακόμα δυνατότερος. Ποιο είναι το δικό του μυστικό να αντλεί δυνάμεις από τον ίδιο του τον εαυτό;

«Για μερικούς ανθρώπους ο φόβος και το να παίρνουν ρίσκα, αποτελεί εμπόδιο. Για εμένα όμως, είναι η πηγή που μου δίνει δύναμη. Το να μην τα παρατάω στη ζωή μου, είναι μονόδρομος. Η δύναμη σε όλους μας, βρίσκεται στο μυαλό. Μόνο όταν το μυαλό μας είναι δυνατό, ακολουθεί και το σώμα».

Όλοι είμαστε αθλητές στο πιο δύσκολο αγώνισμα, που λέγεται ζωή. Οι πραγματικοί αθλητές, έχουν τη μαγιά και τις βάσεις για να επιβιώσουν σε κάθε δυσκολία. Γιατί έτσι έχουν μάθει. Το άθλημά τους, τους έχει σκληραγωγήσει. Ξέρουν να προσπερνούν εμπόδια, να κλείνουν τα αυτιά τους σε κακοπροαίρετες κριτικές, έχοντας καρφωμένο το βλέμμα στον ιερό στόχο, στην πηγή. Οι αθλητές αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα και σίγουρα έχουν κάτι να σου δώσουν... Εγώ πάντως δίπλα σε αθλητές, έμαθα και μαθαίνω πολλά!