Πόσο προσέχεις τον εαυτό σου; Μήπως τον αμελείς;

Γιατί η ευτυχία των άλλων είναι πιο σημαντική από τη δική σου;
Πόσο προσέχεις τον εαυτό σου; Μήπως τον αμελείς;



Καμιά φορά επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στο να κάνουμε χαρούμενους τους γύρω μας, που παραμελούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ρώτησες τον εαυτό σου «Είμαι ευτυχισμένη»; Ή πιο σωστά: «Eίμαι πραγματικά ευτυχισμένη»; Αυτό το τόσο σημαντικό και δύσκολο ερώτημα που ξεχνάς να θέσεις στον εαυτό σου, απαιτεί μια ειλικρινή απάντηση. Μήπως συμβιβάζεσαι παραπάνω από όσο πρέπει; Μήπως καταπιέζεις τα συναισθήματα και τα θέλω σου, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις τους άλλους; Για να μην τους στενοχωρήσεις;

Μην ανησυχείς! Αυτό είναι ένα σύνδρομο που έχουμε όλοι. Οι περισσότεροι από εμάς βασίζουμε τη δική μας, προσωπική ευτυχία, στα χαμόγελα και την ικανοποίηση των γύρω μας. Πιο συγκεκριμένα: Κάνουμε τους άλλους χαρούμενους, για να είμαστε και οι ίδιοι ευτυχισμένοι. Ειδικά εμείς οι γυναίκες, έχουμε από μικρές στο μυαλό μας να φροντίζουμε και να προσέχουμε τους γύρω μας. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε όλη την ενέργεια σε αυτό το σκοπό, ξεχνώντας τη δική μας ευτυχία και τον εαυτό μας. Καμιά φορά, αυτό συμβαίνει τόσο φυσικά και άλλες φορές είναι τόσο εξουθενωτικό. Όπως και να έχει, μας έχει γίνει πια τρόπος ζωής.

Πού οφείλεται αυτή η συνήθεια; Κάποιες φορές στον τρόπο που έχεις μεγαλώσει και στα μαθήματα που έχεις πάρει από το σπίτι σου. Άλλες φορές, σε μια εσωτερική ανάγκη μας να φροντίσουμε τον διπλανό μας. Μια γυναίκα πρέπει να φροντίζει τον άντρα της, τα αδέρφια της, τους γονείς και τα παιδιά της. Οι γυναίκες έχουν αυτό το ρόλο. Και με αυτόν πορεύονται. Πόσο συχνά πέφτεις σε αυτή την παγίδα; Πόσες φορές έχεις βάλει πάνω από τον εαυτό σου τους γύρω σου, τη σχέση σου, τους φίλους σου;

Όταν γίνεις μανούλα, αυτή η συνήθεια θα γίνει ακόμα πιο έντονη. Γιατί τότε, ο εαυτός σου θα περάσει πια μια για πάντα σε δεύτερη μοίρα. Προτεραιότητα πλέον έχουν τα παιδιά σου και το μόνο που έχει σημασία για εσένα είναι να είναι ευτυχισμένα. Για να είσαι κι εσύ. Μήπως όμως να το σκεφτείς και διαφορετικά; Αν είσαι εσύ πραγματικά ευτυχισμένη, θα τα κάνεις ακόμα πιο ευτυχισμένα! Γι’ αυτό σταμάτα να πλημμυρίζεις από ενοχές και τύψεις κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου.

Μήπως ήρθε η ώρα να σε αγαπήσεις και να σε προσέξεις λίγο παραπάνω; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει αυτή την αλλαγή και να εστιάσει σε εσένα. Να καταλάβεις ότι η δική σου ευτυχία προηγείται, γιατί μόνο αν είσαι πραγματικά καλά κι ευτυχισμένη μέσα σου, μπορείς να μεταδώσεις και στους άλλους θετικά vibes. Ευκαιρία να βάλεις όρια στη σχέση σου με τους άλλους ανθρώπους. Δεν είσαι μηχανή ευτυχίας! Άνθρωπος είσαι. 

Γράψε όλα όσα σε κάνουν πραγματικά χαρούμενη. Θα εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις ότι τα πράγματα που έχεις συμπεριλάβει στη λίστα σου είναι τα πιο απλά και καθημερινά. Αυτά σου λείπουν! Και κοίτα πόσο δίπλα σου ήταν και ταυτόχρονα πόσο μακριά σου! Ξερεις γιατί; Γιατί η ευτυχία είναι κάτι απλό. Είναι μια επιλογή. Και η πραγματική ευτυχία βρίκσεται στα πιο απλά πράγματα. Σε έναν καλό ύπνο, σε μια ζεστή αγκαλιά, σε ένα νόστιμο φαγητό, σε μια έξοδο με φίλους.

Το να γίνεις ευτυχισμένη είναι στο χέρι σου! Απέχεις μόνο ένα βήμα από την ευτυχία! Και δεν είναι δύσκολο να το καταφέρεις! Φτάνει απλά να ακούσεις τον εαυτό σου. Και είσαι σχεδόν εκεί!