Fashion glam: Οι καλύτερες στιγμές της υψηλής ραπτικής των 90s!

Μια ματιά στην χρονομηχανή της μόδας!
Fashion glam: Οι καλύτερες στιγμές της υψηλής ραπτικής των 90s!



Τα 90s πολλοί αγάπησαν και άλλοι τόσοι τα μίσησαν. Ήταν η δεκαετία μεγάλων αλλαγών –κοινωνικών και πολιτισμικών- που φυσικά είχαν το δικό τους αντίκτυπο στο χώρο της μόδας.

Ήταν η δεκαετία των Nirvana, του grunge, του μινιμαλισμού, των σκούρων και τολμηρών χρωμάτων, των All Star, του goth, των γιάπηδων, αλλά και του glam. Επηρεάστηκε πάρα πολύ από μουσική και για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό από την τηλεόραση –με ειδική μνεία στο MTV, ενώ ακολούθησε μια πολύ διαφορετική πορεία από τις προηγούμενες.

Ο καθένας έψαχνε την ατομικότητα του μέσα από την ταύτιση του συνόλου. Με απλά λόγια, όλοι ήθελαν να ανήκουν κάπου, αλλά δε γινόταν να ανήκουν όλοι στο ίδιο πράγμα. Έτσι, έχουμε πολλά επιμέρους ρεύματα και τάσεις. Όπως, ήταν για παράδειγμα οι ravers, οι ροκάδες, οι γιάπηδες, οι mainstream και άλλοι πολλοί.

Γενικά, τα 90s είχαν έντονα στοιχεία των μινιμαλιστικών τάσεων των δεκαετιών του 50 και του 60, σε αντίθεση με τα περίπλοκα και φανταχτερά 80s. Είναι τόσο η εποχή του έντονου partying και socializing όσο και του cocooning, κι αυτό αντανακλάται στα χρώματα, στα υφάσματα και στα στιλ.

Αν και πολλές ήσασταν μικρές για να θυμάστε τη δεκαέτια του 90 –ίσως ακόμα και αγέννητες- το fashion report από τις πασαρέλες της εποχής -που είδαμε και ζηλέψαμε στο αμερικάνικο site του Harper’s Bazaar- δεν θα μπορούσε να συνοψίζει καλύτερα τα χρόνια εκείνα.

Τα super model κυριαρχούν στη βιομηχανία της μόδας, ενώ διανύουν την τελευταία λεγόμενη και χρυσή εποχή τους. Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Eva Herzigova, Christy Turlington, Carla Bruni, Helena Christensen και Claudia Schiffer είναι μόνο μερικά από τα είδωλα της εποχής. Βέβαια, τότε έχουμε και την Kate Moss που αλλάζει τα δεδομένα του μόντελλινγκ με το ασθενικό στιλ της εισάγωντας τον όρο του heroin chic.

(Naomi Campbell 1990, Linda Evangelista 1992 – Chanel, Carla Bruni 1992 – Dior)

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90 τα έντονα φλούο χρώματα συνεχίζουν την επέλαση τους στις γκαρνταρόμπες μας-απόρροια της αδιαμφισβήτητης βασιλείας τους στα 80s.

(Givenchy 1992)

Ενώ, λίγο μετά το grunge στιλ γίνεται mainstream τόσο για τους νέους όσο και τις νέες με τα καρό, τα σκισμένα τζην, τα  ορειβατικά μποτάκια, τα υπερμεγέθη ρούχα, τις μάξι φούστες και τα T-shirts συγκροτημάτων να αποτελούν must.

(Gisele Bundchen – Versace)

Στα μέσα της δεκαετίας, το στιλ γίνεται πιο θηλυκό με τις γραμμές να ακολουθούν τις καμπύλες του σώματος. Οι γυναίκες ντύνονταν διαφορετικά για κάθε περίσταση με τις μίνι και μάξι φούστες να είναι εξίσου σταθερές στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους.

(Givenchy – 1992, Chanel – 1994)

Τα baby doll φορέματα, τα animal print, τα έντονα χρώματα, τα ψηλοτάκουνα και τα γυαλιστερά υλικά (σατέν, βινύλιο, παγιέτες, μετάξι) γίνονται πολύ δημοφιλή στους κύκλους των…trendy κοριτσιών.

Στα τέλη της δεκαετίας, θα ζήσουμε μια πρόσκαιρη αναγέννηση των 70s και της μόδας των disco. Δηλαδή, τα δερμάτινα κάνουν το μεγάλο τους comeback, όπως και τα μεταλλιζέ ρούχα, τα crop tops, τα στράπλες, οι μπότες ως το γόνατο και τα μάξι παλτά, μαζί με το δαμασκηνί, το σοκολατί και το navy που αντικατέστησαν το μαύρο.

(Carla Bruni - Dior)

Στα μαλλιά, ο έντονος όγκος ήταν απαραίτητος –απομεινάρι των 80s. Στη συνέχεια το καρέ της Rachel από τα Φιλαράκια γίνεται ανάρπαστο, ενώ ό,τι κι αν κάνουν οι Spice Girls γίνεται μόδα εν μια νυκτί. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις χωρίστρες ζικ-ζακ, τις αλογουρές, το wet look, τις αφέλειες, τις πλεξούδες και τις κοτσίδες στα πλάγια;

(Dior 1992) 

Τέλος, ο χώρος της ομορφιάς θα έρθει αντιμέτωπος μετά από χρόνια με τις βιομηχανικές εξελίξεις, αλλάζοντας μια για πάντα τα δεδομένα στο μακιγιάζ. Οι υφές και η ποιότητα βελτιώνονται, η χρωματική γκάμα μεγαλώνει, ενώ κάθε πειραματισμός είναι δεκτός! Έτσι, ενώ αρχικά έχουμε τα σκούρα ματ χρώματα, στη συνέχεια οι ιριδισμοί, τα glitter και οι λάμψεις κατακλύζουν την αγορά. Δεν είναι τυχαίο που τότε κάθε γυναίκα μαθαίνει το lip gloss

(Yves Saint Laurent – 1995)