Δημοψήφισμα: Οι πράξεις ανθρωπιάς που μας συγκίνησαν αυτές τις μέρες

Ένας Βρετανός που θέλει να σώσει την Ελλάδα, ένας φούρνος που δωρίζει το ψωμί του, ένας επιχειρηματίας που προπληρώνει τους υπαλλήλους του.
Δημοψήφισμα: Οι πράξεις ανθρωπιάς που μας συγκίνησαν αυτές τις μέρες



Αυτές οι μέρες ήταν δύσκολες για όλους. Εν μία νυκτί βρεθήκαμε μπροστά σε ένα (σχεδόν) ιστορικό δίλημμα, τρομοκρατημένοι και ανίδεοι για το τι μέλλει γενέσθαι. Εκφοβισμοί, αναπάντητα ερώτηματα, απειλές, δυσνόητες λέξεις, διχασμός. Αλλά αυτή η "μαύρη" εβδομάδα είχε λευκά σημάδια. Αυτά των ανθρώπων που ανέστησαν την ελπίδα που έμοιαζε να έχει πεθάνει. 

Η περίπτωση του super market "Σκλαβενίτης"
Είδα στο "εμπόλεμο" κατά τα άλλα timeline μου, να περνάει αυτός ο τίτλος "Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ θεώρησε αναξιοπρεπές να στηθούν οι υπάλληλοί της στην ουρά για 60 ευρώ την ημέρα και κατέβαλλε την μισθοδοσία τοις μετρητοίς.

Πελάτες και συνεργάτες της ευχαριστούμε".

Δεν το βρήκα σχεδόν σε κανένα από τα μεγάλα ειδησεογραφικά site και αποφάσισα να το ψάξω λίγο καλύτερα. Επικοινώνησα με ένα φίλο που δουλεύει σε ένα υποκατάστημα της συγκεκριμένης αλυσίδας, για να τον ρωτήσω αν ισχύει κάτι τέτοιο. Η απάντηση που έλαβα ήταν η εξής:

"Ναι ισχύει. Μας πλήρωσε μετρητά, έκανε στρογγυλοποίηση προς τα επάνω στους μισθούς και την προηγούμενη Τετάρτη (Τετάρτη μέρα πληρωμών προμηθευτών) ήμουν παρών στα κεντρικά, που αντί για επιταγές τους πλήρωσε και αυτούς μετρητά. Όλους τους προμηθευτές μας και το προσωπικό. Συνολικά 8.750 άτομα".

 

Ο Βρετανός που κάνει έρανο για τη διάσωση της Ελλάδας
Έχεις ακουστά το "Indiegogo"; ο Βρετανός Thom Feeney, έστησε προ ημερών μια πλατφόρμα με τη συγκεκριμένη ονομασία, όπου ξεκίνησε μια καμπάνια χρηματοδότησης για τη διάσωση της Ελλάδας.

Με άρθρο του στον Guardian, μίλησε για το πως ξεκίνησε η ιδέα του: "Αναρωτιόμουν αν οι άνθρωποι στην Ευρώπη θα είχαν τη διάθεση να βοηθήσουν σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Λιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις. Έτσι, μετά το δείπνο έκατσα στο τραπέζι και ξεκίνησα μια καμπάνια-έρανο για να προσπαθήσω να σώσω την ελληνική οικονομία.

Χρειαζόταν βασικές γνώσεις μαθηματικών για να υπολογίσω πως απλά χρειαζόμουν όλο τον πληθυσμό της Ευρώπης να συμβάλλει ο καθένας με ένα ποσό 3,19 ευρώ για να φτάσουμε το ποσό της δόσης. Για να το καταφέρω συμπεριέλαβα μερικά πολύ ωραία ανταλλάγματα, όπως η ελληνική σαλάτα, αλλά και οι διακοπές στην Αθήνα για δύο και έτσι έστησα μια σελίδα στο indiegogo.com αλλά και έναν λογαριασμό στο Τwitter".

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, έχει συγκεντρώσει 1.668.163€, ενώ ο στόχος του είναι 1.600.000.000€, όσο και η δόση που δεν καταβάλαμε στο ΔΝΤ.

Έτσι διαμορφώνεται ο "τιμοκατάλογος" διάσωσης της Ελλάδας:

Αν θες κι εσύ να προσφέρεις τον οβολό σου, μπορείς να το κάνεις εδώ: www.indiegogo.com

 

Το ψωμί που χαρίζεται 
Μία ακόμα επιχείρηση στην Ελλάδα, ο φούρνος Βενέτη, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1948, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Με βαθιά συναίσθηση της  δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζει η χώρα και θέλοντας να στηρίξει  για άλλη μια φορά την ελληνική οικογένεια, ο Φούρνος Βενέτη από τις 3 Ιουλίου, προχωρά σε προσφορά δωρεάν ψωμιού στους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους και τους άπορους.

Ειδικότερα, συνταξιούχοι, άποροι, άνεργοι και πολύτεκνοι (οι δύο τελευταίες κατηγορίες με επίδειξη σχετικής ταυτότητας) θα μπορούν να προμηθευτούν ψωμί δωρεάν, καθόλο το διάστημα μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

Τα είδη ψωμιού που θα προσφερθούν  δωρεάν είναι η φρατζόλα πολυτελείας, το χωριάτικο χειροποίητο, η φρατζόλα Πετρόμυλου και το χωριάτικο με σουσάμι. Τα ψωμιά θα προσφέρονται όλη μέρα, μέχρι εξαντλήσεως ημερησίων αποθεμάτων". 

 

Η γιαγιά στο ΑΤΜ και ο κύριος που της έδωσε 50€
Ήταν μια είδηση που έκανε το γύρο του διαδικτύου. Από αυτές που δεν ξέρεις αν είναι πλαστές ή πραγματικές. Αλλά μάλλον καταλήγεις ότι η επιστολή αληθεύει γιατί οι Έλληνες πάνω από όλα είμαστε φιλάνθρωποι. Την αναδημοσιεύουμε όπως τη βρήκαμε στο cretalive.gr.

"Αγαπητό Cretalive, 

Βρίσκομαι στα Μαλια για διακοπές και σας ενημερώνω για το παρακατω.

Στην περιοχη των Μαλίων,σήμερα μια υπερηλικας γερόντισσα,προσπαθούσε να βγάλει χρηματα απο το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας! Η γιαγια ηταν παντελώς ανίδεη, και άρχισε μέσα στη στεναχώρια της να κλαίει, γιατί δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη.

Την είδε ένας άντρας -περίπου σαράντα ετών - σας δίνω χαρακτηριστικά του,πολύ ψηλός -και πηγε δίπλα της να την ρωτήσει τι συμβαίνει. Η γιαγιά είχε απο την στεναχώρια της να κόψει την κάρτα και του έλεγε ότι δεν εχει παιδιά και είναι και χήρα και πως θα πάρει την σύνταξή της χωρίς το βιβλιάριο.

Ο αντρας τότε την αγκάλιασε και αυτή έκλαιγε συνεχώς και  έβγαλε από την τσέπη του χρήματα και της έδωσε να πάει να ψωνίσει, οπως της ειπε.
Συγκλονιστικές στιγμές, η γιαγιά τον ρώτησε ποιος ειναι και της δίνει χρήματα και ο άντρας απάντησε "Γιαγιά μην στεναχωριέσαι ,είμαι στην Περιφέρεια Κρήτης σύμβουλος, μην φοβασαι", της είπε. "Πάρτα να κάνεις την δουλειά σου και έχει ο θεός"!

Η γιαγιά είχε έρθει όπως μας είπε, από ένα μακρινό χωριό, για να δει πως θα πληρωθεί την αγροτική της σύνταξη, πρώτη φορά με κάρτα.

Συγχαρητήρια στον περιφερειακό σας σύμβουλο και θα ήθελα πολύ να μάθω το όνομά του. Συγχαρητήρια στον κρητικό λαό.

Παπαδόπουλος Θανάσης, κάτοικος Αθηνών".

Διάβασε εδώ μια αληθινή ιστορία για την ευγένεια που αυτές τις ημέρες, κάποιοι την ξεχάσαμε.