Είσαι μπερδεμένη; Πάρε τη σωστή απόφαση!

Με ψυχραιμία και στρατηγική...
Είσαι μπερδεμένη; Πάρε τη σωστή απόφαση!



Η ζωή δεν έχει οδηγίες χρήσης. Είναι απρόβλεπτη. Τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συνεχώς καλείσαι να πάρεις αποφάσεις για ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου και σε αφορά. Πολλές φορές θα ήθελες να υπάρχει κάποιος ή κάτι που να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση να αποφασίσεις για κάτι που δεν είσαι σίγουρη. Φοβάσαι τις συνέπεις της όποιας επιλογής σου και υπάρχουν φορές που το μυαλό σου είναι τόσο μπερδεμένο και πνίγεσαι. Ηρέμησε! Για να πάρεις τη σωστή απόφαση πρέπει να σκεφτείς ψύχραιμα. Να ζυγίσεις τα πράγματα και να σκεφτείς με ηρεμία όλες τις παραμέτρους.

Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε ένα σταυροδρόμι και δεν ξέρεις ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να συνεχίσεις την πορεία σου, δοκίμασε να εφαρμόσεις αυτά που σου προτείνουμε παρακάτω. Θα σε βοηθήσουν να ξεδιαλύνεις το μυαλό σου και να κατασταλάξεις σε μια απόφαση. Στην πιο σωστή.

1. Ξέρεις το παιχνίδι με τα χαρτάκια;

  • Αρχικά, φτιάξε μια λίστα με όλες τις πιθανές επιλογές  που έχεις. Όλες τις αποφάσεις που κατακλύζουν το μυαλό σου. Δίπλα από κάθε επιλογή, γράψε την συνέπεια που πιστεύεις ότι έχει.  Τώρα γράψε κάθε μία από τις επιλογές σου και τα αποτελέσματα που θεωρείς ότι θα έχουν σε διαφορετικά χαρτάκια. Κάθε χαρτάκι δηλαδή θα έχει μία επιλογή και το  πιθανό αποτέλεσμά της.
  • Αφού τελειώσεις, πάρε τα χαρτάκια με τις επιλογές και αράδιασέ τα σε απόσταση στο πάτωμα. Η απόσταση πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μπορείς να στέκεσαι μπροστά από κάθε χαρτάκι.
  • Πήγαινε μπροστά στην πρώτη σου επιλογή. Διάβασέ την και συμβολικά πάτα πάνω της. (Οι ειδικοί λένε ότι με αυτό τον τρόπο είναι σαν να μπαίνεις μέσα στην επιλογή αυτή). Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου ότι έχεις πάρει την απόφαση αυτή που γράφει το χαρτάκι. Συλλογίσου τα αποτελέσματα και τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Πώς νιώθεις; Τι σκέφτεσαι; Τι εικόνες δημιουργούνται στο μυαλό σου έχοντας επιλέξει τη συγκεκριμένη πρόταση;
  • Κάνε το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα χαρτάκια. Εκεί που θα νιώσεις καλύτερα, εκεί που η σκέψη σου θα είναι πιο θετική και οι εικόνες που θα δημιουργήσει το μυαλό σου πιο κοντά στα θέλω σου και τις προσδοκίες σου, αυτό πρέπει να επιλέξεις.

2. Ένας καλός σου φίλος ή μια καλή σου φίλη μπορεί να σε βοηθήσει.

Διάλεξε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι απόλυτα, που σε καταλαβαίνει και σε ξέρει καλά. Αφού του έχεις μιλήσει για το θέμα που σε απασχολεί και τις επιλογές που έχεις, σήκω όρθια μπροστά του με το σώμα σου ίσιο και τα πόδια σου ενωμένα. Κλείσε τα μάτια και άφησέ τον να σου λέει μία μία τις επιλογές που έχεις σκεφτεί και από τις οποίες καλείσαι να διαλέξεις την καλύτερη. Κάθε επιλογή που ακούς, προσπάθησε νοητικά να μπεις μέσα της, σαν να την έχεις ήδη ακολουθήσει. Οι ειδικοί λένε ότι σύμφωνα με τις σκέψεις που κάνεις το σώμα ανταποκρίνεται ανάλογα. Αν αυτό που σκέφτεσαι σου αρέσει, το σώμα τείνει να έρχεται μπροστά. Αν κάτι σε κάνει να σκέφτεσαι αρνητικά, το σώμα λυγίζει λίγο προς τα πίσω. Ο φίλος σου πρέπει να σε κοιτάζει προσεκτικά την ώρα που σκέφτεσαι την κάθε επιλογή και στο τέλος να σου πει τι παρατήρησε.

3. Χαμήλωσε το φωτισμό.

Κάτω από έντονο φως, τα συναισθήματά μας γίνονται πιο έντονα. Γι΄αυτό είναι καλύτερα να χαμηλώσεις τα φώτα και να σκεφτείς τις επιλογές που έχεις λογικά.

4. Τις καλύτερες αποφάσεις τις παίρνεις το πρωί.

Ειδικά οι πιο σημαντικές αποφάσεις θέλουν καθαρό μυαλό. Αργά το απόγευμα είσαι αρκετά κουρασμένη από τις δραστηριότητες της ημέρας και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μπερδευτείς και να κουραστείς ακόμα περισσότερο. Άρα το πρωί που θα ξυπνήσεις, με καθαρό και ξεκούραστο μυαλό, ζύγισε τα υπερ και τα κατά.

5. Βάλε μουσική.

Επέλεξε μουσική έντονη, με γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα, εκείνοι που ακούνε γρήγορη μουσική, παίρνουν τις πιο σωστές αποφάσεις ακόμα και σε πολύ σημαντικά ζητήματα, σε σύγκριση με εκείνους που ακούν χαλαρωτική μουσική τη στιγμή που σκέφτονται.