Πεθαίνω με το νέο άλμπουμ του Leonard Cohen

Στα 80 του χρόνια ο Leonard Cohen συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή.
Πεθαίνω με το νέο άλμπουμ του Leonard Cohen



I'm slowing down the tune, I never liked it fast, You want to get there soon, I want to get there last τραγουδάει σχεδόν σαν να σου μιλάει ο Leonard Cohen στο “Slow”, το κομμάτι που ανοίγει το νέο του album “Popular Problems”.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Το 13ο studio album του καναδού καλλιτέχνη, στο οποίο συνεργάστηκε με τον Patrick Leonard, περιλαμβάνει εννέα ατμοσφαιρικά τραγούδια, μέσα από τα οποία ο Cohen φαίνεται να περιγράφει όλα όσα τον απασχόλησαν τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να κυκλοφορήσει η νέα του δουλειά. Κι αν η απόγνωση χαρακτηρίζει τα τραγούδιά του, ο ίδιος έχει το χάρισμα να τα κάνει να ακούγονται ζωντανά και ελπιδοφόρα. The party’s over, But I’ve landed on my feet, I’ll be standing on this corner, Where there used to be a street τραγουδάει στο “A Street”.

Σε αντίθεση με αρκετούς καλλιτέχνες της ηλικίας του που επιμένουν να παραμένουν στο προσκήνιο χωρίς να έχουν κάτι να πουν, ο Cohen στα ογδόντα του επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι η συνταξιοδότηση δεν είναι στα άμεσα πλάνα του. «Το καινούριο album “Popular Problems” ξεχειλίζει από χαρακτηριστικό ‘πνεύμα’ του Cohen. «Η σειρά είναι απλή με αργό ρυθμό και επιτακτικά blues, αλλά είναι η φωνή του Cohen η πραγματική έκπληξη. Οι στίχοι βγαίνουν από το στόμα του περισσότερο σαν να μιλάει παρά σαν να τραγουδάει, ο τρόπος του είναι τραχύς, και ακούγεται πιο bluesy από ποτέ: Δεν είναι πικρός, δεν είναι θυμωμένος, αλλά βαθιά μοιρολατρικός, και μερικές φορές, απλά πρόστυχος» γράφει ο Gregory Katz στο άρθρο του για το abc news “Leonard Cohen at 80: Still on Top of His Game”.

Για να μιλήσουμε όμως και με αριθμούς, το “Popular Problems” βρέθηκε στην κορυφή του iTunes chart σε 29 χώρες, όπως Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία και ήταν το album που σημείωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις για μία εβδομάδα στο Ισραήλ. Κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές και όντας το album της εβδομάδας παγκοσμίως, το “Popular Problems” έχει κερδίσει μία θέση ανάμεσα στις πιο σεβαστές δουλειές του Cohen. «Ο Leonard Cohen δημιούργησε ένα αριστούργημα στα 80 του» έγραψε στην κριτική του για την Telegraph ο Neil McCormick.

Στις 2 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει από την Columbia Records και τη Legacy Recordings το “Leonard Cohen - Live In Dublin”, ένα εκπληκτικό οπτικοακουστικό υλικό μεγάλης διάρκειας το οποίο καταγράφει τη μνημειώδη sold-out παγκόσμια περιοδεία 2012-2013 του Cohen.