H πρακτική της yoga: Tips και στάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή σου

Η yoga instructor, Μαρίνα Παπαναστασίου μας δείχνει ποιες είναι οι σωστές στάσεις και ποια τα οφέλη τους!
H πρακτική της yoga: Tips και στάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή σου



Η yoga περιλαμβάνει πάρα πολλές θέσεις (asanas) τις οποίες κατατάσσουμε σε διάφορες κατηγορίες. Η κάθε θέση (asana) μπορεί να διαδέχεται η μία την άλλη είτε με ροή (vinyasa) είτε πιο ήρεμα ,απλά αλλάζοντας θέση. Βασικό ρόλο παίζει η αναπνοή. Πουθενά δεν υπάρχει στάση ακόμα και αν οι θέσεις (asanas) φαίνονται στατικές.

1. Όρθιες ASANAS

Είναι δυναμωτικές και τονωτικές για το μυικό σύστημα. Διορθώνουν τη στάση του σώματος, βοηθούν στο περιορισμό του σωματικού βάρους. Βελτιώνουν την ικανότητα ισορροπίας. Αφυπνίζουν το νευρικό σύστημα και εμπνέουν εμπιστοσύνη.

2. ASANAS Ισορροπίας

Ανήκουν στις όρθιες ασάνας αλλά θέτουν μία επιπλέον πρόκληση,καθώς ο ασκούμενος καλείται να συγκεντρωθεί περισσότερο,προκειμένου να επιτύχει απόλυτη ευθυγράμμιση. Βασικό στις ισορροπίες είναι η εστίαση του βλέμματος, το άπλωμα του πέλματος , η ενεργοποίηση των αντίθετων δυνάμεων πάνω σε ευθυγραμμισμένους άξονες με την ώθηση χεριών ποδιών. Οι ασανας ισορροπίας ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης,δυναμώνουν τους μύες στα πόδια ,διορθώνουν την δυσπλασία του πέλματος . Διδάσκουν στη σωστή τοποθέτηση του κορμού και της πυέλου.

3. Στηρίξεις στα χέρια 

Δυναμώνουν τους μύες του αντιβραχίου ,τους μύες του βραχίονα,των ώμων και του κορμού. Βοηθούν στο περιορισμό του σωματικού βάρους,βελτιώνουν την ικανότητα συντονισμού όλου του σώματος ,ενισχύουν την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης.

4. Υπερεκτάσεις κορμού

Ως γενικός κανόνας ισχύει το ότι επιμηκύνουμε τον κορμό και έπειτα προεκτείνουμε. Επιπλέον επιδιώκουμε να εστιάσουμε στην έκταση ψηλά στη θωρακική μοίρα και όχι χαμηλά στην οσφυική που λόγο μεγαλύτερης κινητικότητας υπάρχει μεγαλύτερη ευπάθεια. Τα οφέλη είναι ότι ανοίγουν τους πνεύμονες ,διευρύνουν τον θώρακα και βαθαίνουν την αναπνοή, βελτιώνουν την αναπνευστική ικανότητα. Βοηθούν στην αντιμετώπιση του άσθματος, δυναμώνουν και τονώνουν τους μύες της ράχης, δίνουν ευλυγισία. Είναι αντιγηραντικές, δίνουν αυτοπεποίθηση. Καταπολεμούν την κατάθλιψη.

5. Ανεστραμμένες ASANAS.

Ξεκουράζουν τα πόδια και την καρδιά.Βοηθούν στη πέψη και την αφόδευση. Βοηθούν στο περιορισμό του σωματικού βάρους, καθαρίζουν εσωτερικά όλο το σώμα. Εξισορροπούν την λειτουργία των αδένων. Αναζωογονούν τα κύτταρα της επιδερμίδας του προσώπου. Τρέφουν τον εγκέφαλο, καταπολεμούν την αϋπνία, φέρνουν ηρεμία στο νου και βαθύτερη ικανότητα κατανόησης.

6. Ύπτιες ASANAS

Ξεκουράζουν και φέρνουν ηρεμία. Διευκολύνουν στην εστίαση της κίνησης και την ευαισθητοποίηση στο κύκλο και τα όργανα της αναπνοής. Είναι κατάλληλες για βαθιά χαλάρωση και κάποιες μορφές διαλογισμού.

7. Καθιστές ASANAS

Οι καθιστές ασανας είναι τεσσάρων ειδών. Οι στάσεις διαλογισμού,στροφές κορμού, εμπρόσθιες κάμψεις κορμού και ανοίγματα ποδιών.

Στροφές κορμού

Απελευθερώνουν την ένταση, δίνουν ζωτικότητα, ανακουφίζουν από πόνους στη ράχη ,στον αυχένα και από πονοκεφάλους. Βοηθούν στη πέψη, τρέφουν και καθαρίζουν όλα τα ζωτικά όργανα. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή της ενέργειας στο σώμα. Δίνουν ελευθερία και κινητικότητα στην σπονδυλική στήλη. Βοηθούν στη καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος, της ακοής και της όρασης.

Εμπρόσθιες κάμψεις κορμού

Δημιουργούν  ηρεμία και γαλήνη. Καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα . Επιμηκύνουν τη σπονδυλική στήλη, δίνουν χώρο ανάμεσα στους σπονδύλους. Δυναμώνουν και τονώνουν το εμπρόσθιο μέρος του κορμού, μειώνουν τη θερμοκρασία στον οργανισμό. Βοηθούν στη πέψη ,την αφόδευση. Ενισχύουν τα όργανα αναπαραγωγής και φέρνουν ταπεινότητα.

Μαρινα Παπαναστασίου

Πιστοποιημένη yoga instructor(200h Alliance)

Ιδιοκτήκτρια Soulflyer yoga center , Πόρτο πάφτη. www.soulflyer.gr τηλ.6974313524