Καραμελώνεις τα κρεμμύδια; Κακώς! Τι δεν κάνουμε σωστά στην κουζίνα

Μερικές φορές αυτό που θεωρείται σωστό μπορεί να είναι τελικά ένα από τα μεγαλύτερα λάθη για τη διατροφή σου. Τι λένε οι ειδικοί;
Καραμελώνεις τα κρεμμύδια; Κακώς! Τι δεν κάνουμε σωστά στην κουζίνα



Ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή, τρως τα φρούτα και τα λαχανικά σου κι επιλέγεις προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Τα κάνεις όλα σωστά. Ή έτσι νομίζεις. Μερικές φορές αυτό που θεωρείται σωστό μπορεί να είναι τελικά ένα από τα μεγαλύτερα λάθη για τη διατροφή σου. Τι λένε οι ειδικοί;

Ξεφλουδίζεις τα ακτινίδια. Τα ακτινίδια αποτελούν μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, και αντιοξειδωτικά, αλλά αν εξακολουθείς να τα ξεφλουδίζεις, τους αφαιρείς αρκετή από την θρεπτική τους αξία. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι όταν τρως το ακτινίδιο με τη φλούδα τριπλασιάζεται η πρόσληψη των φυτικών ινών και διατηρείται η βιταμίνη C. Επίσης, η μελέτη έδειξε σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης του φρούτου και καλύτερου ύπνου.

Τρως μόνο το πάνω μέρος του μπρόκολου. «Τα φύλλα που περιβάλλουν το άνθος και συνθέτουν το μπρόκολο είναι πολύ θρεπτικά για εμάς» τονίζει η  Ashley Koff, RD. «Έχουν βιταμίνες Α, C, Κ και διάφορες ενώσεις που προωθούν τη βέλτιστη αποτοξίνωση».

Πίνεις άπαχο γάλα. Το άπαχο γάλα έχει υποστεί υπερβολική επεξεργασία και δεν έχει σχεδόν καθόλου διατροφική αξία, σε αντίθεση με το βιολογικό γάλα με κανονικά λιπαρά που είναι γεμάτο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. «Όταν αφαιρούμε το λίπος, αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το φαγητό στο σώμα μας, δεν μας ικανοποιεί η γεύση και καταλήγουμε να τρώμε κάτι άλλο για να καλύψουμε το κενό» τονίζει η διαιτολόγος.

Ψήνεις το κρέας στο μπάρμπεκιου και καραμελώνεις τα κρεμμύδια. «Η διαδικασία που απαιτείται για να καραμελώσεις κάποια τρόφιμα δημιουργεί μία χημική αντίδραση κατά την οποία τα σάκχαρα δεσμεύουν τις πρωτεΐνες. Αυτό που προκύπτει από τις ενώσεις προωθεί την πρόωρη γήρανση και άλλες ασθένειες που συνδέονται με τα γηρατειά, όπως το Alzheimer, λέει ο Neka Pasquale, κινέζος διατροφολόγος και ιδρυτής του Urban Remedy. «Για να αποφύγεις τα παραπάνω, προτίμησε να τρως το φαγητό σου ωμό, μαγειρεμένο ελαφρώς στον ατμό ή σοταρισμένο. Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο περισσότερες χημικές ενώσεις δημιουργούνται».

Τρως κανέλα μόνο στα γλυκά. «Η κανέλα βοηθάει στην εξισορρόπηση των σακχάρων στο αίμα και αυξάνει την καύση του λίπους» υποστηρίζει ο Pasquale, ο οποίος προτείνει να πασπαλίζεις με αυτή τη βρώμη ή να την ρίχνεις σε ζεστό νερό και να την απολαμβάνεις σαν τσάι.

 

Πηγή: harpersbazaar.com