New Nordic Diet: Η καλύτερη δίαιτα για να χάσεις βάρος (Plus πρόγραμμα 3 ημερών)

Μία ομάδα διατροφολόγων, σεφ, και επιστημόνων δημιούργησαν τη NND για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας και των μη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών στις Σκανδιναβικές χώρες.
New Nordic Diet: Η καλύτερη δίαιτα για να χάσεις βάρος (Plus πρόγραμμα 3 ημερών)



Επιτέλους μία δίαιτα στην οποία μπορείς να ανταπεξέλθεις. Δεν μετράς θερμίδες, δεν αποκλείεις διατροφικές ομάδες και καταναλώνεις αρκετές εποχιακές και οργανικές τροφές. Ονομάζεται New Nordic Diet ή NND και το διατροφικό πλάνο, το οποίο δημιούργησαν διατροφολόγοι το 2004, έχει αρχίσει και κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αφού θεωρείται πιο αποτελεσματικό από άλλες δίαιτες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ενισχύει την απώλεια βάρους.

Μία ομάδα διατροφολόγων, σεφ, και επιστημόνων  δημιούργησαν τη NND για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας και των μη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών στις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Ισλανδία). Όπως η μεσογειακή δίαιτα, έτσι και η NND εστιάζει στην κατανάλωση ολόκληρων τροφών, που δεν είναι συσκευασμένα ή επεξεργασμένα- με πολλά υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέά από θαλασσινά, καλά λίπη και φυτικές ίνες.

Είσαι έτοιμη να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου; Δοκίμασε το παρακάτω πλάνο τριών ημερών, σχεδιασμένο από σεφ και διατροφολόγους του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, και πάρε μία γεύση από τη NND.

Ημέρα 1η

Πρωινό: Κριθάρι ή χυλό βρώμης με αποξηραμένα μούρα, βιολογικό γάλα και κανέλα. Γιατί κριθάρι; Το γευστικό δημητριακό  μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη,  μειώνοντας την απελευθέρωση των ορμονών της πείνας, δείχνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία.

Μεσημεριανό: Πέστο από φύκια (ή kale) με ηλιόσπορους ψημένους στον φούρνο, σκόρδο και βιολογικό τυρί. Άπλωσέ το σε ψωμί ολικής αλέσεως, πάνω από ψητές πατάτες, ή χρησιμοποίησε το ως σάλτσα πάνω σε πράσινη σαλάτα.

Βραδινό: Ψαροκροκέτες από πέστροφα ή πέρκα. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ανακατεύεις τη σάρκα του ψαριού με κομμένα καρότα, πατάτα, ένα αβγό, ψίχουλα ψωμιού ολικής αλέσεως και βιολογικό γάλα. Ψήνεις τις ψαροκροκέτες σε λάδι canola και σερβίρεις με βρασμένα γογγύλια. Πρόσθεσε σαν συνοδευτικό βραστά σπαράγγια.

Snack: βραστές φακές με ψητά κρεμμύδια

 

Ημέρα 2η

Πρωινό: Γιαούρτι με μούρα και ηλιόσπορο, οι οποίοι είναι γεμάτοι με βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν αποδειχτεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Μεσημεριανό: Καροτόσουπα με μηλόξιδο και κρεμμύδια, πασπαλισμένη με φρέσκα βότανα και γιαούρτι.  

Βραδινό: Χοιρινή μπριζόλα ή φιλέτο από βιολογικό κρέας, χωρίς λίπος. Σερβίρεις με σοταρισμένα κρεμμύδια και καρότα.

Snack: Ψωμί ολικής αλέσεως με οργανικό φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου.

 

Ημέρα 3η

Πρωινό: Τηγανίτες με βρώμη, φτιαγμένες με βιολογικό γάλα, ελάχιστη καστανή ζάχαρη και λίγο αλάτι.

Μεσημεριανό: Μπιφτέκια με φασόλια και κρέας ελευθέρας βοσκής, με φρέσκο θυμάρι, πλιγούρι βρώμης, αλεύρι ολικής αλέσεως, βιολογικό γάλα και αβγά. Το πανάρεις σε φρυγανιά ολικής αλέσεως και το σοτάρεις σε ελαιόλαδο. Σερβίρεις με παντζάρια, τα οποία περιέχουν ενώσεις που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Βραδινό: Κεφτέδες λαχανικών με καρότα, κολοκύθι, πατάτες, κρεμμύδια και μάραθο. Τους σερβίρεις με αρακά, μαιντανό και ηλιόσπορους, μαζί με σαλάτα μαρούλι.

Snack: Smoothie με μούρα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και σπανάκι ή kale.

Πώς να ακολουθήσεις την NND όταν δεν ζεις σε Σκανδιναβικές χώρες:

• Αγόρασε τοπικά, εποχιακά και βιολογικά προϊόντα.

• Απόφυγε τα πρόσθετα τροφίμων και τα προσυσκευασμένα γεύματα.

• Εστίασε σε ολόκληρα τα τρόφιμα: δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων πλιγούρι, κριθάρι, σίκαλη, σιτάρι, μαζί με ολόκληρους ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, φρούτα και λαχανικά.

• Κατανάλωσε ψάρια που προέρχονται από «υπεύθυνη αλιεία».

• Κατανάλωσε μικρές μερίδες κρέατος ελευθέρας βοσκής.

Κι ένας οδηγός από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης:

  • Βολβώδη λαχανικά (καρότα, γογγύλια, τεύτλα)
  • Σταυρανθή λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο)
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι)
  • «Άγρια» τρόφιμα (μανιτάρια, άγρια μανιτάρια)
  • Όσπρια
  • Λάδι canola
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, ειδικά σίκαλη, βρώμη και κριθάρι
  • Μούρα
  • Μήλα και αχλάδια
  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η ρέγγα
  • Άπαχο κρέας ελευθέρας βοσκής