Βουλιμία και νευρική ανορεξία: Ιστορίες διάσημων γυναίκων

Τι λένε όσες έπεσαν θύματα της ασθένειας...
Βουλιμία και νευρική ανορεξία: Ιστορίες διάσημων γυναίκων



Για κάθε γυναίκα -και ειδικά για τις  διάσημες- η δίαιτα δεν είναι απλώς μια λέξη, αλλά τρόπος ζωής και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και συνήθως με επίπονες διαδικασίες και επικίνδυνα αποτελέσματα. Οι ακρότητες καταστρέφουν το μεταβολισμό σου, το σώμα σου, αλλά κυρίως μπορεί να οδηγήσουν και σε διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία.

Πολλές αναγνωρίσιμες γυναίκες πάλεψαν με τη μάστιγα που σήμερα ονομάζουμε «νευρική ανορεξία» ή «βουλιμία» και βγήκαν νικήτριες. Οι ίδιες εξομολογούνται την εμπειρία τους για να βοηθήσουν και άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Γιατί όπως λένε και οι ψυχολόγοι «έχεις λύσει το μισό πρόβλημα όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πρόβλημα».

Αυτές είναι οι ιστορίες διάσημων γυναικών που τόλμησαν και μίλησαν δημόσια:

Ζέτα Δούκα: «Μην πολεμάς το σώμα σου. Αγάπησέ το» δήλωσε όταν κατάφερε να νικήσει τη νευρική ανορεξία. Είχε φτάσει να ζυγίζει μόλις 40 κιλά με την ασθένεια να πρωτοεμφανίζεται στα 15 της χρόνια.  «Ήταν κάτι εφιαλτικό, θα μπορούσα να έχω πεθάνει» συνεχίζει και θυμάται την περίοδο που μετά την νευρική ανορεξία, έπαθε βουλιμία. Έτρωγα και έκανα εμετό για να μην παχύνω. Μπορούσα να κάνω εμετό ακόμη και 10 φορές την ημέρα. Έπρεπε να πάρω κάποιες ορμόνες για να επανέλθει το σύστημα του οργανισμού μου σε φυσιολογική κατάσταση». Σήμερα είναι η πρόεδρος του κέντρου υποστήριξης ατόμων με διατροφικές διαταραχές «Ανάσα».

Μάρα Δαρμουσλή: Πέντε χρόνια πάλεψε με τη νευρική ανορεξία αλλά και τη βουλιμία. Σε ηλικία 20 ετών έφτασε να ζυγίζει μόλις 20 κιλά. Η ίδια μιλά για τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία ζωής, εξηγώντας: «Με είδε ο μάνατζερ μου και μου είπε: "Πώς έχεις γίνει έτσι σαν κρεμάστρα; Δεν πρόκειται να δουλέψεις έτσι". Ταρακουνήθηκα καθώς όλα είχαν γίνει για την δουλειά. Με επιμονή και υπομονή ξεπέρασα την ανορεξία. Ωστόσο η μάστιγα αυτή έχει πολλά κεφάλια και μου γύρισε σε πολυετή βουλιμία». Σήμερα έχει επανέλθει στα κιλά της και θυμάται τον εφιάλτη που έζησε ως μια μακρινή ανάμνηση.

Ολυμπία Χοψονίδου: «Έτρωγα μόνο σαλάτες και φρυγανιές με αποτέλεσμα να αισθάνομαι για μεγάλο χρονικό διάστημα αδύναμη και να έχω συνεχώς ζαλάδες. Όλοι μου έλεγαν πόσο είχα αλλάξει και πόσο είχε αγριέψει το πρόσωπό μου». Σε ηλικία μόλις 16 ετών και για περίπου δύο χρόνια το μοντέλο ζύγισε μόλις 48 κιλά. Ευτυχώς με αρκετή υποστήριξη από τους γονείς της, κατάλαβε το πρόβλημα της και ακολούθησε την κατάλληλη διατροφή για να πάρει ξανά τα χαμένα κιλά.

Άβα Γαλανοπούλου: Αρκεί να περάσεις μια δύσκολη φάση στη ζωή σου, για να νιώσεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν. Αυτό ακριβώς έπαθε και η Άβα Γαλανοπούλου που την αναγνωρίσαμε με δυσκολία όταν πήγε καλεσμένη στα τηλεοπτικά «Καρντάσιανς». Η ηθοποιός πέρασε κάποιες προσωπικές δυσκολίες που την κατέβαλαν σωματικά και ψυχικά. Όταν ήρθα εδώ (στην εκπομπή) τον Μάρτιο ήμουν 55 κιλά, τώρα είμαι 48. Το έψαξα για νευρική ανορεξία. Αλλά όχι, εντάξει, παίρνω βιταμίνες, πάω σε γιατρό», δήλωσε με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσει να φτιάξει ξανά ένα όμορφο και υγιές σώμα.

Τατιάνα Στεφανίδου: Πολλές φορές η παρουσιάστρια έχει αναφερθεί μέσα από τις εκπομπές της στις διατροφικές ανωμαλίες που έζησε τα προηγούμενα χρόνια. Πάλεψε τόσο με τη βουλιμία όσο και με την νευρική ανορεξία και κατάφερε να στεφθεί νικήτρια. «Είχα πολλά θέματα από παιδί. Είχε φταίξει ο χορός και η σχέση με τη μάνα. Είχα πλάσει και την εικόνα της τελειότητας στο μυαλό μου, συν ο χορός που πρέπει να είσαι σκελετός, με οδήγησαν σε διατροφικές διαταραχές», είχε αποκαλύψει στο παρελθόν.

Χρύσπα: Πάντα αντιμετώπιζε πρόβλημα με το βάρος της αλλά και την εικόνα του σώματός της. Οδηγήθηκε έτσι, στο κρεβάτι του χειρουργού όπου έκανε λιπαναρρόφηση. Η γνωστή τραγουδίστρια έπασχε από βουλιμία και προσπάθησε πολύ για να χάσει τα περιττά κιλά της. «Σήμερα νιώθω πάρα πολύ καλά με αυτό που είμαι», εξομολογείται.

Νάντια Καρβέλη: «Το έζησα στα 19 μου χρόνια. Ήταν κάτι το οποίο αν δεν περάσει μια κοπέλα δεν ξέρει τι βάσανο και πόσο οδυνηρό είναι. Γι' αυτό συνιστώ στα νέα μοντέλα ποτέ να μην μπουν σε μια διαδικασία να μην τρώνε, απλά για να βλέπουν ότι είναι αδύνατες και να κάνουν καριέρα. Αυτό δεν μετράει πλέον. Ήμουν 40 κιλά και με ύψος 1.74. Είχα πονοκεφάλους, ζαλάδες και θυμάμαι απλά ότι δεν είχα όρεξη να τρώω. Το πέρασα όμως από ό,τι θυμάμαι με τη βοήθεια της οικογένειας και πήρα κάποια κιλά πριν πέσω σε κατάθλιψη», παραδέχτηκε σε συνέντευξή της για την νευρική ανορεξία υπενθυμίζοντας ότι είναι μια καθαρά ψυχολογική αρρώστια.

Ανδρεανή Τσάφου: Άρχισε να χάνει πολλά κιλά στα 13 της χρόνια. Μόλις μπήκε στην εφηβεία παρατήρησε ότι η ζυγαριά κάθε μήνα έδειχνε όλο και λιγότερο βάρος με παρ’ ολίγον καταστροφικές για την υγεία της συνέπειες. «Έδωσα μάχη με τη νευρική ανορεξία και τον θάνατο» εξομολογήθηκε σε συνέντευξή της, συμβουλεύοντας όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα να ζητήσουν άμεσα βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Shaya: Είχε φτάσει να ζυγίζει 49 κιλά και όμως εκείνη δεν μπορούσε να καταλάβει ότι έχει πρόβλημα διατροφής. Χρειάστηκε η άμεση επέμβαση της κολλητής της φίλης για να ταρακουνήσει την τραγουδίστρια και να αποφασίσει να αλλάξει την καθημερινή της διατροφή, εντάσσοντας σε αυτήν τα λιπαρά και τις βιταμίνες. Πλέον βρίσκεται στα κιλά της και οι εξαντλητικές και χωρίς αποτέλεσμα, δίαιτες αποτελούν παρελθόν.

Έλενα Τσαβαλιά: Για το τέλος αφήσαμε την ηθοποιό και παρουσιάστρια του «Mega Με Μία» που αποκάλυψε για πρώτη φορά εδώ στο followme.gr ότι στο παρελθόν έτρωγε μονάχα μισή σαλάτα και έπινε πολλούς καφέδες. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει από ένα ελαφρύ στάδιο νευρικής ανορεξίας το οποίο όμως, ξεπέρασε γρήγορα. Ήταν η περίοδος αμέσως μετά την εγκυμοσύνη της με την Έλενα Τσαβαλιά να βάζει σε κίνδυνο την υγεία της για να επανακτήσει γρηγορότερα το σώμα που είχε πριν μείνει έγκυος στον γιο της, Χάρη.