Tι χρώμα είναι τελικά αυτό το φόρεμα: Λευκό ή Μπλε; #TheDress

Εσύ τι χρώμα βλέπεις; Λευκό και χρυσό ή μπλε και μαύρο;
Tι χρώμα είναι τελικά αυτό το φόρεμα: Λευκό ή Μπλε; #TheDress



Πανικός έχει γίνει στο διαδίκτυο με το χρώμα αυτού του φορέματος. Από χθες, αυτή η φωτογραφία κυκλοφορεί παντού, όμως για έναν περίεργο λόγο όλοι βλέπουν διαφορετικά χρώματα. 

Οι μισοί το βλέπουν λευκό και χρυσό και οι άλλοι μπλε και μαύρο.

Εδώ στο followme βγήκαμε στους διαδρόμους, ρωτήσαμε απελπισμένοι και πανικόβλητοι τους περαστικούς και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπερισχύει το μπλε-μαύρο. Όμως είμαστε και τρεις-τέσσερις που θα ορκιζόμασταν στο θεό Bradley Cooper ότι είναι άσπρο-χρυσό. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά το «μέτωπο» μπλε-μαύρο μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα με την όρασή μας. 

Να φανταστείς, το θέμα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που μέχρι και οι celebrities ασχολούνται με το χρώμα του. Taylor Swift, Justin Bieber, Jimmy Fallon, Julianne Moore, Anna Kendrick, Kim Kardashian και Kanye West είναι μόνο μερικοί σταρ που πήραν θέση. 

Ποια είναι όμως η επιστημονική εξήγηση για αυτή την οφθαλμαπάτη; Ήρθαν οι εξωγήινοι; Όχι. Φταίει η οθόνη μας; Όχι. Έχει σχέση με τα κύτταρα των ματιών μας; Όχι. 

Το Buzzfeed που ανέδειξε το θέμα έδωσε την απάντηση μέσω του Cedar Riener καθηγητή ψυχολογίας στο Randolph-Macon College. H απάντηση έχει σχέση με τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει το φως που εισέρχεται στα μάτια μας, είναι λίγο περίπλοκη και ενδεχομένως να μην την κατανοήσεις απόλυτα. 

Όπως είπε ο ίδιος: «Πάντα παίρνουμε αποφάσεις για την ποσότητα του φωτός που μπαίνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. H λεγόμενη ‘’φωτεινότητα’’ είναι πάντα ένας συνδυασμός της ποσότητας του φωτός που λάμπει σε ένα αντικείμενο και της αντανάκλασής του στην επιφάνεια του αντικειμένου. Στην περίπτωση του φορέματος, κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν ότι υπάρχει μία ισότιμη ποσότητα φωτεινότητας στο μπλε και το μαύρο. Άλλοι, στο άσπρο και το χρυσό». 

Η περίπτωση του φορέματος θυμίζει τη διάσημη οφθαλμαπάτη της σκακιέρας του Adelson. Το τετράγωνο Α και Β έχουν ακριβώς την ίδια σκίαση αλλά τα βλέπουμε διαφορετικά μεταξύ τους. 

Ωραία, αλλά γιατί ο εγκέφαλος των ανθρώπων ερμηνεύει το φως με διαφορετικό τρόπο; 

Όπως ανέφερε ο νευροεπιστήμονας John Borghi, η όρασή μας επηρεάζεται από μία συγκεκριμένη διαδικασία που λέγεται «top-down».  Η διαδικασία ξεκινάει από το μυαλό και κατεβαίνει προς τα κάτω φιλτράροντας πληροφορίες σε σχέση με την εμπειρία και τις προσδοκίες μας για να παράγει την αντίληψη. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές εμπειρίες και προσδοκίες όπως επίσης  επίπεδα προσοχής και κινήσεις ματιών. 

Για παράδειγμα, οι εικόνες που είδες πριν κοιτάξεις το φόρεμα ενδεχομένως επηρέασαν τον τρόπο που αντιλήφθηκε το μυαλό σου την εικόνα. Αν προηγουμένως είχες δει φορέματα με παρόμοιο ύφασμα ή σχέδιο επίσης επηρεάζει την αντίληψή σου. 

Οπότε μην ανησυχείς, δεν χρειάζεται να μαλλιοτραβηχτείς με τους συναδέλφους σου για το χρώμα του φορέματος. 

Και για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι το φόρεμα πόσταρε στο Tumblr η χρήστης με το ψευδώνυμα «swiked».