Το Facebook ζήτησε συγνώμη για το One Year Review

Τελικά οι αλγόριθμοι μπορεί να γίνουν σκληροί…
Το Facebook ζήτησε συγνώμη για το One Year Review



Όρεξη να ευχαριστήσει τους χρήστες του είχε το Facebook λίγο πριν κλείσει αυτή η χρονιά, αλλά φαίνεται ότι πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. «Ήταν μία σπουδαία χρονιά. Σε ευχαριστώ που ήσουν δίπλα μου» ήταν το μότο του One Year Review που εφάρμοσε η ομάδα του Mark Zuckerberg, και είχε ως στόχο να δώσει έμφαση στον χρόνο που φεύγει.

Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο χρόνος δεν ήταν ο καλύτερος για όλους; Αυτή ήταν μία λεπτομέρεια που οι αλγόριθμοι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν, με αποτέλεσμα να αφήσουν δυσαρεστημένους πολλούς χρήστες. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε το One Year Review του Facebook δεν έδινε στους χρήστες την ευκαιρία να επιλέξουν τις φωτογραφίες που θέλουν, και κάπως έτσι η ενέργεια υπενθύμισε σε πολλούς στιγμές που ήθελαν να ξεχάσουν.

Ο Eric Meyer, συγγραφέας και σύμβουλος διαδικτύου, έγραψε σε ένα blog ότι επειδή αυτή τη χρονιά έχασε την εξάχρονη κόρη του από καρκίνο, αυτή η χρονιά δεν ήταν και τόσο «υπέροχη» όπως θέλησε να τη βαφτίσει για όλους το Facebook. «Εμείς που ζήσαμε τον θάνατο των αγαπημένων μας, που περάσαμε αρκετό καιρό στο νοσοκομείο, που χωρίσαμε, μείναμε άνεργοι ή περάσαμε δεκάδες κρίσεις, ίσως δεν θέλουμε να κοιτάξουμε πίσω. Είναι ενοχλητικό να μου δείχνει το πρόσωπο της Rebecca και να μου λέει ‘αυτή ήταν η χρονιά σου’. Δεν το νιώθω σωστό και το να γινόταν από έναν άνθρωπο δεν θα ήταν σωστό. Όταν προέρχεται από έναν κώδικα, είναι απλά ατυχία» έγραψε ο Meyer.

Σε δήλωσή του στην Washington Post, o Jonathan Gheller από το Facebook είπε ότι βρήκε τον Meyer και ζήτησε συγνώμη για τον πόνο που προκάλεσε αυτό το post. «Η εφαρμογή ήταν τέλεια για πολλούς ανθρώπους, αλλά στην περίπτωσή του έφερε θλίψη παρά χαρά. Το feedback είναι πολύτιμο – Μπορούμε και καλύτερα. Είμαι ευγνώμων που παρά τη θλίψη του βρήκε χρόνο και έγραψε αυτό το post στο blog» σχολίασε ο Gheller.