Τα έκανε όλα στη θητεία του ο Obama: Πήγε και στην Κούβα!

O πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ σε 9 δεκαετίες που τολμά κάτι τέτοιο! Με over the knees μπότες η Michelle στην Αβάνα.
Τα έκανε όλα στη θητεία του ο Obama: Πήγε και στην Κούβα!



Στη δύση της δεύτερης και τελευταίας προεδρικής του θητείας ο Barack Obama έσπασε ένα ακόμα ιστορικό ταμπού της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Λίγες ώρες πριν το προεδρικό Air Force One προσγειώθηκε στην Αβάνα και ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πλανητάρχης Obama έγινε ο πρώτος αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 90 χρόνια σχεδόν. Μαζί του στην ιδιαίτερη αυτή αποστολή ήταν η πρώτη κυρία, Michelle Obama, η μητέρα της Marian Robinson και οι κόρες του Sasha και Malia.

Στο περιθώριο των πολιτικών συζητήσεων για τη εξαιρετικά σημαντική, συμβολική της νέας εποχής που ξημερώνει στις σχέσεις των δύο χωρών, επίσκεψη Obama συζητήθηκε εκτενώς από τα διεθνή media η νεανική εμφάνιση της συζύγου του η οποία δεν κατέβηκε στις κλασικές γόβες για την επίσημη επίσκεψη αλλά σε flat πέδιλα τα οποία στη συνέχεια αντικατέστησε με over the knee μπότες (καθώς άρχισε έντονη βροχόπτωση). 

«Πώς πάει, Κούβα;» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter καθώς το προεδρικό αεροσκάφος προσγειωνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο Jose Marti της Αβάνας γράφοντας έτσι και επισήμως το φινάλε δεκαετιών των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Νωρίτερα πολλές δεκάδες ακτιβιστές που ανήκουν στο κίνημα αντιφρονούντων «Κυρίες στα Λευκά» συνελήφθησαν μετά την πορεία που πραγματοποίησαν στην Αβάνα, λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξη στην Κούβα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα μέλη αυτής της οργάνωσης, που ίδρυσαν αρχικά σύζυγοι πρώην πολιτικών κρατουμένων, διαδήλωσαν κοντά σε μια εκκλησία της Αβάνας με τη συνοδεία υποστηρικτών του κινήματος και αίτημα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της νήσου. Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς μετά τη λήξη της πορεία τους. 

Η επίσκεψη Obama δεν έγινε, λοιπόν, χωρίς παρατράγουδα τόσο εντός Κούβας όσο και εντός... διαδικτύου. Ο υποψήφιος για την διαδοχή της προεδρίας, Donald Trump, για παράδειγμα ενοχλήθηκε που δεν εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο για την υποδοχή ο ίδιος ο Raul Castro με τον οποίο έχει οριστεί συνάντηση για αργότερα. 

Την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου παρακολούθησαν ωστόσο χιλιάδες Κουβανοί σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.