Η άγνωστη ιστορία πίσω από τις τραγικές φωτογραφίες των δύο νεκρών παιδιών που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου

Μια τραγωδία με θεατές όλη την υφήλιο και δυστυχώς χωρίς λύτρωση…
Η άγνωστη ιστορία πίσω από τις τραγικές φωτογραφίες των δύο νεκρών παιδιών που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου



Είναι κάτι στιγμές που δεν (θέλεις να) ξέρεις τι να πεις (ή να γράψεις). Η υπόθεση των δύο μικρών αγοριών, που τα ξεψυχισμένα σώματα τους βρέθηκαν μαζί με αυτό της μητέρας τους στα παράλια της Μικράς Ασίας, είναι μια από αυτές. Οι φωτογραφίες τους έχουν γίνει θέμα και πρωτοσέλιδο στα μεγαλύτερα ειδησιογραφικά –και μη- μέσα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως ανακοινώσαμε και στη σελίδα μας στο Facebook, δεν είχαμε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Βασικά, δεν αντέχαμε κι ακόμη δεν αντέχουμε να δημοσιοποιήσουμε τέτοιες εικόνες. Όμως, η άγνωστη ιστορία των παιδιών γίνεται σύμβολο της φρίκης και της απόγνωσης του πολέμου, καθώς και της ανάγκης για μια καλύτερη ζωή που αξίζει να μοιραστούμε και να αναλογιστούμε.

Τα ονόματα του 5άχρονου Galip και του 3χρονου Aylan Kudi, κουρδικής καταγωγής, είναι πλέον δυο ακόμα αριθμοί που προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό των 2.500 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα δυο παιδιά μαζί με τους γονείς τους επέβαιναν σε μια ασφυκτικά γεμάτη λέμβο για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία. Το καρυδότσουφλο – φουσκωτή λέμβος ανατράπηκε καταμεσής της θάλασσας μεταξύ Κω κι Αλικαρνασσού λίγα μίλια από την ακτή.

Ο Aylan και ο Galip, που δεν φορούσαν σωσίβια, δεν είχαν καμία ελπίδα όταν η βάρκα αναποδογύρισε μέσα στη νύχτα περίπου μισή ώρα μετά που είχε αναχωρήσει από τις ακτές της Τουρκίας με τους 17 επιβαίνοντες. Τι κι αν τα νερά ήταν ήρεμα, η συνέχεια γνωστή…

Συνολικά, 13 άτομα –συμπεριλαμβανομένων των αγοριών και της 35άχρονης μητέρας του, Rihan- έχασαν τη ζωή τους. Ο πατέρας τους Abdullah κατάφερε να επιστρέψει σώος στην ακτή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η λέμβος, μέγιστης χωρητικότητας 10 ατόμων, ήταν μέρος ενός στολίσκου από 12 βαρκούλες πoυ ετοιμαζόταν να πλεύσει στα ανοικτά του Akyarlar - το πλησιέστερο σημείο (13 μίλια) από την Τουρκία για το νησί της Κω- με συνολικά 175 άτομα να επιβαίνουν, πληρώνοντας 2.050 ευρώ ο καθένας.

Μια άλλη λέμβος παραπλήσια που μετέφερε ακόμα 16 πρόσφυγες στην Κω, ανατράπηκε επίσης. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι 8 πνίγηκαν, 4 δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι, ενώ μόλις 4 κατόρθωσαν να επιβιώσουν.

Πέντε τουρκικά σωστικά, ένα ελικόπτερο κι ένα ανιχνευτικό αεροπλάνο έσπευσαν στην περιοχή μετά από ειδοποίηση των κατοίκων που έβλεπαν τα πτώματα να επιπλέουν στη θάλασσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδικάζουν τους πολιτικούς για τους πύρινους λόγους τους περί μεταναστευτικού, ξενοφοβίας και εθνικισμού, τονίζοντας ότι ίσως αυτές οι φωτογραφίες φρίκης να είναι η αφορμή να δουν οι άνθρωποι την οδύνη του ξεριζωμού και να ευαισθητοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν.