Σύνοδος Κορυφής: Ζητάνε μέτρα-σοκ οι Ευρωπαίοι!

Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει χωριστεί σε... στρατόπεδα παίζεται η τύχη της Ελλάδας!
Σύνοδος Κορυφής: Ζητάνε μέτρα-σοκ οι Ευρωπαίοι!



Η Ελλάδα έκανε όσα της ζήτησαν οι δανειστές για νέο σχέδιο διάσωσης, ωστόσο τα μέτρα δεν ήταν αρκετά. Και πλέον ζητάνε ακόμη σκληρότερα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από το... Σάββατο!

Στο μαραθώνιο Eurogroup, 8 και πλέον ωρών, η Γερμανία ζήτησε έμμεσα Grexit (καθώς ο Σόιμπλε θεώρησε σκόπιμο να μην καταθέσει πρόταση αλλά να διαρρεύσει το έγγραφο στον Τύπο!) ενώ η Φινλανδία ήταν κάθετη στο ΟΧΙ για βοήθεια στην Ελλάδα. Παρά τα μέτρα που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα οποία πρώτα είχαν περάσει από την Βουλή.

Κάπως έτσι το Eurogroup χωρίστηκε σε δυο μπλοκ: Αυτό της Ελλάδας, η οποία είχε στο πλάι της την Γαλλία και την Ιταλία, και το "απέναντι" της Γερμανίας. Και κάπως έτσι φτάσαμε χωρίς απόφαση στο πρωινό της Κυριακής...

Κυριακή, η μέρα των... μεγάλων μαχαιριών!

To Εurogroup των 19 χωρών της Ευρωζώνης συγκεντρώθηκε ξανά. Και είχαμε μια από τα... ίδια! Το γερμανικό μπλοκ να επιμένει στην άποψη του, τονίζοντας ωστόσο πως με περισσότερα μέτρα (!) λιτότητας το συζητάει ενώ η Ιταλία και η Γαλλία "έδειξαν τα δόντια τους" με τον πρωθυπουργό της πρώτης, Ματέο Ρέντσι να δηλώνει επίσημα: "Πρέπει επιτέλους η Γερμανία να σταματήσει την προσπάθεια ταπείνωσης της Ελλάδας"!

Κοινό ανακοινωθέν δεν βγήκε και έτσι το μπαλάκι έπεσε στην αυλή που λέγεται Σύνοδος Κορυφής. Εδώ να σημειώσουμε πως νωρίς την Κυριακή, ανακοινώθηκε πως τελικά θα συγκλιθούν μόνο οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης (19) και όχι όλης της Ευρώπης όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Σκληρότερα μέτρα ή... Grexit!

Kαι η προσπάθεια συνεχίστηκε εκεί που έμεινε: Μέτρα ή Grexit. Με τα "στρατόπεδα" στις δυο άκρες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κάθισε μετά από αίτημα όλων σε μια... γωνία, σαν να ήταν τιμωρία!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητήθηκαν επιπλέον μέτρα (από την Γερμανία), όπως:

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών
7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα

Και μάλιστα να έχουν ψηφιστεί έως την προσεχή Τετάρτη! Mε κυβερνητικούς κύκλους να χαρακτηρίζουν τις προτάσεις για την ακίνητη περιουσία του κράτους από... άλλο πλανήτη! Όσο για το πακέτο στήριξης, αν και εφόσον εγκριθεί θα αγγίζει τα 80 δις ευρώ. Και επιστροφή της ΤΡΟΙΚΑ στην Αθήνα...

Τι γίνεται πλέον...

Αμέσως μετά τις "διαρροές" για τα νέα μέτρα ο ευρωπαϊκός Τύπος ήταν πραγματικά σε κατάσταση... σοκ! Ο Guardian ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η Ευρώπη παίρνει εκδίκηση από τον Τσίπρα", ενώ η γερμανική Der Spiegel χαρακτηρίζει τα μέτρα σαν "Η λίστα της φρικαλεότητας"!

Ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ (κόμμα με το οποίο συγκυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ) ξεκαθάρισε μέσω Twitter πως δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα από την πλευρά του κόμματος του, ενώ η Αμερική έχει κάνει "νεύμα" για άμεση λύση και παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Τα νέα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή, κάτι το οποίο θεωρείται μέχρι στιγμής αδύνατο αν αναλογιστούμε πως υπήρξε μεγάλη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ στα προηγούμενα τα οποία ήταν... ελαφρώς καλύτερα. 

Όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε σε ένα θρίλερ το οποίο έχει μόνο δυο διεξόδους: Συμφωνία στα σκληρά μέτρα ή... Grexit! Ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και οι φήμες ανασχηματισμού...

 

 

Tags: