Graffiti Art: Όταν η αγανάκτηση και το Grexit γίνονται τέχνη!

20 graffiti και συνθήματα για την οικονομική κρίση στους τοίχους της Αθήνας που κάνουν τον γύρο του κόσμου!
Graffiti Art: Όταν η αγανάκτηση και το Grexit γίνονται τέχνη!



Τα graffiti και τα συνθήματα βιώνουν τη δική τους μεγάλη –κι η αλήθεια είναι πρωτόγνωρη- αναγέννηση στους τοίχους της πρωτεύουσας. Πολύχρωμες εικόνες, ευφάνταστες ατάκες και συμβολικά μηνύματα είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν οι πολίτες, κάνοντας την αγανάκτηση τους τέχνη στο ενδεχόμενο ενός πιθανού Grexit και δηλώνοντας τη δυσφορία τους για τα δυσβάχτα οικονομικά μέτρα.

Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία με τα graffiti, αφού αφενός σαν λέξη προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «γράφω», κι αφετέρου ήταν ο κατεξοχήν τρόπος διακόσμησης κατά την αρχαιότητα. Ακόμη, κάτα τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ήταν ένας τρόπος διάδωσης μηνυμάτων. Πλέον, οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να εκφράσουν την απογοήτευση τους και τις απόψεις τους για την ελληνική κρίση-και πολλές φορές για τη Γερμανία.

Μια γρήγορη ματιά στους τοίχους των κτιρίων της Αθήνας δεν αφήνει ακόμα και στους πιο δύσπιστους καμία αμφιβολία για τη δύναμη του συναισθήματος σχετικά με το Grexit.

Οι τοίχοι της πόλης, τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, έχουν γίνει μέρος των συζητήσεων σε καφετέριες, τη Βουλή ακόμα και στις ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων-κι αυτό ήδη αποτελεί έκπληξη για όσους το γνωρίζουν. Κι αυτό γιατί τα graffiti, κι ιδίως τα πολιτικά, δεν είναι κάτι καινούργιο για τη γενέτειρα της δημοκρατίας.

Πράγματι, η ίδια η λέξη προέρχεται από την Ελλάδα, και για γενιές έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τους πολίτες -σαν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη υπενθύμιση του τι οι άνθρωποι που έχουν κάνει την Αθήνα σπίτι τους πιστεύουν και αισθάνονται.

Στην αρχή, οι λέξεις και τα σχέδια ήταν σκαλισμένα στους τοίχους της αρχαίας Αθήνας. Ενώ, κατά τη διάρκεια πολιτικών αναταραχών, είχαν χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος επικοινωνίας. Από τη ναζιστική κατοχή, τις δικτατορίες της δεκαετίας του 1960 και του '70, τα μηνύματα ζωγραφισμένα πάνω στους τοίχους μετέδιδαν ελπίδα, κι αν μη τι άλλο πληροφορίες.

Στη συνέχεια, το 2008, η οικονομική κατάρρευση ήρθε όταν ο δεκαπεντάχρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο κύμα graffiti σε όλη την πόλη.

Τα graffiti είναι ο τρόπος για να ακουστεί η φωνή όλων - από τους αναρχικούς μέχρι τους άνεργους επιστήμονες, και να βρει διέξοδο η οργή απέναντι στο πολιτικό σύστημα, που τους έχει γονατίσει.

Τους τελευταίους μήνες, οι τοίχοι της Αθήνας είναι γεμάτοι Graffiti επικεντρωμένα στο λεγόμενο Grexit. Μερικές από τις τοιχογραφίες αυτές της πόλης μπορούν σίγουρα να χαρακτηριστούν ως έργα τέχνης, ή, τουλάχιστον, ως ένα ενδιαφέρον πολιτικό σχόλιο.

Άλλα, όμως, έχουν μικρότερη καλλιτεχνική αξία, και είναι πολύ πιο ωμά, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια πολλών που εξακολουθούν να μένονται κατά των Γερμανών τόσο για τις αγριότητες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα τώρα όσο και κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ναζί.

Το πολιτικό μήνυμα στα graffiti, όπως είπε στους Southeast European Times  ο street artist, Βαγγέλης Χούρσογλου, γνωστός επίσης και με το ψευδώνυμο του Woozy, είναι εξίσου σημαντικό με την τέχνη. «Αν δεν υπάρχει πολιτικό μήνυμα, αυτή η μορφή τέχνης χάνει κάποια από την ουσία της, η οποία δεν δημιουργεί μόνο μια φανταχτερή, εντυπωσιακή εικόνα, αλλά ως επί το πλείστον επισημαίνει τα σύγχρονα κοινωνικά προβλημάτα και οραματίζεται μια πιθανή αλλαγή».

Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε επιφάνεια της Αθήνας είναι σήμερα ένα καυτό κομμάτι της πολιτικής συζήτησης. Άλλωστε, δεν λένε τυχαία ότι αν θέλεις να μάθεις για μια πόλη, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις μια ματιά στους τοίχους της!

Δες παρακάτω τα 20 καλύτερα graffiti που αυτή τη στιγμή κάνουν το γύρο του κόσμου, ξεπερνώντας το φράγμα της γλώσσας και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινή γνώμη!