Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στο θρίλερ-Τελεσίγραφο στην Ελλάδα!

Παράταση στην αγωνία μέχρι την Κυριακή, όπου θα συνεδριάσουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ορατό το Grexit!
Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στο θρίλερ-Τελεσίγραφο στην Ελλάδα!



Μετά από 5 ώρες η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ολοκληρώθηκε με ανάμεικτα μηνύματα προς την Ελλάδα. Νέο Eurogroup το Σάββατο και Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή με όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έβγαιναν με το σταγονόμετρο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προτείνει ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας σε πλάνο διετίας ή τριετίας με συγκεκριμένα μέτρα με τους εταίρους να επιφυλάσσονται να απαντήσουν.

Φυσικά το… μπαλάκι έπεσε στα χέρια της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως ναι μεν είναι αλληλέγγυα προς την χώρα μας, σεβόμενη το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη είναι έτοιμη για ένα Grexit.

Tην ίδια άποψη ασπάστηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τόνισε πως έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ενδεχόμενο Grexit.

Τι επιφυλάσσει λοιπόν το μέλλον για την χώρα μας μετά την Σύνοδο Κορυφής; Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη πως θα δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων ημερών με μια επωφελή συμφωνία, κάτι το οποίο ερμηνεύεται από την κίνηση να συγκεντρωθούν όλοι οι πρωθυπουργοί της Ε.Ε, ώστε να δοθεί μια αλληλέγγυε λύση.

Μια μέρα πιο πριν, το Σάββατο (11 Ιουλίου) θα γίνει νέο Eurogroup, όπου θα κατατεθούν εγγράφως οι νέες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με άμεσο στόχο το «άνοιγμα» του ELA και προφανώς την αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών.

Αλέξης Τσίπρας: Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι ελληνικό

«Η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική  στρατηγική από το χτεσινό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Περιλαμβάνει τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, ισχυρό πακέτο επενδύσεων για να αντιμετωπιστεί και η ανεργία και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Ξεκινάμε με γρήγορους ρυθμούς για να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας το αργότερο. Έχουμε ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Είμαι χαρούμενος γιατί στις τοποθετήσεις των συνάδελφων μου βλέπω ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό», δήλωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Άνγκελα Μέρκελ: Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι μόνο θέμα της Ευρωζώνης

Από την πλευρά της, η "σιδηρά κυρία" της Ευρώπης, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής: «Περιμένουμε μέχρι Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση να έχει υποβάλλει λεπτομερέστατες προτάσεις, Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για το πώς θα πάμε παρακάτω. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε την υποχρέωση να υποβάλει αίτημα στον ΕSM αύριο. Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα γίνει με τους 28 ηγέτες, επειδή το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά πλέον μονάχα την ευρωζώνη. Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για το πώς θα πάμε παρακάτω. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε την υποχρέωση να υποβάλει αίτημα στον ΕSM αύριο. Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα γίνει με τους 28 ηγέτες, επειδή το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά πλέον μονάχα την ευρωζώνη».

Φρανσουά Ολάντ: Η Γαλλία είναι υπέρμαχος στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

«Το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλο και αφορά στη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία είναι υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Από τη στιγμή που το θέλουν και τα ελληνικά κόμματα, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες και οριστικές προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις θα συζητήσουμε στο επόμενο Eurogroup, θα τις εξετάσουμε και εν συνεχεία θα υπάρξει συνάντηση των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων. Αυτή εκτιμώ ότι μάλλον θα γίνει την Κυριακή, Η παραμονή των Ελλήνων στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκό. Τι μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη στους λαούς της. Αναφέρομαι σε τρεις κατευθυντήριες γραμμές. Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα. Αυτό αφορά κυρίως τους Έλληνες. Δεύτερον, αλληλεγγύη. Για να υπάρξει βέβαια αλληλεγγύη, πρέπει να υπάρχει και ευθύνη. Και τέλος, οφείλουμε να είμαστε τάχιστοι. Χάθηκε πολύς χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί από πλευράς Ελλάδας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Nτόναλντ Τουσκ: Στις 12 Ιουλίου ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι την Πέμπτη να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια αυτές να πάνε στο Eurogroup. Στη συνέχεια όλα αυτά θα εξεταστούν στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Δεν μου αρέσει να μιλώ για προθεσμίες αλλά πραγματικά η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δείξαμε υπευθυνότητα, όμως τώρα έχουμε μόλις πέντε ημέρες για την απόλυτη συμφωνία», ανέφερε, σημειώνοντας: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μαζί πρέπει να την λύσουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Έχουμε προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο Grexit

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη». ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.