Δημοψήφισμα: ΟΧΙ από τους Έλληνες-Κρίσιμη συνεδρίαση του ELA για τις τράπεζες

Με ποσοστό που ξεπέρασε το 60% η απόφαση του ελληνικού λαού!
Δημοψήφισμα: ΟΧΙ από τους Έλληνες-Κρίσιμη συνεδρίαση του ELA για τις τράπεζες



Οι κάλπες έδειξαν πάνω από 60% στο δημοψήφισμα που έγινε στο ΟΧΙ και πλέον η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει τις νέες προτάσεις τους προς τους θεσμούς.

Στις πρώτες δημοσκοπήσεις (καθώς δεν υπήρχε exit poll) φαινόταν  πως το ΟΧΙ θα επικρατήσει έναντι του ΝΑΙ με ποσοστό διαφοράς που θα έφτανε μέχρι και 5%. Ενδεικτικά στις 7 το απόγευμα τα νούμερα ήταν κάπως έτσι υπέρ του ΟΧΙ:

MEGA-GPO

ΟΧΙ: 49,5 - 53,5%

ΝΑΙ: 46,5 - 50,5%

ALPHA-MARC

ΟΧΙ: 49,5 - 54,5%

ΝΑΙ: 45,5 - 50,5%

ANT1-Metron Analysis

ΟΧΙ: 49%

ΝΑΙ: 46%

Star-MRB

ΟΧΙ: 49-54%

ΝΑΙ: 46-51%

Τα νούμερα αυτά ωστόσο άλλαξαν δραματικά καθώς η διαφορά ήταν 20 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΟΧΙ με την βραδιά να κλείνει στο 61%! Αποτέλεσμα το οποίο ανάγκασε τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε δηλώσεις αναφέροντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: “Πέντε μήνες διαπραγματευτήκαμε για το αποτέλεσμα. Όχι νέες περικοπές. Ναι, στις μεταρρυθμίσεις. Ο τερματισμός της λιτότητας ήταν οι δυο μας στόχοι. Δυστυχώς οι δανειστές αρνήθηκαν κάθε συζήτηση. Έκλεισαν τις τράπεζες για μας ταπεινώσουν επειδή ασκήσαμε κριτική, επειδή ασκήσαμε επιστημονικό λόγο. Ο ελληνικός λαός επέστρεψε το τελεσίγραφο. Με το ΟΧΙ που είπε θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους μας. Το ΔΝΤ προς τιμήν του εξέδωσε ανακοίνωση πως το χρέος μας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Η ελληνική πληγή είναι και πληγή της Ευρώπης. Από αύριο αρχίζει η Ευρώπη να γιατρεύει τις πληγές μας. Το ΌΧΙ είναι μήνυμα προς την Ευρώπη για ευημερία”

Λίγο πριν τις 12:00 τη νύχτα ανακοινώθηκε πως οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές για τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα μπορούν να "σηκώσουν" μέχρι 120.

Παράλληλα, σήμερα θα γίνει η κρίσιμη  τηλεδιάσκεψη Ντράγκι με τον ELΑ για να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί στο capital control των ελληνικών τραπεζών ενώ αναμένεται την Τρίτη και νέα νομοθετική πράξη για τις τραπεζικές θυρίδες. Οι αναλήψεις ακόμη είναι άγνωστο για το αν θα παραμείνουν στα 60 ευρώ, καθώς θα εξαρτηθεί από τον ELA.

Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί έκτακτο Eurogroup για την χώρα μας ενώ την την ίδια μέρα θα γίνει σύνοδος κορυφής με θέμα φυσικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τέλος, δηλώσεις έκανε και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην χώρας μας, ενώ αναμένει και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς: “Θα έχουμε την τοποθέτηση της Ελλάδας που θεωρεί πως θα έχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Ο Ελληνικός λαός είπε ΌΧΙ αλλά τα άλλα 18 μέλη πρέπει να συμφωνήσουν. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις ώστε να πείσει τα άλλα μέλη. Θα πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Η υπόσχεση του Έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ, είναι δύσκολο να υλοποιηθεί και επικίνδυνη. Ο ελληνικός λαός θα έρθει αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή την εβδομάδα. Θα πρέπει να δούμε το ανθρωπιστικό κομμάτι. Δεν θα πρέπει να πληρώσουν όσοι δεν φταίνε από τις αστοχίες της Κυβέρνησης της Ελλάδας. Θα μπούμε σε μια δύσκολη και δραματική περίοδο χωρίς πρόταση αποδεκτή από την Ελλάδα”