Lisa Simone: Η μάνα μου η Nina Simone ήταν ένα τέρας!

Βία, βρισιές και προσβολές που παραλίγο να την φτάσουν στην αυτοχειρία.
Lisa Simone: Η μάνα μου η Nina Simone ήταν ένα τέρας!



Με αφορμή την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ “What happened, Miss Simone?”, η κόρη της διάσημης τραγουδίστριας Nina Simone, η 52άχρονη σήμερα Lisa, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της, φωτίζοντας μια εντελώς διαφορετική πλευρά της που μόνο ως κακοήθειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αν ακούγονταν από στόμα τρίτου, κι όχι από το ίδιο της το παιδί.

Εγκαταλελειμμένη, εθισμένη σε καταχρήσεις και με αυτοκτονικές τάσεις, η Lisa Simone εξομολογείται τον αυταρχικό χαρακτήρα της μητέρας της. Από πολύ μικρή ηλικία η Nina Simone, όπως την κατηγορεί η κόρη της, την κακομεταχειριζόταν, της μιλούσε άσχημα με μειωτικούς χαρακτηρισμούς κι απότομο τρόπο. Πόσο ειρωνικό μπορεί να είναι αυτό τη στιγμή που η ίδια η Nina Simone ήταν σύμβολο ακτιβισμού;

Στο ντοκιμαντέρ “What happened, Miss Simone?” η σκηνοθέτρια Liz Garbus δίνει φωνή στις κατηγορίες της κόρης της τραγούδιστριας μέσα από την οπτική της Lisa-τόσο για τη μεταξύ των γονέων της σχέση όσο και τη δική της με την Nina.

Η μητέρα της Lisa έφυγε από το σπίτι επιστρέφοντας μετά από ένα χρόνο με ένα είδος πρωτόγνωρης οργής. «Στην αυτοβιογραφία της η Nina μιλάει για τη βία με το σύζυγό της, κάτι που το ήξερα, αλλά το ότι η Lisa κακοποιούνταν τόσο από τη Νina όσο κι από τον πατέρα της δεν ήταν γνωστό. Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τη Lisa το κατάλαβα» λέει η προτεινόμενη για Oscar, Liz Garbus.

H Lisa Simone, τραγουδίστρια κι ηθοποιός η ίδια, αφηγείται ότι μεγάλωνε στη σκιά της μητέρας της, που παρά το γεγονός ότι η καταξιωμένη καλλιτέχνις που είχε καθορίσει τα ακούσματα της γενιάς του 60 και του 70, έπασχε από σοβαρή διπολική διαταραχή.

Έτσι, κάποιες φορές διαμένει σε σπίτια οικογενειακών φίλων, αλλά όποτε αναγκαζόταν να μείνει μαζί με τη μητέρά της, υποστηρίζει ότι την έδερνε και την κακοποιούσε σε τέτοιο βαθμό που η σκέψη της αυτοκτονίας έμοιαζε με λύτρωση. Για εκείνην ποτέ τίποτα από ό,τι έκανε η κόρη της δεν ήταν σωστό. Ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά η Lisa «Από συντροφιά έγινε το τέρας της καθημερινότητας μου. Τώρα αυτή που καταπολεμούσε τη βία, ήταν εκείνη που την ακούσε , και την ασκούσε πάνω μου».

Το μέγεθος της κακοποίησης ήταν τέτοιο που για να ξεφύγει πήρε το αεροπλάνο μόνη της σε ηλικία 14 ετών για να πάει να ζήσει με τον πατέρα της στην Νέα Υόρκη χωρίς να επιστρέψει ποτέ πίσω.

Εκτός από σπάνια αρχεία βιντεο, ηχογραφήσεις, ιδιόχειρα σημειώματα και ανέκδοτες ιστορίες που η Lisa παραδέχεται ότι περιέχει το ντοκιμαντέρ, ελπίζει ότι η ιστορία της θα την απελευθερώσει. Γιατί, ενώ, μπορεί η μητέρα της να έχει μεγάλη ιστορία, έχει κι αυτή τη δική της. Κι είναι σπαραξικάρδια!