Ποινή-χάδι: Πέντε χρόνια φυλάκισης στον Οscar Pistorius για τη δολοφονία της Reeva Steenkamp

Τελευταίο επεισόδιο στην δίκη του αιώνα στη Νότιο Αφρική καθώς ο 28χρονος Παραολυμπιονίκης καταδικάστηκε για την δολοφονία της συντρόφου του.
Ποινή-χάδι: Πέντε χρόνια φυλάκισης στον Οscar Pistorius για τη δολοφονία της Reeva Steenkamp



Ο Oscar Pistorius θα περάσει στην φυλακή την επόμενη πενταετία της ζωής του καθώς κρίθηκε ένοχος για φόνο εξ αμελείας, όταν στις 14 Φεβρουαρίου του 2013 είχε εκτελέσει την σύντροφο του Reeva Steenkamp νομίζοντας πως ήταν διαρρήκτης!

Η δίκη στην Πρετόρια κράτησε περισσότερο από 1 χρόνο με την δικαστή, Thokolize Mazipa, να στηρίζει την απόφαση της λέγοντας: «Ζύγισα όλους τους σχετικούς παράγοντες. Έλαβα υπόψη μου τη σοβαρότητα του αδικήματος που οδήγησε στον θάνατο του θύματος, την προσωπική κατάσταση του κατηγορουμένου και τις ανάγκες της κοινωνίας. Η ακόλουθη είναι η ποινή που θεωρώ δίκαιη και σωστή. Για την ανθρωποκτονία, πέντε χρόνια στη φυλακή και τρία με αναστολή».

Ο Pistorius δέχτηκε την ποινή αμίλητος, ενώ ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης έπεσε στα “μαλακά” καθώς αν κρινόταν ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση τότε αντιμετώπιζε τον κίνδυνο καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη!

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του “Blade Runner” εκτιμούν πως ο πελάτης τους θα περάσει στη φυλακή 10 μήνες και στη συνέχεια θα είναι σε κατοίκον περιορισμό.

Το χρονικό της δολοφονίας

Στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η 30χρονη Reeva Steenkamp είχε αποφασίσει να κάνει έκπληξη στον σύντροφο της, Οscar Pistorius. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο “Blade Runner”, κοιμόταν, άκουσε το θόρυβο και επειδή φοβήθηκε πυροβόλησε στο σκοτάδι με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της συντρόφου του.

Οι έρευνες έδειξαν πως ο Pistorius είχε λογομαχήσει νωρίτερα με την Steenkamp, ενώ η κοπέλα βρέθηκε νεκρή πίσω από την πόρτα του μπάνιου με τα χέρια τυλιγμένα στο κεφάλι της, προφανώς για να προστατευθεί από τους πυροβολισμούς. Ο Pistorius, μάλιστα, φορούσε τα τεχνητά μέλη στα πόδια του.

Το δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε πως ο Pistorius δεν σκότωσε την Steenkamp από πρόθεση αλλά από αμέλεια και κάπως έτσι δικάστηκε σε 5 χρόνια. Να υπογραμμιστεί το γεγονός πως ο 28χρονος αθλητής αντιμετώπιζε ποινή από πρόστιμο (!) μέχρι 15 χρόνια κάθειρξης...