Οι gay ρόλοι στην ελληνική τηλεόραση

Ο Καπουτζίδης δεν ήταν ο πρώτος που έσπασε τα στερεότυπα.
Οι gay ρόλοι στην ελληνική τηλεόραση



Αν βλέπεις «Εθνική Ελλάδος» τις Τρίτες θα ξέρεις ήδη ότι ο ρόλος του Γιώργου Καπουτζίδη στη νέα του σειρά είναι gay και ότι είναι από τις σπάνιες φορές που βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση έναν τέτοιο χαρακτήρα απαλλαγμένο από τα κλασσικά στερεότυπα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Καπουτζίδης δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι αυτός ήταν και ο σκοπός του

Γιατί όπως και να το κάνουμε, η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης έχει δείξει ότι οι χαρακτήρες ομοφυλοφίλων κατά έναν περίεργο λόγο αποδίδονται με κωμικά στοιχεία. Είτε θα παρουσιάζονται σαν καρικατούρες, είτε θα είναι ακραία θηλυπρεπείς, είτε θα έχουν κάποιο ανόητο όνομα, είτε θα φοράνε φαντεζί ρούχα κλπ κλπ. 

Όμως γιατί εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος πλέον έχει αντιληφθεί ότι gay μπορεί να είναι o οποιοσδήποτε; Gay μπορεί να είναι και ο γιάπης και ο χεβιμεταλάς και ο αναρχικός, και ο αστυνομικός, και ο κρεοπώλης της γειτονιάς μας, και ο παντρεμένος οικογενειακός φίλος με τα τρία παιδιά, και ο πλακατζής συμφοιτητής μας, και ο nerd συνάδελφος και ο αδελφός μας που συχνάζει στα μπουζούκια. 

Η εμμονή των Ελλήνων στα στερεότυπα είναι ανεξήγητη και έχουμε και πρόσφατα παραδείγματα, όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι μέσα στα χρόνια υπήρξαν και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις.

Υπήρξαν, δηλαδή, δημιουργοί όπως και ο Καπουτζίδης οι οποίοι αγνόησαν τα κλισέ και παρουσίασαν ρεαλιστικούς και προσγειωμένους gay χαρακτήρες.  

Δύο Ξένοι (1997-1999)

Ούτε η Βανδή δεν κατάφερε να κάνει straight τον Αλέξανδρο Ρήγα και τηλεοπτικό Τόλη Σιδεράτο. Άνθρωπος της τηλεόρασης, εξαιρετικά ευφυής και gay. 

Κλείσε τα Μάτια (2002-2004)

Ποιος θα ξεχάσει το πρώτο gay φιλί που είδαμε στο «Κλείσε τα μάτια»;  Ναι, αυτό εδώ που έδωσαν ο Κώστας Κάππας με τον Περικλή Ασημακόπουλο και σόκαρε το ΕΣΡ με αποτέλεσμα να επιβάλλει πρόστιμο στο σίριαλ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Καφέ της Χαράς (2003-2006)

Όταν ο Χρήστος Μάντακας, ο πρώην άντρας της Χαράς γνωστός ως Αστέρης Νεγρεπόντης εμφανίστηκε στο Κωλοκοτρονίτσι όλα τα κοριτσόπουλα τρελάθηκαν. Ψηλός, μελαχρινός, αθλητικός τύπος και γενικώς ό,τι πιο σέξι κυκλοφορούσε στο χωριό. Κι όμως gay. 

Δυο Μέρες Μόνο (2005-2007)

Ένα χρόνο μετά το «Κλείσε τα Μάτια» είδαμε το πρώτο ζευγάρι λεσβιών στην ελληνική τηλεόραση πάλι από τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη στη σειρά «Δυο Μέρες Μόνο». Η Σοφία Φαραζή και η Αλεξία Καλτσίκη ήταν δυο όμορφα φυσιολογικά κορίτσια που μεγάλωναν μαζί ένα παιδί. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Εντάξει, μην το δένεις και κόμπο ότι όλα είναι τόσο απλά, Παπακαλιάτης είναι αυτός. Γιατί πατέρας του παιδιού είναι ο Πυρπασόπουλος.  

Υπέροχα Πλάσματα (2007-2008)

Και μιας και τον αναφέραμε είναι δυνατόν να μην θυμάσαι τον Γιώργο Πυρπασόπουλο στα «Υπέροχα Πλάσματα»; Ο Μπίλι ήταν το παιδί της διπλανής πόρτας και είχε μάλιστα μηχανόβιο φίλο που τον πολιόρκησε μέχρι τέλους. Τα κωμικά στοιχεία που μπορεί να διέκρινες ήταν ενταγμένα στην πλοκή και στο όλο σουρεάλ πλαίσιο που έθεσε η Μυρτώ Κοντοβά.  

Μίλα μου βρώμικα (2009-2010)

Η Κοντοβά επανήλθε με την τηλεοπτική Τέρη, τη Βασιλική Κακοσαίου η οποία υποδύθηκε τη λεσβία. Ένα πανέμορφο κοινωνικό κορίτσι της παρέας.  

Ηρωίδες (2015)

Ο Χάρης Αττώνης είναι η αδυναμία μου και είναι ένας καταπληκτικός ηθοποιός γνωστός στο θεατρικό κοινό. Στη σειρά «Ηρωίδες» υποδύεται τον gay που βρίσκεται σε μια σχέση που περνάει κρίση και αναζητάει τον έρωτα. Χωρίς υπερβολές. 

Ειδική μνεία: Δεν μπορούμε βέβαια να μην κάνουμε ειδική αναφορά στον Γιάννη Μπέζο και τους «Απαράδεκτους». Όσο «γραφικός» και να ήταν ο ρόλος του οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το 1991 η παρουσία ενός gay χαρακτήρα ήταν όντως κάτι πρωτοποριακό.