Αυτές οι γιορτές είναι γεμάτες μουσική (Μέρος 2ο)

O Στάθης, η Μαριέττα, η Ειρήνη, o Gautier και η Εστερίνα σε Χριστουγεννιάτικη διάθεση!
Αυτές οι γιορτές είναι γεμάτες μουσική (Μέρος 2ο)



Ήξερες ότι ο Στάθης Δράκος από τους Minor Project πέρασε την πιο καταστροφική Πρωτοχρονιά της ζωής του το 2013 βλέποντας Σεφερλή και τρώγοντας γαριδάκια; Ότι η Μαριέττα Φαφούτη θέλει απεγνωσμένα από τον Άη-Βασίλη ένα μαγικό στικάκι ενώ η Ειρήνη Σκυλακάκη ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο; Εγώ πάντως δεν γνώριζα ότι ο Gautier το 2015 θέλει να κάνει περισσότερη γυμναστική γιατί μια χαρά καλλίγραμμος μου φαίνεται ο άνθρωπος, ούτε ότι η Εστερίνα -το κορίτσι με το πιο γλυκό χαμόγελο- θα ήθελε να χαμογελάει πιο πολύ. Αυτό που ήξερα με σιγουριά, ήταν ότι όλοι οι παραπάνω άνθρωποι (μαζί με αυτούς ΕΔΩ) μπορούν να σου δώσουν το πιο μοναδικό Χριστουγεννιάτικο δώρο, τη μουσική τους. Με αυτή την αφορμή, τους έκανα έξι καθόλου σοβαρές Χριστουγεννιάτικες ερωτήσεις και ορίστε οι απαντήσεις που πήρα:

Ποιο ήταν το highlight του 2014 σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο;

Στάθης: Δεν μπορώ να κρίνω με βάση την επιτυχία, ή την ανταπόκριση που είχε (ή δεν είχε), αλλά αυτό που δε μπορώ να ξεχάσω με τίποτα, είναι η συνεργασία μου με τη Θετική Φωνή, το Μόνιμο Κάτοικο και τη Μαρία Καρέτσου, για τη δημιουργία του κομματιού «Όπως Τότε», το τραγούδι για την Παγκόσμια ημέρα Aids.

Μαριέττα: Οι καλοκαιρινές διακοπές! Πάργα με αδερφές, κολλητούς και μωρά, Σύρος με μπάντα και τσούρμο φίλους, Χανιά πάλι με τσούρμο. 5-5 σε κάθε δωμάτιο και αγάπη, γέλιο και βλακείες μέχρι τον ουρανό!

Ειρήνη: Η ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ μου «Before Dawn». Ήταν απίστευτη εμπειρία γιατί το ηχογραφήσαμε σε μεγάλο βαθμό live και με αυτόν τον τρόπο ένιωσα πολύ έντονα την δημιουργική αλληλεπίδραση πολλών υπέρ-ταλαντούχων ανθρώπων πάνω στα τραγούδια μου. Είμαστε πλέον μία πολύ δεμένη ομάδα φίλων που ασχοληθήκαμε  με αυτό το project και το μουσικό αυτό δέσιμο είναι για εμένα το απόλυτο highlight του 14.

Gautier: Το 2014 είχε πολλές εξελίξεις! Σίγουρα μια από αυτές ήταν η συνεργασία με την Μαριέττα στο «You give me love» όπως και οι ζωντανές εμφανίσεις σε όμορφους συναυλιακούς χώρους (Fuzz, Gazarte, Gagarin, Κήπο του Μεγάρου...).

Εστερίνα: Από μικρό χάζευα με τη σκέψη πως μια μέρα θα κρατήσω στα χέρια μου το δίσκο που θα έχει τα τραγούδια μου. Όταν αυτό συνέβη στις αρχές του χρόνου ακόμα και ο τίτλος του-«We got music» ήταν, είναι και θα είναι καθοριστικός σαν ανάμνηση forever.

Τα Χριστούγεννα του μικρού Gautier!

Ποιο ήταν το ηθικό δίδαγμα που πήρες το 2014;

Στάθης: Μπορεί να ακουστεί κάπως mainstream, αλλά αυτό που έμαθα είναι πως αν βάλεις έναν στόχο και αφοσιωθείς σε αυτόν, όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά ακόμα και αν δεν συμβούν, θα ξέρεις πως η προσπάθειά σου σε έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο, αλλά και άνθρωπο που καταφέρνει να ζει αυτό που θέλει να ζει. Δεν είναι μικρό πράγμα.

Μαριέττα: Πως η προσαρμοστικότητα είναι η μεγαλύτερη αρετή. Το πόρισμα βγήκε ύστερα από μελέτη του Στάθη Δράκου σε σχέση με τον ύπνο. Κατά τη μελέτη αυτή ο Στάθης ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφερνε και κοιμόταν σαν πουλάκι. Συγκεκριμένα κατάφερε και κοιμόταν σαν στο κρεβάτι του, στην παραλία, στο αυτοκίνητο, στο πάτωμα, πάνω σε μαξιλάρια που άνοιγαν στη μέση κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτω από συνθήκες φασαρίας, κάπνας, σαματά. Και αυτό είναι ευτυχία.

Ειρήνη: Το ηθικό δίδαγμα που αποκόμισα το 2014 και που πρέπει να προσπαθήσω να θυμάμαι είναι ότι οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στο συναίσθημα αλλά και στην ψυχραιμία και στη  λογική (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.)  

Gautier: Το ηθικό δίδαγμα; Χμ...είναι τόσα πολλά! Σίγουρα ότι τα εμπόδια στον δρόμο για την υλοποίηση των ονείρων είναι πολλά!

Εστερίνα: Να αγαπώ χωρίς να φοβάμαι.

Ποιες είναι οι New Year’s Resolutions που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σου για το 2015;

Στάθης: Χμ.. Νομίζω πως θα προσπαθήσω να σταματήσω να γκρινιάζω για όσα δεν έχω καταφέρει, αλλά να είμαι χαρούμενος με όλα αυτά τα οποία έχω καταφέρει είτε με την αξία μου, είτε από τύχη. Αν καταφέρω να το κάνω αυτό, δε θέλω τίποτα άλλο από τη ζωή μου. Άντε, ίσως λίγο έρωτα.

Μαριέττα: Πρώτο και πάνω απ' όλα να έχουμε την υγεία μας. Και μετά. Να μάθω να παίζω κιθάρα. Να φτιάξω τις ώρες του ύπνου μου. Να πάνε όλα καλά και να κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος μας. Να κρατήσω δίαιτα για πάνω από 5 μέρες. Να μάθω να σφυρίζω.

Ειρήνη: Να δείχνω περισσότερο την αγάπη μου στους ανθρώπους μου, να μη στενοχωριέμαι με επουσιώδη πράγματα και να μην αγχώνομαι τόσο.

Gautier: Να βγαίνω πιο συχνά, να κάνω περισσότερες εμφανίσεις, περισσότερη γυμναστική...ε, τι άλλο;

Εστερίνα: Να χαμογελάω περισσότερο στους φίλους μου. Να ακούω περισσότερο απ’ όσο μιλάω. Όλα θα γίνουν και αν δεν γίνουν στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Ποια ήταν τα πιο καταστροφικά Χριστούγεννα που πέρασες;

Στάθης: Δεν έχω περάσει ποτέ «καταστροφικά» Χριστούγεννα. Ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί κάπως μίζερη η Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2013, που την περάσαμε στο σπίτι της Κλαίρης τρώγοντας γαριδάκια και βλέποντας Σεφερλή. Ναι, τώρα που το σκέφτομαι είναι κάπως καταστροφικό.

Οι φωτογραφίες του Στάθη από τη  «μίζερη παραμονή του 2013»

Μαριέττα: Νομίζω εκείνα των τελευταίων 10 χρόνων. Καταστροφικά για τους άλλους δηλαδή. Γιατί εγώ περνάω τέλεια ξεπροβοδίζοντας τις αδερφές μου και τους φίλους μου ώστε να πάνε να παρτάρουν και να μείνω εγώ πίσω με λαζάνια και dvd. Φέτος βέβαια όλα αλλάζουν γιατί όχι μόνο θα βγω από το σπίτι αλλά κάνουμε την αλλαγή της χρονιάς έχοντας ένα μεγάλο live party στο Gazarte μία ώρα ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα. Δέχτηκα μόνο με τον όρο να μου έχουν λαζάνια στο καμαρίνι.

Να πώς περνάει η Μαριέττα την Πρωτοχρονιά της την τελευταία δεκαετία.

Ειρήνη: Όταν πήγαινα πρώτη γυμνασίου είχαμε κανονίσει να περάσουμε τα Χριστούγεννα  οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη, όπου ζει ο αδερφός της μαμάς μου με την οικογένειά του.  Όμως, όσο πλησίαζαν οι ημέρες, η γρίπη καραδοκούσε . Έτσι, στο αεροδρόμιο λίγο  πριν περάσουμε την πύλη,  η αδερφή μου ανέβασε τόσο υψηλό πυρετό, που οι γονείς μας , προς μεγάλη μας απογοήτευση , αποφάσισαν να αναβάλουν το ταξίδι. 'Έτσι, γυρίσαμε άδοξα  στο σπίτι μας όπου μέχρι το βράδυ, φλεγόμαστε και οι τέσσερις από πυρετό και γρίπη. Το ταξίδι ματαιώθηκε για τα καλά και τα Χριστούγεννα μας βρήκαν όλους  στο κρεβάτι του πόνου.

Gautier: Συνήθως είναι καλά τα Χριστούγεννα με την οικογένεια. Δεν έχει τύχει ακόμη να είναι καταστροφικά! Αν και ξέρω ότι για πολλούς, τα Χριστούγεννα και όλο το «τώρα πρέπει να είσαι ευτυχισμένος» δεν τους λέει και πολλά! Εγώ πάντως πιστεύω ότι οι γιορτινές αυτές μέρες είναι –κυρίως για τα παιδιά- μέρες κατά τις οποίες μπορούν να μαγευτούν, να χαρούν, να νοιώσουν στοργή και να γεμίσουν με αναμνήσεις.

Εστερίνα: Πριν από 20 χρόνια όταν μου επιβεβαίωσαν πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Εννοώ πως έτσι και αλλιώς έπρεπε να το είχα καταλάβει γιατί δεν είχαμε τζάκι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου Χριστουγεννιάτικο τραγούδι;

Στάθης: Είναι δύσκολο να διαλέξω ένα, μιας και λατρεύω ότι υπάρχει σε Frank Sinatra, Ella Fitzerald και όλα αυτά τα ξεχασμένα της pop jazz που συνηθίζουμε να ακούμε τις γιορτές. Μάλλον ωστόσο θα διάλεγα το «War is Over» του John Lennon.

Μαριέττα: Το «It must be Santa» του Bob Dylan γιατί πεθαίνουμε στα γέλια κάθε φορά που το τραγουδάμε με την μπάντα.

Ειρήνη: Το αγαπημένο μου Χριστουγεννιάτικο τραγούδι είναι το «War is Οver» του John Lennon.  Λατρεύω επίσης με το  «Don't Shoot Me Santa» των Κillers.

Gautier:  Last Christmas I gave you my heart...το ξέρεις, το αγαπάς, έχεις βαρεθεί να το ακούς, το μισείς αλλά γελάς και ξανά από την αρχή.

Εστερίνα: Αγαπημένο το «Βaby it’s cold outside» από Louis Armstrong & Velma Middleton.

Τι δώρο θα ζητούσες σήμερα από τον Άη-Βασίλη;

Στάθης: Θα φανώ περισσότερο ρεαλιστής φέτος από ότι τις υπόλοιπες χρονιές. Κάθε χρόνο ζητώ αγαθά όπως Ειρήνη, ή η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου, πράγματα που ίσως είναι ουτοπικά. Φέτος θα ζητήσω ηρεμία, κατανόηση και ένα τέλος στην αδικία που καλείται να αντιμετωπίσει η γενιά μας ως δεδομένη και μη αναστρέψιμη.

Μαριέττα: Θα ήθελα ένα μαγικό στικάκι που όταν το χάνω να μπορώ να το πάρω τηλέφωνο για να δω που είναι. Πρέπει να είμαι ο άνθρωπος που έχω χάσει τα περισσότερα στικάκια στον κόσμο.

Ειρήνη: Θα του ζητούσα ένα πλυντήριο/στεγνωτήριο για το καινούργιο μου σπίτι.

Gautier: Να πάει όλα του τα δώρα στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη! Εμείς πήραμε!

Εστερίνα: Μια βόλτα με το έλκηθρο .

Τα Χριστουγεννιάτικά μου δώρα από μένα για σένα:

Μπορείς να δεις τους αγαπημένους μου μουσικούς στο Gazarte στην Αθήνα τις παρακάτω ημερομηνίες:

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ειρήνη Σκυλακάκη, η Μαριέττα Φαφούτη και η Εστερίνα θα τραγουδήσουν  για το τριώροφο πάρτι του Pepper 96.6

Την 1 Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά μετά τις 12:00) η Μαριέττα Φαφούτη θα καλωσορίσει το νέο χρόνο με guests τον Gautier, τον Στάθη Δράκο και την Κατερίνα Ντούσκα.

Υ.Γ.: Στη φωτογραφία που βρίσκεται σε περίοπτη θέση θα βρεις την μικρή Εστερίνα και το τρελό της δέντρο!

Κείμενο: Νάνσυ Φαφούτη