Είδαμε την πρεμιέρα της Μελέτη: Τι είπε, τι έκανε και πόσο άρεσε τελικά

Το "Hashtag" είναι όντως κάτι διαφορετικό;
Είδαμε την πρεμιέρα της Μελέτη: Τι είπε, τι έκανε και πόσο άρεσε τελικά



Το βράδυ της Τρίτης, έκανε επιτέλους πρεμιέρα το πολυαναμενόμενο "Hashtag". Η Ελεονώρα Μελέτη έκανε το όνειρο της πραγματικότητα. Να μας δείξει, έστω και μετά από 9 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας, πoια πραγματικά θέλει να είναι (ή τουλάχιστον αυτό καταλάβαμε από τον πρόλογό της στο live). 

Πρώτο πλάνο της εκπομπής η ίδια, με αυστηρό στυλ τόσο στην εμφάνιση όσο και στον λόγο. Στιλιστικά παρέπεμπε εκπληκτικά σε Madonna στο τραγούδι Erotica. Βέβαια, με την απόφαση της να ντυθεί τόσο αυστηρά φάνηκε η υπερπροσπάθειά της να περάσει ένα πιο "ειδησεογραφικό" προφίλ, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έδειχνε τους κοιλιακούς της στην Ελένη. Είναι λίγο υποκριτικό να βάλεις και κουστούμι, να μαζέψεις και τα μαλλιά κότσο, να βάλεις και πουκάμισο για να κάνεις αυτό που λέμε σοβαρή εκπομπή. Ο λόγος της ωστόσο μας άρεσε σαφώς περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τηλεοπτική της εμφάνιση τα τελευταία χρόνια.  

Η εκπομπή δεν ήταν κακή. Πρόκειται πράγματι για μια καινούργια πρόταση, αρκετά ακραία αλλά αυτό είναι που την κάνει ίσως ενδιαφέρουσα. Βιωματική, προχωρημένη, με πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήματα που σίγουρα μας έχουν απασχολήσει όλους. Η παρουσιάστρια δεν θύμιζε καθόλου την κουρασμένη Ελεονώρα της μεσημεριανής ζώνης του Star, έδειξε όρεξη για δουλειά και πάνω από όλα φάνηκε χαρούμενη για αυτό που μας παρουσιάζει.

Η απόφαση της ωστόσο να κάνει χρήση κάνναβης μπροστά στην κάμερα, σχολιάστηκε αρνητικά από μεγάλη μερίδα των τηλεθεατών και πραγματικά δεν ήταν κάτι που εξυπηρετούσε τελικά τον σκοπό της εκπομπής. Όπως ένας ηθοποιός, για παράδειγμα, δεν γίνεται χρήστης ναρκωτικών για να υποδυθεί τον ναρκομανή, έτσι και η Ελεονώρα δεν ήταν απαραίτητο να σκάσει μπάφο μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό ή να φάει space cake για να μας πει πως νιώθει κάποιος που παίρνει -ελαφρά- ναρκωτικά για πρώτη φορά... Εκεί ακριβώς, όμως, η παρουσιάστρια έχει στηρίξει ολόκληρη την εκπομπή της: Στο "πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε". Γι΄αυτό άλλωστε θα την δούμε να κάνει πιάτσα σαν πόρνη, να χορεύει pole dancing και άλλα πολλά. Χρειάζεται το βιωματικό πλάνο για να γίνει αυτή η εκπομπή; Ή μήπως όλα αυτά γίνονται για να προκαλέσει και να τσιμπήσει νούμερα; Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθούμε αφού δούμε μερικά hastag ακόμα. Το #ελευθερία πάντως δεν μας έπεισε για την χρησιμότητα των επίμαχων πλάνων...  

Tα θέματα σχετικά με το hashtag #ελευθερία που παρουσιάστηκαν στην πρώτη εκπομπή, δεν μας εξέπληξαν ιδιαίτερα μιας και σχεδόν όλη η σκαλέτα της εκπομπής είχε διαρρεύσει τόσο από την ίδια την παρουσιάστρια όσο και από τους συνεργάτες της και τα αλλεπάλληλα δελτία τύπου. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν η ελευθερία περιορίζεται μόνο στα ναρκωτικά και την σεξουαλικότητα. Η απάντηση είναι απλή. Η εκπομπή δεν σχετιζόταν γενικά με όλες τις ελευθερίες αλλά με αυτές που δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Ήταν βέβαια σούπερ υπερβολικό να γίνει συνέντευξη με γκέι ζευγάρι "πλάτη" και με αλλοίωση φωνής! Το ταμπού αυτό έχει καταρριφθεί (αλίμονο!) στην Ελλάδα του 2014 και έχει μπει ακόμα και στη ζώνη υψηλής θεαματικότητας με πρωταγωνιστικούς ρόλους γκέι ζευγαριών σε "οικογενειακά σήριαλ". Κάπου εκεί χάθηκε λίγο το θέμα. Το δικαίωμα στον γάμο και στην υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου σου (σε έναν γκέι γάμο) είχαν λόγο ύπαρξης στο #ελευθερία αλλά χάθηκαν τελικά μέσα σε όλα τα άλλα. 

Η ποιότητα της παραγωγής είχε τα προβληματάκια της, τόσο σε επίπεδο ήχου όσο και εικόνας (Πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως πρόκειται για το πιλοτικό επεισόδιο) αλλά σίγουρα είναι ευχάριστο να γίνονται προσπάθειες να βγει η κάμερα από το στούντιο (το πρώτο μέρος της εκπομπής γυρίστηκε στην Ολλανδία) και να υπάρχει φιλοδοξία για κάτι πρωτοποριακό. Είναι ωραίο να βλέπεις τι γίνεται και έξω από το "σπίτι" σου (ίσως βέβαια δεν είναι πολύ ωραίο να βλέπεις σε κάθε πλάνο την παρουσιάστρια). Το νεοσύστατο κανάλι Ε, τόλμησε και έδωσε την ευκαιρία σε κάτι πραγματικά καινούργιο (αν και μας θύμισε λίγο τα τρέιλερ του Vice). Αυτό να λέγεται.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια αξιοπρεπή προσπάθεια της Ελεονώρας Μελέτη και της ομάδας της, με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Η δυνατότητα που έχει το concept να αλλάζει θέμα σε κάθε επεισόδιο, τους δίνει την ευκαιρία δημιουργίας μιας εκπομπής από το μηδέν. Και το hastag μέσα από το οποίο επικοινωνεί με τους χρήστες του διαδικτύου είναι ευρηματική ιδέα...

Η επόμενη εκπομπή που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 13/11 θα έχει #νύχτα. Για να δούμε.