Pink Floyd: 10 πράγματα που (ίσως) δεν ήξερες για τη μπάντα που άλλαξε τη μουσική

Pink Floyd: 10 πράγματα που (ίσως) δεν ήξερες για τη μπάντα που άλλαξε τη μουσική



Είναι η μεγαλύτερη (καθολικά αναγνωρισμένη) μπάντα όλων των εποχών. Είναι η μπάντα των ψυχεδελικών ήχων και των "φορτισμένων" στίχων. Είναι η μπάντα των αρτιστίκ ή εκκεντρικών εξωφύλλων, του πειραματισμού, των πρωτοποριακών live. Ήταν η μπάντα των λίγων και των όλων, των "ψαγμένων" και των mainstream. 

Ένα intro
Τα πρώτα χρόνια, αυτά του Syd Barrett, παίζουν καθαρή ψυχεδέλεια, καταφέρνοντας να τη φέρουν στο πικ- απ ακόμα και όσων δεν ασχολούνται καν με το είδος. Τα παραισθησιογόνα θα στερήσουν όμως τη θέση του αρχηγού των Pink Floyd από την μπάντα, του οποίου τη θέση θα πάρει ο David Gilmour. 

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία τους έρχεται το 1973 με το album "Dark side of the moon", ένα album που γίνεται παγκόσμιο best-seller, φθάνοντας στην κορυφή στο Billboard 200 για μια εβδομάδα. Το αξιοσημείωτο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι παραμένει στην λίστα για 741 εβδομάδες, δηλαδή για 14 περίπου χρόνια (!).

Επόμενη τεράστια επιτυχία των Pink Floyd είναι το θρυλικό διπλό album "The Wall", το οποίο είναι μέχρι και σήμερα το καλύτερο σε πωλήσεις διπλό album στην ιστορία της μουσικής. 

Η μπάντα ουσιαστικά δεν διαλύεται ποτέ (ή διαλύεται πάντα). Ακόμα και οι μεγάλες τους αποχωρήσεις, με κάποιο τρόπο "καλύπτονται" από τις κατά καιρούς επανενώσεις. Το φανατικό κοινό τους από όλο τον κόσμο, όλων των ηλικιών και μουσικών κατευθύνσεων, αναμένει μια επιστροφή τους στη σκηνή (με τον Roger Waters), όπως συνέβη και πριν 10 χρόνια, στη μεγαλύτερη σε όγκο συναυλία τους στο Λονδίνο. Μόνο που τώρα θα λείπει Richard Wright.

10 πράγματα που (ίσως) δεν ήξερες για τους Pink Floyd
-Η πρώτη φορά που τα μέλη της μπάντας (με εξαίρεση φυσικά τον Syd Barrett) δοκίμασαν whiskey, ήταν όταν τους έδωσε η Janis Joplin, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας, το 1967.

Stanley Kubrick τους ζήτησε το album "Atom Heart Mother" για soundtrack της ταινίας του "A Clockwork Orange". Οι Pink Floyd αρνήθηκαν.

-Στο τραγούδι του 1975, ο Roger Waters γράφει "You bought a guitar to punish your ma". Ωστόσο στην περίπτωση του Waters, η μητέρα του, του είχε αγοράσει η ίδια την πρώτη του κιθάρα, περίπου 20 χρόνια πριν.

-Μετά τη συναυλία τους το 2005, ως ενωμένη μπάντα, ο David Gilmour, δήλωσε "Όλο αυτό ανήκει πια στο παρελθόν. Το έκανα και δεν το επιθυμώ άλλο".

-Έχει υπολογισθεί ότι 1 στους 12 ανθρώπους στον κόσμο, έχει ένα αντίγραφο του album "Dark Side Of The Moon".

-Tα μέλη της μπάντας εμπνεύστηκαν το όνομά της, από τους Pink Anderson και Floyd Council, αμερικανούς μπλουζίστες.

-Οι Roger Waters, Nick Mason και Richard Wright γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο, το 1963, όταν σπούδαζαν και οι τρεις αρχιτέκτονες.

-Το live album με τίτλο "Delicate Sound of Thunder", που κυκλοφόρησε το 1988, ήταν ο πρώτος rock δίσκος που πέχτηκε ποτέ στο διάστημα.

-Τα διάφορα ζώα που υπάρχουν στις εικονογραφήσεις τους, έχουν ονόματα. Το γουρούνι για παράδειγμα λέγεται Algie και η αγελάδα, Lulubelle III.

-Για την ηχογράφηση του "The Dark Side of the Moon", χρησιμοποιήθηκαν εκτός από κλασικά όργανα, και ήχοι όπως παλιά ξυπνητήρια, ή ο θόρυβος ενός τεχνικού να τρέχει μέσα στο στούντιο. 

Ακόμα, ανάμεσα στα τραγούδια, ακούγονται κάποιοι διάλογοι. Ο Waters, κάρτες ερωτήσεων που είχαν σχέση με τα θέματα των τραγουδιών. Ύστερα μάζεψε περαστικούς και τους έδειχνε τις κάρτες ηχογραφώντας ενιαία τις απαντήσεις τους.

Διάβασε εδώ για ζωή και το τέλος του διασημότερου ράπερ Tupac,  μέσα από 8 ατάκες του ίδιου.

Tags: