Oliver Hardy: Η άγνωστη ιστορία του τροφαντού Babe από το αχτύπητο δίδυμο Ο Χοντρός και ο Λιγνός!

Διάσημος μασώνος, γυναικάς κι άπιστος,λάτρευε το τσιγάρο και το καλό φαγητό!
Oliver Hardy: Η άγνωστη ιστορία του τροφαντού Babe από το αχτύπητο δίδυμο Ο Χοντρός και ο Λιγνός!



Τι κι αν ελάχιστοι γνωρίζουν τα ονόματα τους, «Ο Λιγνός και ο Χοντρός» έχουν χαρίσει σε εκατομμύρια κόσμο αξέχαστες στιγμές γέλιου. Ο Oliver Hardy ήταν ο «Χοντρός» από το περίφημο κωμικό δίδυμο του βωβού κινηματογράφου, και το έτερον ήμισυ, ο «Λιγνός», δηλαδή, ήταν ο Laurel Stan. Μαζί έμελλε να γράψουν ιστορία ως το πρώτο – και το τελευταίο- ντουέτο του σινεμά μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα, με αφορμή την επέτειο θανάτου του Hardy, σου παρουσιάζουμε την άγνωστη ιστορία του Χοντρού που θα σε αφήσει με το στόμα ανοικτό!

Όσο γκαφατζής και χιουμορίστας ήταν στους ρόλους του, τόσο ιδιόρρυθμος ήταν στην προσωπική του ζωή. Ένα πλάσμα γεμάτο αντιθέσεις που από μικρή ηλικία ήταν ξεκάθαρο τι ήθελε να κάνει. Σε αντίθεση, βέβαια, με το μέλλον του, που κάθε άλλο παρά ευοίωνο ήταν.

Ο Hardy γεννήθηκε το 1892 στο Harlem της Georgia, ΗΠΑ, από πατέρα βετεράνο αξιωματικό και μητέρα αριστοκρατικής καταγωγής. Το κανονικό του όνομα ήταν Norvell, αλλά το άλλαξε σε Oliver (όπως έλεγαν τον πατέρα του) τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Τόσο η απώλεια του πατέρα του, που πέθανε λίγους μήνες μετά τη γέννηση του, όσο και ο θάνατός του μεγάλου του αδερφού Sam από πνιγμό στιγμάτισαν τον Hardy βαθύτητα (η ειρωνεία είναι ότι τον έσωσε, αλλά δεν μπορούσε να τον επαναφέρει), κι είναι ουσιαστικά οι λόγοι που τον οδήγησαν να στραφεί στον χώρο της μουσικής!

Μεγαλώνοντας, καθότι ατίθασος, τον είχαν στείλει σε στρατιωτικά κολέγια, από τα οποία έπαιρνε αποβολή κάθε 6 μήνες. Με αποκορύφωμα να εγκαταλείψει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να τραγουδάει κρυφά μαζί με μια μπάντα. Η μητέρα του το έμαθε, κι αναγνωρίζοντας το ταλέντο του γιου της, αποφάσισε να τον βοηθήσει, στέλνοντας τον στην Ατλάντα για μαθήματα φωνητικής και μουσικής. Όμως, κι εκεί δεν έμεινε για πολύ αφού εγκατέλειψε κι αυτά τα μαθήματα για να κάνει εμφανίσεις στο θέατρο Alcazar έναντι 3,5 δολαρίων την εβδομάδα.

Τότε αποφασίζει να αλλάξει το όνομα του ως φόρο τιμής στον πατέρα του, ενώ οι περισσότεροι τον γνωρίζουν με τα παρατσούκλια του "Ollie" και "Babe". Το δεύτερο προέρχεται από έναν Ιταλό μπαρμπέρη, στα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο που δούλευε, που μετά το ξύρισμα όταν τον πούδραρε του έλεγε "That's nice-a baby!". Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, μιμούμενοι τον μπαρμπέρη, κράτησαν την ατάκα, κι έκτοτε κ ο ίδιος αποδέχθηκε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Μάλιστα στις πρώτες του δουλειές αναφέρεται ως Babe Hardy!

Ξεκίνησε δουλεύοντας σε ένα σινεμά, όπου έκανε όλες τις δουλειές: έβαζε τις ταινίες να παίζουν, έκοβε εισιτήρια, ήταν επιστάτης και…διευθυντής! Σύντομα έγινε τόσο εμμονικός με τη βιομηχανία του κινηματόγραφου, ενώ ήταν πεπεισμένος ότι αυτός θα ήταν πολύ καλύτερος στο πανί. ‘Ετσι, ένας φίλος του τον προέτρεψε να μετακομίσει στο Jacksonville της Florida, όπου γυρίζονταν πολλά φιλμ. Το 1913, μόλις ενηλικιώνεται, παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Την ημέρα δουλεύει στην εταιρεία παραγωγής ταινιών βωβού κινηματογράφου της Lubin ως φροντιστής και βοηθός πλατό, και το βράδυ ως τραγουδιστής και διασκεδαστής σε καμπαρέ. Μάλιστα, λέγεται ότι τότε γίνεται μέλος της Μασονικής στοάς, κάτι που παραδέχθηκε σε συνέντευξη του χρόνια αργότερα.

Ένα χρόνο αργότερα γνωρίζει και παντρεύεται την πρώτη του σύζυγό, Madelyn Saloshin(φωτο κάτω), ενώ λίγους μήνες μετά κάνει την πρώτη του ταινία Outwitting Dad. Από το 1914 μέχρι το 1917, ο Hardy πρωταγωνίστησε σε 177 ταινίες. Ενώ, οι σωματικές του διαστάσεις (ύψος 1,85μ. – βάρος 136kg.) θεωρούνται αποτρεπτικές για μια ευρεία γκάμα ρόλων, εκείνος κάνει την ανατροπή παίζοντας ήρωες, κακούς ακόμα και γυναικείους χαρακτήρες.

Μετά που κλείνει η εταιρεία Lubin (1917), μετακομίζει στην Νέα Υόρκη. Εκεί εργάζεται ως ανεξάρτητος ηθοποιός σε διάφορα κινηματογραφικά στούντιο, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με διάφορους μίμους του Charlie Chaplin (Billy West, Jimmy Aubrey, Larry Semon, Charley Chase).

Μετά την Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια είναι η επόμενη στάση του ηθοποιού. Ανάμεσα στο 1918 και το 1923 θα πρωταγωνιστήσει σε 40 ταινίες τελειοποιώντας τον ρόλο του…χοντρού. Το 1921 χωρίζει από την πρώτη σύζυγό του, για να παντρευτεί την ηθοποιό Myrtle Reeves (φωτό κάτω). Όμως, κι αυτός ο γάμος θα έχει την κατάληξη του πρώτου, καθώς ο Hardy κάθε άλλο παρά πιστός ήταν.

Το 1925 θα είναι μια καθοριστική χρονιά γι αυτόν. Κάνει ένα πέρασμα στην ταινία Yes, Yes, Nanette! σε σκηνοθεσία του Stan Laurel. Είναι η πρώτη τους γνωριμία. Τον επόμενο χρόνο, ο Laurel θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Hardy σε ένα φιλμ λόγω τραυματισμού του δεύτερου από ένα καυτό μπούτι αρνιού που έπεσε πάνω του! Αυτή η ταινία επρόκειτο να είναι η πρώτη που θα παίζανε μαζί, χωρίς να έχουν κοινές σκηνές (είπαμε τραυματισμένος!).

Το 1927 θα αρχίσουν συμπρωταγωνιστούν σε 3 ταινίες. Ο υποδιευθυντής των στούντιο που δούλευαν, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του κοινού στις κοινές σκηνές τους, τους έκανε ομάδα. Το δίδυμο του Χοντρού και του Λιγνού, ή όπως ήταν ο κανονικός τίτλος “Laurel & Hardy”, είχε μόλις δημιουργηθεί και μέχρι το τέλος του ίδιου έτους είχαν τις δικές τους ταινίες.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 40, ήταν το πιο αγαπητό κωμικό δίδυμο του κόσμου τόσο ως stars του βωβού κινηματογράφου όσο και του έγχρωμου. Ο Hardy εμφανίστηκε σε πάνω από 250 ταινίες, που δυστυχώς μέχρι σήμερα σώζονται περίπου οι μισές. Προς το τέλος της δεκαετίας, απομακρύνονται από τα φώτα του σινεμά, και ξεκινάνε περιοδείες με θέατρο και τραγούδι κάνοντας πάταγο όπου κι αν πήγαιναν.

Το 1954 έδωσαν την πρώτη και τελευταία τους τηλεοπτική συνέντευξη στον Ralph Edwards και την εκπομπή του This Is Your Life. Την επόμενη χρονιά θα κάνουν την τελευταία κοινή τους εμφάνιση σε ένα αφιερωματικό πρόγραμμα του BBC, ενώ το 1956 την τελευταία τους εμφάνιση σε φιλμ στην ταινία One Moment Please. Αυτή η ταινία γυρίστηκε στο σπίτι από έναν φίλο τους κι έχει διάρκεια 3 λεπτά, αλλά όχι  ήχο.

Ο Hardy είναι πλέον 64 ετών. Η υγεία του χειροτερεύει συνεχώς. Για πρώτη φορά στη ζωή του ακολουθεί τις συμβουλές των γιατρών να προσέξει την υγεία του. Παρότι, χάνει πάνω από 45 κιλά και κόβει το κάπνισμα (με τον Laurel μαζί όλοι έλεγαν ότι κάπνιζαν σαν ατμομηχανές), παθαίνει πολλά εγκεφαλικά που τον καθηλώνουν σε ακινησία και αφωνία. Ο Laurel τον επισκέπτεται και συνεννοούνται με γκριμάτσες. Παρά την μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα του, για να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα του Hardy πωλείται το σπίτι του.

Τελικά, ο Oliver Norvell "Babe" Hardy, μετά από μερικούς βασανιστικούς μήνες στα νοσοκομεία πεθαίνει από τις επιπλοκές ενός ακόμα εγκεφαλικού στις 7 Αυγούστου 1957. Ζυγίζει μόλις 63 κιλά, και τα τελευταία του λόγια ήταν προς την τρίτη και τελευταία σύζυγό του, Lucile, ‘I love you!’.

Μετά το θάνατο του Hardy, o Stan Laurel για τα επόμενα 8 χρόνια της ζωής του αρνείται πεισματικά να εμφανιστεί οπουδήποτε, παραμένοντας πιστός στο ιδανικό της φιλίας. Όπως και το κοινό μέχρι τις μέρες μας, στο πιο χαρισματικό κωμικό δίδυμο που πέρασε ποτέ από το Hollywood!