Ο στοιχειωμένος παράδεισος του Elvis στη Χαβάη!

Οι χοροί τελειώσαν, οι μπαλάντες σίγησαν και στα συντρίμμια ζουν φαντάσματα παλαιότερων ένδοξων εποχών!
Ο στοιχειωμένος παράδεισος του Elvis στη Χαβάη!



Όταν ο Elvis Presley διέσχιζε την καταγάλανη λίμνη στο θέρετρο Coco Palms με μια γιρλάντα χαβανέζικα λουλούδια γύρω από το λαιμό του, κάνοντας καντάδα στην εκλεκτή της καρδιάς του το 1961 στην έγχρωμη ταινία “Blue Hawaii”, αμέσως ένα ταξίδι εκεί έγινε ένας από τους πιο must προορισμούς διακοπών για νιόπαντρους και ερωτευμένους. Έμελλε για πάντα να είναι το σκηνικό της κλασικής πια ταινίας στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Elvis και το πιο διάσημο πλέον θέρετρο, που περιλάμβανε 17 στρέμματα φυτείες με φοίνικες. Σήμερα, όμως, φαίνεται από την κατάσταση στην οποία περιέπεσε το μέρος, ότι τελικά ο Elvis has definitely left the building…

Μισό αιώνα πριν, το θέρετρο Coco Palms ήταν ο παράδεισος χαλάρωσης του Elvis στη Χαβάη, στις μέρες μας όμως μοιάζει περισσότερο με μια ζωντανή κόλαση αναμνήσεων, απόγνωσης και καταστροφής.

Το Coco Palms Resort άνοιξε τον Ιανουάριο του 1953 στο νησί Kauaʻi της Χαβάης με μόνο 24 δωμάτια, 4 υπαλλήλους και μόνο 2 κρατήσεις. Για πάνω από 600 χρόνια ήταν το μέρος διακοπών της βασιλικής οικογένειας της Χαβάης, ενώ εκεί ήταν το σπίτι της τελαυταίας βασίλισσας Deborah Kapule Kekaiha ‘akulou, που απεβίωσε το 1853. Ωστόσο, οι δουλειές δεν θα αργούσαν να απογειωθούν. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 50, το κινηματογραφικό στούντιο της Metro-Goldwyn-Mayer είχε ήδη ανάγει το μέρος σε hotspot μετά τα γυρίσματα της ταινίας ‘Miss Sadie Thompson’ που πρωταγωνιστούσε η Rita Hayworth. Οι κρατήσεις άρχισαν να γεμίζουν με ονόματα αντίστοιχου βεληνεκούς συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων και rock stars. Και μετά…ήρθε ο Elvis!

Η επιτυχία του Elvis ‘Blue Hawai’ που έσπασε τα ταμεία, παρότι έγινε δεκτή με ανάμεικτες κριτικές, ενώ το κοινό παραληρούσε, ήταν γεμάτη «εξωτικό ρομαντισμό, εξωτικούς χορούς και ξεσηκωτική μουσική στον πιο ποθητό παράδεισο του κόσμου» όπως έγραφε το πόστερ της ταινίας δελεάζοντας του θεατές.

Στην πιο διάσημη σκηνή της ταινίας, ο Elvis και η συμπρωταγωνίστρια του, Joan Blackman, παντρεύονται σε ένα κανό, ενώ τους κάνουν καντάδα Χαβανέζοι τραγουδιστές.

Με τη φήμη του να σαρώνει, το θέρετρο Coco Palms επεκτάθηκε σε πάνω από 400 δωμάτια και η λίστα των παραθεριστών του περιελάμβανε από τον Frank Sinatra μέχρι τον Bing Crosby, τη βασιλική οικογένεια της Ιαπωνίας και τους Von Trapp Family Singers. Το Hollywood, Ολυμπιονίκες, Jet Setters και βασιλιάδες συνέρρεαν συνεχώς για να παρακολουθήσουν τη νυχτερινή τελετή με δάδες φωτιάς και να δοκιμάσουν τα εξωτικά πιάτα του μενού.

Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, το Coco Palms φιλοξενούσε κατά μέσο όρο 500 γάμους το χρόνο, καθώς το μέρος είχε συνδεθεί μια για πάντα με το ρομαντισμό και τον ιδεαλισμό του παντοτινού έρωτα.

Αλλά το 1992, ο θανατηφόρος τυφώνας Iniki έπληξε το νησί Kauai. Προκάλεσε ζημιές ύψους 1,8 δις δολαρίων, καταστρέφοντας μια για πάντα το Coco Palms.

Παρά τη θέληση των ιδιοκτητών να το ξαναχτίσουν, τα κόστη ήταν ανυπέρβλητα. Όσο κι αν η ιστορία της ανακαίνισης τράβηξε εις μάκρος λόγω γραφειοκρατίας και αδυναμίας καταβολής των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, το κάποτε μεγαλειώδες θέρετρο αφέθηκε στην τύχη του.

Το καταπράσινο γρασίδι ξεράθηκε. Τα πάντα γέμισαν αγριόχορτα. Τα σπασμένα ξύλα από τον τυφώνα σάπισαν. Ενώ, οι βάνδαλοι το καταέκλεψαν.  Όμως, μέσα σε αυτήν την καταστροφή, υπήρξε ένα θαύμα. Ή έστω παράξενο γεγονός. Το σπιτάκι με το νούμερο 56, στο οποίο έμενε ο Elvis κατά τα γυρίσματα της ταινίας, αλλά και όταν επισκεφτόταν το μέρος, παρέμεινε άθικτο. Σαν ένας από μηχανής θεός να το προστάτεψε.

Μετά τον τυφώνα, το Coco Palms άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες που ήθελαν να το ανακαινίσουν, αλλά με ελάχιστη πρόοδο.

Το 2013 η εταιρεία ξενοδοχείων Hyatt ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τις διαδικασίες ανακαίνισης από κοινό με την Coco Palms Hui LLC, μια εταιρεία με έδρα τη Χαβάη. Μαζί σκοπεύουν να ξαναχτίσουν τα 331 δωμάτια και τα 32 bungalows, μαζί με τα εστιατόρια, τις πισίνες και τις υπόλοιπες αίθουσες του χώρου. Παρά τις πρώτες δυσχαίρειες, το πλάνο ανακαίνισης συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες το 2017 που θέλουν να ζήσουν για λίγο σαν τον Elvis.

Αν o Elvis δεν κρύβεται κάπου στο Las Vegas και είναι όντως στον παράδεισο, τότε η ψυχή του ίσως να είναι ακόμα εκεί –ή έστω να το προσέχει από ψηλά, καθώς πλέον υπάρχει ελπίδα για το Coco Palms ακόμη. Ακριβή και πολλών εκατομμυρίων, αλλά υπάρχει. Όπως ο ρομαντισμός και η βεβαιότητα ότι ο Elvis has never left the building!