Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σαν σήμερα θα γινόταν 55 ετών – Τελικά ποιος τη σκότωσε;

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Κάρολος ή οι Μυστικές Υπηρεσίες;
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σαν σήμερα θα γινόταν 55 ετών – Τελικά ποιος τη σκότωσε;



Σαν σήμερα η Πριγκίπισσα Diana είχε γενέθλια και θα γινόταν 55 ετών. Γεννήθηκε 1 Ιουλίου του 1956 κι έμελλε να χάσει τη ζωή της σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό ατύχημα στις 31 Αυγούστου 1997.  

Ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας, το δράμα της θλιμμένης πριγκίπισσας, εξακολουθεί να συγκινεί και να γίνεται αντικείμενο σεναρίων για το ποιος τελικά δεν την ήθελε ζωντανή.

Όλες οι υποψίες πέφτουν στο στενό περιβάλλον της, με κύριους ενόχους την ίδια τη Βασίλισσα της Αγγλίας και τον σύζυγό της Κάρολο. Παρόλο, που μέχρι σήμερα τα αίτια του θανάτου της παραμένουν αδιευκρίνιστα, η παγκόσμια κοινή γνώμη τους θεωρεί ηθικούς αυτουργούς σε αυτό το έγκλημα.

Σχεδόν 19 χρόνια μετά το θάνατο της, οι εικασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν σταματήσει. Άραγε τη σκότωσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατ’ εντολή της Βασίλισσας Ελισάβετ; Η ίδια σκηνοθέτησε το θάνατο της για να ξεφύγει από το τυραννικό παλάτι και συνεπώς ζει; Ή μήπως τελικά ο πραγματικός στόχος ήταν ο σύντροφός της, Dodi Al Faged;

Οι αμφιβολίες σχετικά με την επίσημη εκδοχή του θανάτου της, παραμένουν ζωντανές ακόμη και σήμερα, με τους συνωμοσιολόγους να επιμένουν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό δυστύχημα.

 

Νταϊάνα και Κάρολος: Μια ιστορία για τρεις!

Το βλέμμα της Βασίλισσας Ελισάβετ δεν μπορεί να κρύψει την αποστροφή της, ενώ η Νταϊάνα φαίνεται μουδιασμένη.

Η έγγαμη ζωή της πριγκίπισσας με τον Κάρολο κάθε άλλο παρά ευτυχισμένη ήταν. Πάντα τους στοίχειωναν τα φαντάσματα της αυταρχικής Βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά κυρίως του μεγάλου έρωτα του διάδοχου του θρόνου, Camilla Parker Bowles.

Δυστυχισμένη, μέσα στο χρυσό κλουβί της υποφέρει από κατάθλιψη και βουλιμικές τάσεις, ενώ η ψυχολογική βία από το Πρωτόκολλο του παλατιού και τα μέσα ενημέρωσης την εξουθενώνουν. Ο Κάρολος δεν χωρίζει ουσιαστικά ποτέ από την Camilla, ενώ η πριγκίπισσα αφοσιώνεται στα δύο της παιδιά, William και Harry. Μόνο όταν αρχίσουν να είναι πιο μεγάλα, και μετά το επίσημο διαζύγιο της στις 28 Αυγούστου 1996, χαλαρώνει και είναι πιο ανεκτική με τους παπαράτσι που την φωτογραφίζουν σε προσωπικές στιγμές με νέα ειδύλλια.

Ο τελευταίος και μοιραίος άντρας στη ζωή της είναι ο αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματίας Dodi Al Fayed, με τον οποίο φημολογούταν ότι ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

 

Το χρονικό του τραγικού δυστυχήματος

Η Diana και ο Dodi σκοτώθηκαν όταν η λιμουζίνα τους συγκρούστηκε στον τοίχο της υπόγειας σήραγγας του Παρισιού, Pont de l'Alma, στις 31 Αυγούστου του 1997, ενώ έφευγαν από το ξενοδοχείο Ritz καταδιωκόμενοι από φωτορεπόρτερ σε μηχανές.

Ο Dodi Al Fayed και ο οδηγός του αυτοκινήτου, Henri Paul, σκοτώνονται ακαριαία. Η Diana βαρύτατα τραυματισμένη, μεταφέρεται στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière, όπου θα αφήσει την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα.

Ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος ήταν ο σωματοφύλακας της, Trevor Rees-Jones.

Η έρευνα των γαλλικών αρχών, που ολοκληρώθηκε το 1999, έδειξε ότι ο οδηγός τους βρισκόταν υπό την επίρρια αλκοόλ και ουσιών, ενώ έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

 

Θεωρίες συνωμοσίας

Όπως συμβαίνει σε όλους τους μεγάλους μύθου, τα σενάρια και οι θεωρίες συνωμοσίας καλά κρατούν. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, η Diana ήταν έγκυος και σκόπευε να παντρευτεί τον Al Fayed.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ποτέ δεν την αγάπησε και δεν το έκρυβε, δεν ήταν διατεθειμένοι να δεχθούν ότι οι πρίγκιπες William και Harry θα έχουν για αδελφό τους έναν Άραβα.

Άλλοι υποστήριζαν ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο όταν τον τύφλωσε ένα έντονο φως, ενώ υπήρξαν και πολλές εικασίες σχετικά με ένα μυστηριώδες λευκό αυτοκίνητο που το προσπέρασε η λιμουζίνα λίγο πριν τη μοιραία σύγκρουση. Οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο Paul είχε προσπεράσει ένα Fiat, το οποίο όμως δεν εντοπίστηκε ποτέ, παρά τις εκτεταμένες έρευνες.
 

Υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές θεωρίες ως προς το γιατί η βασιλική οικογένεια ήθελε την Diana νεκρή.

 

Θεωρία No. 1

Το πρώτη έχει να κάνει με τον ίδιο τον Dodi Al Fayed. Ο γιος του Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου Mohammed Al-Fayed, που του άνηκε το κατάστημα Harrods της Βρετανίας, εκτος από από παραγωγός ταινιών (Hook), ήταν γνωστός για τον πολυτελή τρόπο ζωής και κατασπατάλησης των χρημάτων του πατέρα του. Αλλά δεν ήταν αυτό το πρόβλημα του παλατιού, αλλά το ήταν μουσουλμάνος.

Οι φήμες οργίαζαν για το ειδύλλιο μεταξύ της Diana και του Dodi που προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς, καθώς επίσης ότι ήταν έγκυος στο μωρό του Dodi και το ζευγάρι σχεδίαζε να παντρευτεί.

Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι η βασιλική οικογένεια απλά θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα στο ενδεχόμενο της ένταξης ενός μη-χριστιανικής καταγωγής και θρησκείας ατόμου στους κόλπους της.

 

Θεωρία No. 2

Η άλλη θεωρία περιλαμβάνει μόνο τον Κάρολο. Το διαζύγιο με την Diana είχε επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του, ενώ η εκτός γάμου σχέση με την Camilla είχε γυρίσει μπούμερανγκ.

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο Κάρολος θα την παντρευόταν, αλλά υπήρχε ένα μικρό προβληματάκι: η Diana!

Παρά το γεγονός ότι είχαν χωρίσει, δεν είχε καταφέρει να την ξεφορτωθεί, ενώ το διαζύγιο τους την είχε κάνει πιο δημοφιλή από ποτέ τόσο με το φιλανθρωπικό της έργο και τις ακτιβιστικές της δράσεις όσο και λόγω του γεγονότος ότι πλέον ο κόσμος μπορούσε να ταυτιστεί μαζί της, αφού πλέον ήταν μια ανύπαντρη μητέρα.

Προς ενόχληση του παλατιού, δεν κατάφεραν να αποτινάξουν το φάντασμα της από το παλάτι, ενώ οι προσπάθειες του Καρόλου να εισάγει ένα νέο μέλος στην βασιλική οικογένεια, την Camilla, είχαν  αποτύχει παταγωδώς.

Η λύση ήταν μια και απλή: να βγει από τη μέση η Diana. Έτσι, η υπόθεση περνάει στα χέρια των κρατικών υπηρεσιών MI6 που ήταν στη διάθεση της βασιλικής οικογένειας.

Στο κάτω κάτω ήταν μια απειλή για την ιερότητα της βασιλικής οικογένειας, οπότε γιατί να μην χρησιμοποιηθούν οι μυστικές κρατικές υπηρεσίες για να απαλλαγούν από αυτή; Ήταν μια σχεδόν πατριωτική επιχείρηση.

Σύμφωνα με τη θεωρία, εκτός από την εμπλοκή του εσκεμμένα μεθυσμένου οδηγού και των απείθαρχων παπαράτσι, υπήρχαν αρκετά αυτοκίνητα μυστήριο που εμπλέκονται στη σύγκρουση, μερικά από τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι αυτά τα αυτοκίνητα ευθύνονται για την ανατροπή της Mercedes της Diana. Ένα από αυτά, ένα λευκό Fiat Uno, χτύπησε τη λιμουζίνα προκαλώντας τη συντριβή της στο τούνελ εκείνη τη μοιραία νύχτα. Ήταν αυτά τα αυτοκίνητα πειθήνια όργανα της MI6; Η γαλλική αστυνομία ψεύδεται σχετικά με τον οδηγό του Fiat Uno το 1998, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2000. Το πτώμα του βρέθηκε σε μια καμένη BMW στη γαλλική εξοχή, με τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι του.

 

Αντί επιλόγου

Η αναζήτηση απαντήσεων για το θάνατο της θλιμμένης προγκίπισσας κάθε άλλο παρά εποικοδομητική είναι.

Το κοινό μπορεί να μείνει στην επίσημη απάντηση ότι ήταν απλά ένα ατύχημα. Ή μπορεί να σκεφτεί το ζήτημα από τη βασιλική σκοπιά: Η Diana ήταν η πιο αγαπημένη γυναίκα στον κόσμο κατά τη στιγμή του θανάτου της, και θα γινόταν ακόμα πιο ισχυρή με τα χρήματα και το παιδί του Dodi Al Fayed σε τέτοιο βαθμο που θα μπορούσε να είναι ρυθμιστικός παράγοντας της πολιτικής σκηνής της Βρετανίας σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο γαλαζοαίματο συμπεριλαμβανομένης και της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Πώς θα ήταν αυτό δυνατόν; Η μακροημέρευση της βασιλικής οικογένειας, η ιστορία και τα στεγανά του Πρωτόκολλου δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Οπότε, ποια ήταν η πιο λογική επιλογή;

Ίσως να ήταν ένας μεθυσμένος οδηγός, μερικές δεκάδες παπαράτσι και ένα σκοτεινό τούνελ στο Παρίσι τα ξημερώματα μιας αυγουστιάτικης νύχτας!

Πέρα όμως από τις θεωρίες συνωμοσίας, η πριγκίπισσα Diana έμεινε στην ιστορία σαν «η πριγκίπισσα του λαού». Κάτι που φαίνεται και από τα outfit που επέλεγε. Ήταν απλά και chic. Ας δούμε και μερικές fashion στιγμές της-πηγή έμπνευσης- ακόμα και αν δεν είσαι πριγκίπισσα!