Ο Elvis Presley σαν σήμερα έδωσε την τελευταία του συναυλία - Τι απέγινε πραγματικά;

Ο εθισμός στα φάρμακα, η βουλιμία, η νουμερολογία, το FBI, οι απειλές για τη ζωή του, οι σωσίες και η… μετά θάνατον ζωή!
Ο Elvis Presley σαν σήμερα έδωσε την τελευταία του συναυλία - Τι απέγινε πραγματικά;



I wonder if you’re lonesome tonight/ You know someone said that the world's a stage/ and each must play a part… ερμηνεύει γλυκά και άκρως ερωτικά ο Βασιλιάς της  Rock’n’Roll, Elvis Presley, κλείνοντας έτσι στις 26 Ιουνίου του 1977 τη συναυλία του. Αυτή που έμελλε να είναι και η τελευταία του.

Οι συγκεκριμένοι στίχοι του τραγουδιού “Are you lonesome tonight” (όσο ρομαντικό κι αν είναι) 38 χρόνια μετά, σε μια δεύτερη ανάγνωση, φαντάζουν στο μυαλό κάθε λάτρη της συνομωσιολογίας το λιγότερο προφητικοί.

Ο Elvis τραγουδάει ότι όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή κι ο καθένας πρέπει να παίξει το ρόλο του. Κι από ότι αποδείχτηκε αυτό ήταν το κύκνειο άσμα του Elvis, καθώς σε λιγότερο από δύο μήνες, στις 16 Αυγούστου του 1977, θα ανακοινωθεί ο θάνατός του.

Η παραπάνω παρομοίωση των στίχων είναι εγκυρότατη, αλλά σαν πραγματικότητα; Τι γίνεται όταν δεν μπορείς να αντέξεις άλλο το ρόλο που σου έχει καθοριστεί στην κοσμική διανομή των πραγμάτων; Συνεχίζεις ή φεύγεις; Η απάντηση είναι δύσκολη-για πολλούς ανύπαρκτη. Όμως, σε ένα τέτοιο ακραίο δίλημμα, μόνο μια ριζοσπαστική δράση μπορεί να φέρει τη λύση.

Όπως πολύ καλά θα κατάλαβες, αναφερόμαστε στα παρελκόμενα του θανάτου του Elvis: τις θεωρίες συνωμοσίας, τα σενάρια ότι ζει ακόμα αλλά και όλη την (παρα)φιλολογία του τι έγινε τελικά.

Οι φανατικοί θαυμαστές του πιστεύουν ότι δεν πέθανε τότε, ενώ οι πιο καχύποπτοι αλλά πάντα ιδεαλιστές (κατά βάθος) από εμάς θέλουν να πιστεύουν το ίδιο. Το τι ακριβώς έγινε τότε ίσως και να μην το μάθουμε ποτέ, αυτό όμως δεν είναι ένας ικανός αποτρεπτικός παράγοντας από το να φτιάξουμε το δικό μας κινηματογραφικό σενάριο ενός φαινομένου bigger than life που τα είχε όλα στον υπερθετικό βαθμό: δόξα, χρήματα, καταχρήσεις, φήμη, σεξ, εμμονές και κυρίως κοινό.

Ωστόσο, αξίζει –έστω κι από εγκυκλοπαιδικής άποψης ή έστω προς τέρψιν της περιέργειας- να ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού του 1977.

 

To χρονικό

Ο Elvis Aaron Presley, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου του 1977 στο μπάνιο της διάσημης έπαυλης του, Graceland, στο Memphis. Όταν πέθανε ήταν 42 ετών. Βρισκόταν στην τουαλέτα πεσμένος στο πάτωμα σε μια λίμνη από τον ίδιο του τον εμετό. Το προσωπικό του πανικόβλητο καλεί ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο κοντινότερο νοσοκομείο, το Baptist Memorial Hospital, όπου μετά από πολλές προσπάθειες ανάνηψης διαπιστώνεται ο θάνατος του στις 3.30 το μεσημέρι. Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως αιτία την καρδιακή αρρυθμία, που όμως αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν τέχνασμα της οικογένειας Presley και των γιατρών του για να καλύψουν την πραγματική αιτία θανάτου που ήταν η υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Το  θανατηφόρο κοκτέιλ των δέκα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που είχε πάρει σε δόσεις που ποτέ κανένας γιατρός δεν θα συνιστούσε, περιελάμβανε παυσίπονη μορφίνη, Demerol, χλωροφαινιραμίνη (αντιϊσταμινικό), ηρεμιστικά (Placidyl, Valium), κωδεΐνη (οπιούχο φάρμακο που συνταγογραφείται ως υπνωτικό χάπι), αμφεταμίνες, καθώς και μια ουσία που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε κι εικάζεται ότι είναι βαρβιτουρικό ή αντικαταθλιπτικό. Επίσης, φημολογείται ότι μέσα στον οργανισμό του εντοπίστηκαν ουσίες των φαρμάκων Diazepam, Amytal, Nembutal, Carbrital, Sinutab, Elavil, Avental και Valmid.

Τα παρακάτω βίντεο είναι ντοκουμέντα της κατάχρησης των φαρμάκων και των ναρκωτικών ουσιών που έπαιρνε:

 

Το τίμημα του φαινομένου Elvis

Tραγουδιστής και ηθοποιός, θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά είδωλα του 20ου αιώνα. Ταπεινής καταγωγής, ο Elvis σε ηλικία 19 ετών με το  "Heartbreak Hotel" κάνει την πρώτη του επιτυχία με τη μια να διαδέχεται την άλλη. Δημοφιλής, αμφιλεγόμενος, σεξουαλικός με πρωτότυπο ήχο για την εποχή του καθορίζει έμελλε να καθορίσει όλες τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών.

Όμως, καθότι τίποτα στη ζωή δεν έρχεται χωρίς το τίμημα του, οι εξαρτήσεις του από το φαγητό, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ποτέ δεν ξεπέρασε το θάνατο της μητέρας του, αποτελούν τη δική του αρχή του τέλους.

Όσο δημοφιλής κι αγαπητός είναι, άλλο τόσο διάφοροι τον θέλουν νεκρό. Δέχεται συνεχώς απειλές για τη ζωή του από τη δεκαετία του 50 και μετά, με τα τελευταία χρόνια της ζωής του να έχουν φτάσει στις 300 την ημέρα. Έτσι, το FBI αναγνωρίζοντας τον πιθανό κίνδυνο αναλαμβάνει δράση. Τις δύο τελευταίες συναυλίες του τις έδωσε οπλισμένος με ένα περίστροφο στη δεξιά του μπότα και ένα 45άρι πιστόλι στη ζώνη του.

 

Η αρχή της φημολογίας για το σκηνοθετημένο θάνατο του Elvis

Αν και η κοινή γνώμη αρχικά κάλυψε την περιέργεια της από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και της αυτοψίας, οι φήμες για πιθανό σκηνοθετημένο θάνατο του Elvis φούντωσαν το 1979 με την τηλεοπτική έρευνα του Geraldo Rivera «The Elvis Cover-Up», και τη δημοσίευση του μυθιστορήματος του Gail Brewer-Giorgio, «Orion». Βεβαία, ήδη από τον Αύγουστο του ‘77 υπήρχαν οι πρώτες ενδείξεις ότι η ιδέα ότι ο Elvis ήταν ακόμα ζωντανός επρόκειτο να είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας έφτασαν στο απόγειο τους στα 80s με τις μαρτυρίες ότι τον έχουν δει από την περιοχή Kalamazoo των ΗΠΑ μέχρι το Newcastle της Αυστραλίας. Το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου του Elvis δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μέχρι το 2027, ενώ δεν υπάρχουν φωτογραφίες του άψυχου σώματος του κατά τη διάρκεια της αυτοψίας. Η μία έκθεση που είχε δει το φως της δημοσιότητας ανέφερε ότι ζύγιζε μόνο 77 κιλά κι είχε ένα τεράστιο σημάδι στο στήθος του. Όμως, ο Elvis ήταν πολλά περισσότερα κιλά όπως μπορείς και να δεις στο βίντεο από την τελευταία του συναυλία, ενώ δεν είχε κανένα σημάδι. Ακόμη υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ίδιος έγραψε την αναφορά της αυτοψίας σαν ένα εσωτερικό αστείο με τους άλλους που είναι μέσα σε αυτό το κόλπο!

 

Παρακάτω ακολουθούν οι λόγοι που θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά ο Elvis has never left the building!

1. Ίσως η πιο λογικά πειστική απόδειξη από όλες ότι ο Elvis σκηνοθέτησε το θάνατό του είναι το εκατομμυρίων δολαρίων ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί.

2. Η φωτογραφία που ακολουθεί:

Εκτός ότι είναι η μοναδική φωτογραφία που κυκλοφορεί, λέγεται ότι είναι και πλαστή. Θεωρείται προϊόν φωτομοντάζ από τις μέρες του στο στρατό που ήταν εθελοντής αιμοδότης.

3. Κι αφού αποκλείσαμε τη γνησιότητα της φωτογραφίας στο φέρετρο μέσα, προχωράμε στο επόμενο ερώτημα: Ποιος ή καλύτερα τι είναι αυτό μέσα στο φέρετρο;

Κάποιοι κάνουν λόγο ότι ήταν ο ίδιος, άλλοι ότι ήταν ένας από τους σωσίες του. Ενώ, η άποψη ότι επρόκειτο για κέρινο ομοίωμα κερδίζει παρά σάγκας τις εντυπώσεις, αφού το φέρετρο με το σώμα ζύγιζε σχεδόν μισό τόνο και είχε κλιματισμό γύρω του. Ακόμα τα χέρια του ήταν βελούδινα σε αντίθεση με αυτά ενός πολεμιστή καράτε με μαύρη ζώνη, όπως ήταν ο Elvis, τα φρύδια ήταν ψεύτικα και ξεκολλούσαν, ενώ δεν είχε το χαρακτηριστικό σημάδι που είχε αποκτήσει στο πρόσωπο.

4. Γιατί όλα έγιναν τόσο γρήγορα;

Δηλαδή, με ποιο τρόπο οργανώθηκε ολόκληρη δημόσια κηδεία μόνο μια ημέρα μετά το θάνατο του Elvis με ένα τόσο βαρύ κι εξεζητημένο τεχνικά φέρετρο; Που πρόλαβαν και το βρήκαν; Ακόμα κι αυτοί που το μεταφέρουν, υποφέρουν!

5. Οι αυτόπτεις μάρτυρες. Υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά που όλοι είδαν τον Elvis σε διάφορα μέρη του κόσμου.

6. Ο Elvis Presley και ο Muhammad Ali ήταν φίλοι. Για του λόγου το αληθές, να μια φωτογραφία τους μαζί:

Κι άλλη μία!

Κι ακόμα μία!

Αυτός ο τύπος στο πίσω μέρος που μοιάζει σαν να είναι έτοιμος να πέσει σε κώμα από την ντόπα; Ε, αυτός είναι ο Elvis. Σωστά; Μοιάζει ακριβώς σαν κι αυτόν. Το πρόβλημα; Αυτή η τελευταία φωτογραφία είχε τραβηχτεί το 1984, επτά χρόνια μετά το θάνατο του Presley. 

7. Αυτή η φωτογραφία στην έπαυλη του Graceland:

H φωτογραφία αυτή έχει προκαλέσει μεγάλες διαμάχες, κι απεικονίζει τον Elvis καθισμένο πίσω από την πόρτα που βγαίνει στην πισίνα το 1978 λίγο καιρό μετά το θάνατο του,

8. Ο κ Burrows

Ω ναι, την ημέρα που ο Elvis πέθανε, μετά που έφυγαν και τα μαύρα ελικόπτερα, κάποιος που φέρεται να ταιριάζει στην περιγραφή του Elvis αγόρασε ένα εισιτήριο για το Μπουένος Άιρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μέμφις. Κανονικά, δεν θα ενδιέφερε κανέναν αυτό σαν είδηση. Ωστόσο, το όνομα που χρησιμοποίησε ο αγοραστής του εισιτηρίου ήταν το ψευδώνυμο του Elvis που χρησιμοποιούσε συχνά στα ξενοδοχεία ενώ ήταν σε περιοδείες.

9.