20 πράγματα που δεν ήξερες για το HIStory του Michael Jackson, 20 χρόνια μετά

Όσα θέλεις να μάθεις για το ιστορικό άλμπουμ.
20 πράγματα που δεν ήξερες για το HIStory του Michael Jackson, 20 χρόνια μετά



Ιούνιος του 1995 ήταν όταν κυκλοφόρησε το ιστορικό άλμπουμ του Michael Jackson HIStory: Past, Present and Future. Ιούνιος του 2009 ήταν όταν ο Michael Jackson έφυγε από τη ζωή. Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο του θανάτου του, βρήκαμε τα πιο ενδιαφέροντα trivia για τα tracks που θα άκουγες και θα ακούν και τα εγγόνια σου.  

Το HIStory είναι ένα από τα ευπώλητα άλμπουμ όλων των εποχών. Λέγεται ότι έχουν πωληθεί από 20 εκατομμύρια μέχρι 30 εκατομμύρια αντίτυπα. 
Υπήρχε όντως άγαλμα του Michael Jackson. Το 2014, η καλλιτέχνης Diana Walczak ανέβασε ένα βίντεο που έδειχνε το εικονικό άγαλμα του Michael Jackson που χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ του. 

To «Scream» θεωρείται το πιο ακριβό βίντεο κλιπ που δημιουργήθηκε ποτέ. Μάλιστα, έχει δοθεί και το αντίστοιχο βραβείο Guinness. 

Επίσης ήταν το πρώτο τραγούδι στο οποίο ο Jackson χρησιμοποίησε «άσχημο λεξιλόγιο» και σόκαρε τους φαν «Stop pressuring me / Stop pressuring me / Stop f------ with me» ήταν ο χαρακτηριστικός στίχος. Αυτό το single ήταν ουσιαστικά η απάντηση του Jackson για την κακομεταχείρηση που είχε από τα media πριν και μετά τις κατηγορίες για παιδική σεξουαλική κακοποίηση. 

Το «Scream» διέρρευσε πριν κυκλοφορήσει. Τον Μάιο του 1995, ο Jackson άκουσε το τραγούδι του να παίζεται στο ραδιόφωνο 13 μέρες πριν την κυκλοφορία του. Οι σταθμοί αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πώς εξασφάλισαν το τραγούδι. 

Στο video clip του «Childhood» μπορείς να δεις την Jena Malone στα νιάτα της (στο 2:56). Παρεμπιπτόντως, το τραγούδι έγινε το θέμα του «Free Willy 2». Είναι αυτοβιογραφικό κομμάτι και ο Jackson μιλάει για την κακοποίηση που δέχτηκε από τον πατέρα του. 

Το τραγούδι «You Are Not Alone» ήταν το πρώτο τραγούδι που έφτασε στο No. 1 του Billboard. 

To video clip του τραγουδιού σχολιάστηκε έντονα επειδή έδειχνε πολύ προσωπικές στιγμές μεταξύ του Jackson και της τότε γυναίκας του Lisa Marie Presley. To αρχικό μοντάζ έδειχνε τον Jackson τελείως γυμνό να περπατάει στο νερό. 

To τραγούδι χάρισε στον R. Kelly την πρώτη του υποψηφιότητα για Grammy. 

Και απαγορεύτηκε στο Βέλγιο το 2007, όταν ένα βελγικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο R. Kelly αντέγραψε το τραγούδι «If We Can Start All Over». 

Το τραγούδι «They Don’t Care About Us» εξόργισε την κυβέρνηση της Βραζιλίας που θεωρούσε ότι οι στίχοι έχουν αντισημιτικό περιεχόμενο.  O ίδιος, βέβαια, το αρνούνταν. Γι’ αυτό και δεν ήθελαν ο Jackson να γυρίσει βίντεο κλιπ στη φαβέλα της Santa Marta. 

Το ίδιο τραγούδι νευρίασε πολύ κόσμο στις ΗΠΑ.  «Jew me, sue me, everybody do me / Kick me, kike me, don't you black or white me» έλεγαν αρχικά οι στίχοι και ο Jackson αναγκάστηκε να τους αλλάξει μετά από πιέσεις. 

Το τραγούδι «Earth Song» έγινε τεράστιο hit στη Βρετανία.

Υπήρχε, ωστόσο, ένας Βρετανός που το μισούσε. O frontman των Pulp Jarvis Cocker στα BRIT awards του 1996 ανέβηκε στη σκηνή και έκανε απρεπείς χειρονομίες. Ο ίδιος αργότερα είπε ότι φέρθηκε έτσι επειδή ο Jackson παρουσίαζε τον εαυτό του ως Χριστό.  

Θεωρείται ότι και το track «Money» μιλάει για εκείνους που κατηγόρησαν τον Jackson για παιδική σεξουαλική κακοποίηση και για την κακομεταχείρηση από τα media. 

Το τραγούδι «Stranger in Moscow» μας κάνει να ρίχνουμε μια ματιά στη μοναχική ζωή του Jackson. Σύμφωνα με τη βιογραφία του, έβγαινε τα βράδια και περπατούσε μόνος του με την ελπίδα ότι θα συναντούσε κάποιον για να μιλήσει. Όμως και ο ίδιος είχε κάνει σχετικές δηλώσεις το 1981. «Ακόμα και στο σπίτι, είμαι μόνος. Κάποιες φορές κάθομαι στο δωμάτιό μου και κλαίω. Είναι πολύ δύσκολο να κάνω φίλους». 

Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει απίστευτη ομοιότητα με μουσικό θέμα ενός video game που δεν έχει credits. Λένε ότι το έγραψε ο Michael Jackson. 

Το HIStory World Tour, που ολοκληρώθηκε το 1997 ήταν το τελευταίο tour του Jackson και περιλάμβανε μόνο έναν προορισμό στην Αμερική: Χονολουλού, Χαβάη. 

 Ξεκίνησε στη Πράγα στις 7 Σεπτεμβρίου 1996, συγκέντρωσε περισσότερους από 4.5 εκατομμύρια φαν από 58 πόλεις και 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο μέσος όρος θεατών ήταν 54.878. 

Οι VIP θέσεις κόστιζαν, κατά μέσο όρο, 200 δολάρια το άτομο. 

Δες ΕΔΩ τις θρυλικές εμφανίσεις του Michael Jackson σε ένα 4λεπτο βίντεο.